Igor Kodžoman i Marijan Kustić
 ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX
VELIKI RAZGOVOR ZA SN

Prvi operativac HNS-a otkrio plan za Zlatka Dalića i poručio: Suci griješe i u finalu Lige prvaka!

Marijan Kustić zadovoljan je što je nogomet ponovno pokrenut, a komentirao je i nedavne incidente
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. lipanj 2020. 22:26

Nogomet je ponovno pokrenut, polufinalna utakmica Kupa u Rijeci digla je državu na noge, a u petak se nastavlja Prva HNL. O reaktivaciji i aktualnim temama razgovarali smo s Marijanom Kustićem, izvršnim direktorom i glavnim operativcem HNS-a.
Koliko je za hrvatski nogomet bitno što se ponovno igra, što natjecanje nije prekinuto kao u nekim državama poput Francuske, Belgije, Nizozemske... pitali smo ga u startu.

- Izrazito smo sretni što se nogomet vratio na zelene travnjake i želim zahvaliti čitavoj Hrvatskoj. Tu prvenstveno mislim na Stožer civilne zaštite i sve medicinske djelatnike koji su stručnošću i predanim radom, kao i na naše sugrađanke i sugrađane, koji su odgovornim ponašanjem stvorili preduvjete za mogućnost održavanja nogometnih natjecanja. HNS i hrvatski nogomet, odnosno svi klubovi, također su odradili velik dio posla i spremno prihvatili ovu priliku. Povratak nogometa ima nemjerljive pozitivne efekte na čitavu zajednicu.

Različiti modeli

Vjerujete da će to pridonijeti da se cjelokupan život normalizira? Očito je nogomet “urezan u DNK“ naših ljudi?

- Moram priznati da smo u HNS-u cijelo vrijeme bili optimistični i uvjereni da će se nogomet vratiti već ove sezone te da ćemo imati priliku zajedno uživati u završnici prvenstva i kup-natjecanju. Pripremili smo različite opcije i modele odigravanja utakmica, a upravo je ta spremnost HNS-a za snalaženje u ovim nesvakidašnjim uvjetima ono što me veseli i potvrđuje da smo dorasli i najizazovnijim zadacima. Nogomet je definitivno dio našeg identiteta i interes koji su u javnosti i među sportskim, a posebno nogometnim zaljubljenicima, privukle prve kup-utakmice potvrđuje kako smo ga s velikom pozornošću i veseljem dočekali.

Zdravstvena komisija HNS-a postavila je sustav koji bi trebao osigurati provođenje natjecanja, a hoće li tijekom sezone biti dodatnih testiranja na Covid-19?

- HNS, ali i klubovi pokazali su visoku razinu odgovornosti te svjesnosti trenutka i siguran sam kako će se poduzeti sve aktivnosti ne bi li se osiguralo nesmetano održavanje natjecanja, a prije svega zaštitilo zdravlje sportaša i sportskih djelatnika. Želim pohvaliti Zdravstvenu komisiju HNS-a, koju vodi profesor Dragan Primorac, ali i sve medicinske službe klubova te cjelokupan zdravstveni sustav u Hrvatskoj koji nam pruža vrhunsku podršku. Uvjeren sam kako će stručnjaci, kao i do sada, obaviti posao što je bolje moguće. Naš je stav jasan, struka je ta koja donosi odluke, a na nama je da osiguramo preduvjete za provedbu istih pa tako i po pitanju modela testiranja na koronavirus.

Pravi praznik

Prvi je ispit položen, a jeste li potpuno zadovoljni kako su organizacijski provedene dvije utakmice polufinala Kupa? Je li bilo tko imao primjedbi? U Rijeci se pojavilo nešto gledatelja izvan stadiona, je li se možda oglasio Krunoslav Capak ili netko iz HZJZ-a?

- Utakmice polufinala Kupa bile su nogometni praznik. Za HNS, ali i sve klubove ovo su potpuno novi uvjeti na koje se bilo potrebno pripremiti i prilagoditi. U organizacijskom smislu svi postavljeni preduvjeti su poštovani i tu posebnu pohvalu želim uputiti klubovima. Kontinuirano smo u komunikaciji s epidemiološkim i drugim službama i zajedno radimo na osiguravanju svih preduvjeta za održavanje utakmica prema uputama.

Kad očekujete da bi ponovno i gledatelji, barem u određenom postotku, mogli doći na stadione? Nogomet je na obje utakmice u Kupu bio zanimljiv i dobar, ugođaj bi s navijačima bio i bolji.

- Nogomet se igra zbog publike i navijača. Naravno da je čudno vidjeti prazne tribine, ali u ovim okolnostima jednostavno drugačije nije moguće. Očekujem da bismo uskoro mogli vidjeti i navijače na tribinama, što svi i priželjkujemo. HNS, a siguran sam i klubovi, bit će spremni za taj trenutak. Svi zajedno s nestrpljenjem to čekamo, a što je još jedna potvrda da je domaći nogomet ipak prepoznat i kvalitetan te ima svoju vjernu i veliku publiku. Kao i da su tribine naših stadiona mjesto sreće i veselja za brojne nogometne zaljubljenike.

Kako ste doživjeli zbivanja na Rujevici, prije svega suđenje, ali i incident Grezde? Jeste li bili šokirani što se to dogodilo na utakmici koja je trebala biti prava reklama za nogomet?

- Oba susreta polufinala Kupa bila su nabijena emocijama, željom, kvalitetnim nogometom i lijepim golovima. Volio bih da nije bilo drugih tema koje su možda u nekoj mjeri tu činjenicu stavile u drugi plan. HNS je jasan: takav tip incidenata ne bi trebao imati mjesta na nogometnim stadionima i oko njih. O tim situacijama odluke donose stručna tijela i na njima je da reagiraju shodno pravilnicima, a u cilju sankcioniranja te prevencije ovakvih i drugih situacija u budućnosti.

Potpora Komisiji

Dopredsjednik HNS-a Ante Vučemilović-Šimunović oglasio se prije odluke Komisije za suce, javno se obrušio na arbitre te pozvao na izricanje najtežih kazni. Kako ste to doživjeli? Je li takav pritisak prihvatljiv za HNS?

- Komisija za suce, ali i druga tijela unutar HNS-a moraju biti samostalna i na temelju svoje nezavisnosti donositi odluke, isključivo s obzirom na činjenice. Naša je zadaća, kao vodstva HNS-a da te preduvjete i osiguramo.

Smatrate li da su kazne sucima Igoru Pajaču i Franu Joviću odgovarajuće? Izbačeni su do kraja sezone. Pomoćnik Modrić dobio je četiri utakmice.

- Kao što sam napomenuo, Komisija za suce stručno je i nezavisno tijelo koje potpuno samostalno donosi odluke i stoji iza njih. I zbog toga podržavam ovu, kao i dosadašnje te buduće odluke, uz preduvjet da se vode stručnošću i pravilnicima koji zbog toga i postoje.

Kakva je vaša poruka sudačkoj organizaciji uoči nastavka HNL-a i hoće li biti promjena u njoj za sljedeću sezonu?

- Sudačka organizacija vrlo je često na udaru. Greške se događaju i u finalima svjetskih prvenstava, Lige prvaka… To nerijetko zaboravljamo te stvaramo neke neutemeljene i zlonamjerne teorije kada je u pitanju domaći nogomet. Na nama je da, zajedno sa sudačkom organizacijom iste svedemo na minimum. U tom smislu ove godine uveden je i VAR sustav koji se pokazao kao ispravan potez, a to se potvrdilo u prethodnim utakmicama. O promjenama ne odlučuje jedna osoba, svi u HNS-u zajedno želimo graditi bolji nogomet i sve popratne elemente. Odluke donose za to nadležna tijela.

Prije ili kasnije izgradit ćemo sve terene

Planirali ste izgradnju 105 nogometnih terena po cijeloj Hrvatskoj, ide li se s time ili je to zastalo uslijed ekonomske krize koja se već osjeća, a prava je tek najavljena?
- Projekt je započeo i naš cilj ćemo ispuniti prije ili kasnije. Pitanje unaprjeđenja infrastrukture jedan je od zacrtanih planova i od njega ne mislimo odstupiti. Naravno, kao odgovoran Savez brinemo o održivosti poslovanja i okolnostima, ali siguran sam kako neće puno vremena proći do trenutka kada će buduće nogometne nade svoje vještine brusiti na novim, modernim i kvalitetnim terenima diljem Hrvatske.

Susret Rijeka - Osijek gledalo je na HTV-u skoro pola milijuna ljudi, to potvrđuje zanimanje za hrvatski nogomet. Kako teku pregovori oko televizijskih prava, jeste li obavili razgovore sa svih sedam zainteresiranih i znate li danas koja je ponuda najkvalitetnija? Koliko će klubovi u tome bolje proći?

- Raduje nas, ali moram reći i da ne iznenađuje ovakav interes gledatelja. HNL iz godine u godinu podiže kvalitetu i rejting pa tako i interes publike te televizija za prava na prijenos utakmica. Pregovori su u tijeku, a broj i kvaliteta ponuda koje su pristigle potvrđuju da smo napravili pravi potez raspisivanjem javnog poziva. Siguran sam kako ćemo s klubovima pronaći najbolje rješenje koje će biti zadovoljavajuće za sve uključene strane, a na koncu će odluku donijeti Izvrsni odbor HNS-a.

Ništa preko noći

Kad će biti Skupština HNS-a na kojoj će biti izglasan rebalans proračuna? Koliko je korona-kriza naštetila poslovanju Saveza?

- Kriza uzrokovana koronavirusom nije zaobišla niti jedan dio društva pa tako ni nogomet i HNS. Odgovornim poslovanjem i upravljanjem proteklih godina osigurali smo preduvjete zbog koji poslovanje nije i neće biti ugroženo. Dapače, vrlo smo spremno i brzo reagirali na ovu situaciju, kao krovna organizacija hrvatskog nogometa stavili se na raspolaganje našim klubovima u zaštiti domaćeg nogometa. Ova kriza samo je potvrdila činjenicu kako smo iznimno profesionalan kolektiv koji je sposoban odgovoriti na svakojake izazove. O terminu sljedeće Skupštine pravodobno ćemo obavijestiti sve subjekte i javnost.

Vatrena reprezentacija i dalje će igrati u svim krajevima Hrvatske

Imate li plan gdje će reprezentacija igrati domaće utakmice u Ligi nacija i ostaje li Maksimir u konkurenciji ili otpada?
- Nije novost da je odluka HNS-a, a koja je donesena u suradnji s izbornikom, da se utakmice Vatrenih igraju u svim krajevima Hrvatske. S takvom praksom nastavit ćemo i u vremenu pred nama. Reprezentacija pripada čitavom narodu, od Splita, Rijeke, Osijeka, Pule do Zagreba. Odluku o tome koji grad će biti domaćin određene utakmice donijet ćemo na vrijeme.

U novoj sezoni trebalo bi biti 10 klubova u Prvoj ligi i 18 u drugoj. Bojite li se da neki neće moći završiti sljedeću sezonu, pogotovo drugoligaši? Razmišlja li HNS što u tom slučaju? Imate li mogućnost financijski pomoći klubovima ili to nije realno?

- HNS će napraviti sve u svojoj moći da osigura nesmetano odvijanje svih natjecanja pod našom ingerencijom. Kao i do sada bit ćemo partner klubovima, u okviru propisa i mogućnosti. Kontinuirano razvijamo sustav potpore, stvaranje okvira za nesmetano poslovanje i razvoj nogometa kako u prvoj, tako i nižim ligama.

Budući da će zadnji na tablici u Prvoj HNL biti jedini koji će ove sezone u Hrvatskoj sigurno ispasti, je li to konačna odluka ili se može u zadnji čas što promijeniti?

- Nema mjesta donošenju odluka preko noći. Važno je da budu u cilju podizanja kvalitete domaćeg nogometa, lige i klubova. Time se vodimo čitavo vrijeme i tako ćemo nastaviti raditi.

Šuker će finalizirati razgovore s Dalićem

Kad ćete objaviti da Zlatko Dalić ostaje izbornik i na koji rok će potpisati novi ugovor?
- Kao što smo i do sada komunicirali, HNS pruža punu podršku našem izborniku koji je sa svojim izabranicima ostvario najbolji rezultat u povijesti hrvatskog nogometa. Želja za nastavkom suradnje je neupitna, izbornik je uvijek isticao kako većeg priznanja od vođenja nacionalne reprezentacije nema, a sve buduće korake definirat ćemo prema planu. Predsjednik Davor Šuker finalizirat će razgovore u interesu svih sa Zlatkom Dalićem.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 00:36