Mario Gavranović u akciji
 CROPIX
MAKSIMALNO MOTIVIRAN

Prvi strijelac HNL-a: Uzeti titulu uz što manje muke! Najbolji smo, nebitno je tko je s druge strane!

Maksimirski švicarski reprezentativac najavljuje današnji nastavak prvenstva
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. siječanj 2021. 12:33

Mario Gavranović u proljeće ulazi kao najbolji strijelac HNL-a, zabio je 11 golova. Ukupno 12, jer jedan je dodao u Europi, pa je u lovu za svoju najbolju golgetersku sezonu karijere. Nije još uspio doći do 20 golova u sezoni, u Rijeci je jednom bio blizu, zabio je 18, u Zürichu prije toga 17...

Svi imaju iste uvjete

Mnogo je, dakle, izazova pred Gavranovićem u mjesecima pred njim, sve počinje s Rijekom, klubom kojem je puno dao, ali i protiv kojega je na terenu uvijek motiviran.
- Osjećam se dobro, radili smo dobro na pripremama. Malo jest specifično, kraće nego inače, ali u nekim ligama i nema pauze, pa se ljudi naviknu. Odmorili smo se dovoljno, pripremili se dobro, ali u formu ćemo ulaziti kroz utakmice. Nadam se da ćemo od početka nastaviti tamo gdje smo stali zimus da se što prije odvojimo od ostatka lige - pričao je Gavranović, dan prije uvodnog derbija s Riječanima.

Možda je čak i dobro što nije bilo dužeg odmora, da ona forma s kraja jeseni ne nestane?
- Što se tiče odmora, imali smo isti broj dana kao kad su pripreme dulje. Ma, jednostavno je tako, ranije počinje, puno je utakmica koje su bitne i važne i naravno da nije bilo lako napraviti pripreme u kratkom roku. Nije realno biti na maksimumu od prve utakmice, ali svi imaju iste uvjete, nikome nije bolje, a vjerujem da mi imamo veću kvalitetu, da ćemo biti ispred svih.

Raspored je, dakle, paklen, u samo osam dana Dinamo čekaju tri derbija - Rijeka, Gorica, Hajduk?
- Ajmo korak po korak. Ima puno utakmica, puno derbija, ali svaka donosi isti broj bodova, pa idemo prvo gledati Rijeku. Prvo da odradimo tu utakmicu, da počnemo dobro, pa ćemo dalje razmišljati. To je sad najvažnije.

Utakmice s Rijekom uvijek su teške, bez obzira na odnos snaga. Treba li takvu utakmicu očekivati i u Maksimiru? Ili će ovaj put Dinamu ipak biti lakše?
- Istina, uvijek je borba, iako smo u Maksimiru u zadnje vrijeme više puta imati nešto manje problema. Teže je uvijek bilo na Rujevici, ali daleko od toga da i na našem travnjaku nije bilo lagano. Znamo da su poslije Dinama najkvalitetnija momčad i struktura u Hrvatskoj, ali dobro smo se pripremili i vjerujem da ćemo to i pokazati na terenu.

Povlačenje paralela

Kako bivši igrač Rijeke vidi ovu momčad Rijeke, može li usporediti te dvije generacije?
- Ova Rijeka pokazala je da može napraviti dobar rezultat i u Europi, igrala je dobro, mogla uzeti i koji bod više, pokazala je dobro lice hrvatskog nogometa. Nije to Rijeci škodilo ni u prvenstvu, ima dosta bodova i utakmica manje, morat će puno toga nadoknađivati, gust je raspored. Ali, kvalitetna je momčad, ima svoju filozofiju i mi Rijeku respektiramo. A što se usporedbe tiče, teško mi je tako govoriti. Ne živim tu momčad svaki dan, nije da pratim pozorno svaku utakmicu da bih mogao povlačiti paralele. Ona momčad bila je prvak, pobjeđivala sve redom, ne bi bilo korektno uspoređivati.

Vratimo se na onu priču o golovima, o mogućim vlastitim rekordima. Znamo da je uvijek najbitnije da momčad pobjeđuje, no, sigurno su mu, kao napadaču-strijelcu, bitni golovi i statistika?
- Priznajem da me to motivira, želim zabijati, biti u šansama, imati odličnu sezonu od početka do kraja i tu formu prenijeti i na Euro. Imam visoke ciljeve, nadam se da ću biti zdrav i da će i proljeće biti za mene dobro kao što je bila jesen.

Važna švicarska karika

Sam je spomenuo reprezentaciju Švicarske, bude li sve po planu, nastup na kontinentalnoj smotri ne bi trebao biti upitan?
- Bio sam na dva SP-a, Euro sam propustio, tako mi je i s te strane to jedan dodatan motiv. Stalno sam u reprezentaciji, zabio sam i neke važne golove, osjećam se i u reprezentaciji jako dobro i nadam se da će tako biti i dalje. I da ću biti i u reprezentaciji važna karika.

Neobično je da u siječnju najviše pričamo o HNL-u, o suparnicima u prvenstvu, a nitko još ne spominje Krasnodar, europsku utakmicu. Što je znak da je HNL stvarno dobar i neizvjestan kad je tako bitan?
- Dobro je to za sve, za razvoj mladih igrača bitno je da igraju važne utakmice i u HNL-u, da vide koliko je važno prvenstvo i kako se nose s tim pritiskom. Dobro, kod nas je uvijek pritisak, imperativ da moramo pobijediti. Ali, sad pogotovo, kad je mala prednost, sigurno su i veći motiv i pritisak.

Tko je onda od ovih pratitelja najveći suparnik Dinamovim ambicijama da dođe do još jednog naslova?
- Ljestvica govori da su Osijek i Gorica blizu, ali Rijeka je zadnjih godina pokazala da je najbliža Dinamu i da je iznad svih drugih. Ipak, teren će to još pokazati. U svakom slučaju, želim im da se bore za drugo mjesto, svi oni, a mi da osvojimo naslov sa što više bodova i sa što manje muka.
Ova momčad, dakle, još nije na svom vrhuncu, ni forme, ni mogućnosti...
- Nije ni realno biti na 100 posto spreme već sad, imali smo samo jednu prijateljsku utakmicu i kratke pripreme. Ali, na dobroj smo razini i neće nam dugo trebati da uđemo u ritam.

Uvijek poseban motiv

Prepreka povećanju golgeterskog učinka bit će mu u utorak i Ivan Nevistić, Rijekin vratar odlično brani ove sezone, no, spominje se, praktički bez upitnika, kao novi vratara Dinama od ljeta. Sigurno će imati u ovom derbiju dodatan motiv da se dokaže u Maksimiru. Ima li Gavranović neku poruku za njega, sprema li mu nešto posebno?
- Nikad nemam poruku za suparnike, a zna se da svatko protiv Dinama ima motiv jer mi smo najbolji u Hrvatskoj. Nebitno tko je na drugoj strani, suparnik uvijek ima poseban motiv protiv nas. Ali, to i nas još više motivira da pokažemo da smo u ovom klubu i momčadi s razlogom.

Nevistić i Štefulj već bi za koji dan mogli biti Dinamovi?

Pitaju mnogi je li zapelo, što se događa s Ivanom Nevistićem i Danielom Štefuljom, je li neslavno završila priča o njihovu dolasku u Dinamu? Kratko i jasno - nije! Dapače, u sjeni dvoboja Dinama i Rijeke na travnjaku, razgovara se i dalje o tim igračima i generalni je dojam kako nema nikakvih problema te da baš ništa ne stoj na putu da obojica postanu igrači Dinama. Posebno kad se radi o Nevistiću, neke informacije govore da mu u Maksimiru već “šiju odijelo po mjeri”, da se tu više i nema što niti pregovarati, i jedni i drugi smatraju to riješenim. Naravno, u predvečerje utakmice nitko nije želio to potvrditi niti objaviti, niti o tome pričati, ionako je plan da Nevistić u Dinamo dođe na kraju sezone, kao i Štefulj, pa zapravo i nema neke žurbe. No, svejedno bi već za koji dan moglo biti konačno da su Nevistić i Štefulj novi Dinamovi igrači. (tn)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 15:15