Veldin Hodža

 MIRKO FERLIN Cropix
VELIKI PROBLEMI

Teška situacija u Rijeci uoči današnjeg okršaja s Dinamom: ‘Ovo može biti naša prekretnica!‘

‘Mislim da nije u pitanju nedostatak fizičke spreme, mislim da je dosta toga i u psihičkom dijelu‘.
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 02. rujan 2022. 15:46

Još je jedan buran tjedan iza nogometaša Rijeke, umjesto prijeko potrebnog mira i predanog rada i treninga za derbi protiv Dinama, vodeće momčadi prvenstva, Rijeka je, pod vodstvom privremenog trenera Fausta Budicina, unutar zatvorenih vrata svlačionice rješavala interne probleme kojima u klubu razine ne biti niti smjelo biti mjesta. Pričao je Budicin o alibijima kojima su se neki igrači okrenuli u gotovo nikad lošijem ulasku u sezonu momčadi Bijelih otkad je HNL-a, spominjao se manjak ili uopće nedostatak taktičke pa i elementarne discipline kod pojedinaca koji su na terenu radili gotovo sve drugo od onoga što je stručni stožer zahtijevao.

U svemu tome jedino je dobro da se Rijeka napokon počela ozbiljno baviti samom sobom uvidjevši vlastite greške i nedostatke, ne zavaravajući se da su pet poraza od osam službenih ovosezonskih utakmica doživjeli od znatno boljih i kvalitetnijih protivnika s puno većim budžetom, kao što je to bio primjer sa švedskim Djurgardensom koji kao da je nagovijestio ogromne probleme u kojima je Rijeka danas.

Odrastanje preko noći

Osim toga, Budicin je na konferenciji za medije govorio i o svojevrsnom razočaranju u “seniore” svlačionice, odnosno starije i iskusnije igrače koji su u krizi rezultata trebali “podmetnuti” leđa i pomoći svojim mlađim kolegama kojima je ukupan rezultat, ali prije svega stanje u momčadi od velike važnosti za njihov uspješan razvoj. Jedan od riječkih mladića, koji je početkom ove sezone gotovo “preko noći” odrastao je i 19-godišnji Veldin Hodža.

Riječki je veznjak bio jedan od najboljih pojedinaca momčadi od početka prvenstva, slaba je to utjeha za mladića koji u dresu svog matičnog kluba živi svoj “san”. U susretu protiv Istre dogodilo mu se ono što se nerijetko dogodi svakom mladom igraču, pad u igri uzrokovan stanjem oko sebe, poštedio ga je stoga trener Budicin u dvoboju s Varaždinom, no reakcija iskusnijih igrača, koji su dobili priliku od prve minute, opet je izostala. Ušao je Hodža u tom dvoboju 13 minuta prije kraja, no niti on nije mogao promijeniti silaznu putanju svoje momčadi s igračem manje na terenu.

Situacija je uoči ogleda protiv Dinama nezahvalna, Rijeku večeras čeka ogled s najboljom hrvatskom momčadi. Hodža je spreman preuzeti svoj dio odgovornosti i biti dio najboljih 11.

Možda bude prekretnica

- Znamo da situacija nije laka, poprilično je nezgodna. No u tu situaciju smo se doveli sami i iz nje se sami moramo i izvući. Zahvalio bih se ovim putem navijačima koji su naša najsvjetlija točka ove sezone, a mi im se nismo odužili igrama niti im vratili za podršku koju su nam pružili do sada, ali situacija je takva da se iz nje moramo nekako izvući, dati sve od sebe i pokušati je preokrenuti u našu korist. Dinamo? Ma ne treba puno govoriti o njima, svi znamo kakva je to momčad i kakve igrače imaju. Čeka nas večeras jedna teška utakmica i sigurno da u ovakvoj situaciji možda i nemamo što puno za izgubiti, kada smo se već sami doveli tu. Ova utakmica može biti prekretnica, ali opet, ostaje da to vidimo večeras - kazao je u uvodu Hodža koji smatra da bi putokaz za večerašnji ogled moglo biti prvo poluvrijeme na gostovanju u Stockholmu kada je Rijeka odigrala možda i najbolje poluvrijeme ove sezone.

Doduše, konkurencija tu nije naročito jaka...

- Sigurno da nam to može biti nit vodilja, pokazali smo tada dobru igru i pokazali smo da možemo igrati. Takvo poluvrijeme moramo malo više puta prikazati, doveli smo se u baš nezgodnu situaciju koju nitko nije očekivao, ni mi igrači osobno niti klub niti stručni stožer. Moramo krenuti igrati bolje.

Nakon Dinama na Rujevicu pak stiže Osijek, pa onda Rijeka usred tjedna putuje na noge - Hajduku, bit će to susret 2. kola i jadranski derbi koji je Rijeka otkazala uoči europskog sraza s Djurgardensom... Tri kola, tri derbija, odnosno barem su to bila prošle sezone kada je Rijeka bila u vrhu hrvatskog nogometa. Ova sezona je po mnogočemu specifična, možda je vrijeme da Bijeli u jačim utakmicama počnu pokazivati svoje pravo lice.

- Imamo stvarno nezgodan raspored u nezgodno vrijeme, no utakmica se igra na zelenom travnjaku unutar 90. i nešto minuta. Ne može se znati pobjednik unaprijed, na nama je da damo sve od sebe i da u svakoj od predstojećih utakmica probamo izvući ono najbolje za Rijeku - dodao je Hodža koji je jasno kazao da i igrači sami pokušavaju naći izlaz iz “bezdana” koji se ukazao ove sezone.

Isprovocirati sreću

- Puno razgovaramo, imali smo puno razgovora i proteklih dana i tjedana, kako međusobno tako i sa stručnim stožerom. Pokušavamo sve one loše stvari ispraviti, radili smo dosta analiza. Prvenstveno smo tu vidjeli gdje mi igrači najčešće griješimo, pokušat ćemo te pogreške ispraviti. Kao momčad moramo raditi na sebi, skupiti se svi zajedno, raditi ono što trener traži od nas i pokušati se što prije izvući iz ovog.

Prvi dojam koji je Rijeka ostavljala na terenu posljednjih utakmica, posebice u onoj protiv Varaždina bio je nedostatak fizičke motoričnosti i neusklađenost linija.

- Mislim da nije u pitanju nedostatak fizičke spreme, mislim da je dosta toga i u psihičkom dijelu. Vidjeli smo da se momčad nakon postignutog gola Varaždinu podigla, ali jednostavno su se neke stvari okrenule protiv nas, odnosno na njihovu stranu. Sreću jednostavno treba isprovocirati, a na nama je da pružimo svaku utakmicu 100 % od sebe, pokušati se podignuti i na psihičkom i na fizičkom planu. Moje igre? Ne volim zaista pričati o sebi i svojim igrama na taj način, može i treba biti bolje - kazao je Hodža za kraj.

Ademi je lider Dinama

Ako bi morao izdvojiti jednog igrača koji mu se stilom i načinom igre dopada iz plejade dobrih nogometaša večerašnjeg protivnika, Hodža ne dvoji puno koje bi to bilo ime.

- Ne bi baš htio nikoga izdvajati, ali ako nekoga moram onda je to Arijan Ademi. Vođa je momčadi, kapetan, mislim da to nije ista momčad s njime ili bez njega. Nećemo se sresti na terenu, on igra povučenije? To nikad ne znate, moje je da dam svoj maksimum u svakom duelu i da iz njega pokušam izaći kao pobjednik, bez obzira o kojem se igraču radi. (sl)

Što čeka Rijeku u rujnu

2. 9. Dinamo - Rijeka

10. 9. Rijeka - Osijek

14. 9. Hajduk - Rijeka

18. 9. Rijeka - Šibenik

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 04:55