Ivan Brnić
 ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
GAŠENJE CIJELE MOMČADI

S Poljuda otišlo 19 igrača, odštetu donio - jedan! Važna Tudorova karika veliko je iznenađenje...

Hajduk je uštedio dosta novca, a Jakobušić gotovo u potpunosti ispunio plan.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. rujan 2021. 07:53

U travnju je Jakobušić najavio, tijekom ljeta obećanje ispunjavao, a sredinom rujna Hajduk više nema ni igrače ni B momčad.

- Ugasit ćemo B momčad, trošak je preveliki, a efekt postojanja vrlo skroman - kazao je Jakobušić na Skupštini kluba sredinom travnja.

Predsjednik je pritom otkrio da B momčad Hajduka košta 10,9 milijuna kuna godišnje. Preciznije rečeno, koštala je taj iznos, s obzirom na to da je službeno prestala egzistirati ovog ljeta. Ali, pritom nije kompletni trošak promptno eliminiran jer 14 igrača koji su bili pod okriljem B momčadi proslijeđeno je na posudbe, shodno tome i dalje postoji trošak. Uz to, odlasci i raskidi su često bili realizirani s nagodbama koje se isplaćuju obročno i na kraju je logično da je stvarni trošak trenutno smanjen za 65 % i još će se smanjivati tijekom sljedećih sezona, ali neće se do kraja ukinuti sve dok su pod ugovorom igrači koji kontinuirano odlaze na posudbe. Međutim, mora se reći da je Jakobušić gotovo u potpunosti ispunio najavljeni plan.

- Trenutno je 41 igrač u kadru, a minimum pet igrača ulazi u prvu momčad, dok će sedamnaestorica otići na posudbu u Prvu i Drugu ligu u svrhu daljnjeg razvoja. Ići ćemo na raskid ugovora s 19 igrača - kazao je u travnju.

Pet mjeseci kasnije točno je 19 igrača iz B ekipe otišlo s Poljuda. Neki raskidom, neki istekom ugovora, a pojedinci i spomenutim modelom nagodbe s isplatom dijela preostalog ugovora.

Od igrača koji su napustili Hajduk, a bili su u B momčadi, odštetu je jedino donio Leon Kreković odlaskom u Beerschot. Jesen je proveo s prvom ekipom, proljeće na posudbi u Dugopolju, pa možda i nije pravi primjer, ali je jedini igrač iz skupine onih koji nisu bili s prvom momčadi koji je realizirao transfer s odštetom. Ostali su odlazili s raskidom, u statusu slobodnih igrača. Gdje su se skrasili?

Burin se vratio u domovinu potpisavši za Celje, Tolaj je također otišao kući, u Prištinu. Nigerijski napadač Chinedu je preselio u Dinamo iz Tirane postigavši dva pogotka u dva susreta na početku prvenstva. Chinedu se najbolje snašao, i nije pretjerivanje kada se konstatira da je pronašao klub s jačim rejtingom. Jer, osim Krekovića koji je otišao u Belgiju, igrači B momčadi Hajduka odlazili su u Sloveniju, BiH, Albaniju i Hrvatsku.

image
Stephen Chinedu
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Poneka iznimka

Još jedna iznimka je Božo Mikulić, 24-godišnji stoper koji je istekom ugovora preselio u talijanskog trećeligaša Messinu. Mikulić je iznimka po zemlji u koju je otišao, ali i po godinama jer s 24 je bio najiskusniji u B ekipi, gdje je stigao silom prilika nakon teške ozljede koljena koju je doživio na posudbi u Slavenu Belupu. Ali, nije Mikulićev odlazak u Italiju iznenađenje s obzirom da je u Hajduk stigao pred tri godine u statusu igrača Sampdorije. Mikulić je u Messinu stigao krajem kolovoza, do ovog vikenda upisao je dva ulaska s klupe za novi klub u Serie C, gdje mu društvo čini nekadašnji centarfor Hajduka, Ante Vukušić. Među igračima koji su raskinuli ugovor s Hajdukom možda je najveće iznenađenje Ivan Brnić, u mandatu Tudora, a kasnije i Bore Primorca, igrač kojem se predviđala sjajna budućnost na desnom krilu. Međutim, u zadnjim danima ljetnog mercata Brnić se odlučio na raskid ugovora s Hajdukom, koji je vrijedio do ljeta 2022. godine, prešavši potom u Dugopolje.

Bivši igrači B momčadi koji su napustili klub zagrizli su tešku “koru kruha”, suočili su se s izazovom izlaska na tržište, ali još je puno onih koji se preko posudbi pokušavaju vratiti u Hajduk. Među njima su vratari Baždarić i Sentić, veznjaci Jakov Blagaić i Tino Blaž Lauš, napadači Michelle Šego i Ivan Šarić, koji je ovog ljeta bio i na pripremama prve ekipe, ali je naposljetku morao na posudbu uslijed snažne konkurencije u prednjoj liniji. Na posudbi u Dugopolju je i Ivan Čubelić, 18-godišnji veznjak koji je prošle sezone igrao za B momčad, a ovog ljeta prvenstvo počeo u prvoj momčadi s Gustafssonom.

Kako su se snašli igrači na posudbi, rano je procjenjivati. Isto kao što će vrijeme kazati je li netko od igrača iz prošlogodišnje B ekipe potencijal za povratak na Poljud iz nekog drugog kluba. Ali, svi imaju šansu za dokazivanje, kao što su imali i u Hajduku B proteklih godina, gdje su dovedeni kao talenti koji obećavaju. Ali, prođe vrijeme i talent treba potvrditi igrom. Svi koji su otišli na posudbu redom su igrači godišta 2000. i mlađi. Ispred sebe imaju priliku, ugovor s Hajdukom još uvijek im daje šansu jednog dana vratiti se na Poljud. Ali, za takav doseg u Jakobušićevom ambicioznom Hajduku trebat će svratiti pozornost odličnim igrama. Biti glavni igrači u svojim momčadima, ali i ligama. Ugodno su živjeli u zavjetrini druge momčadi, zaštićeni od natjecateljskog imperativa i naboja, ali malo je vremena trebalo Jakobušiću da prepozna kako iz tog skupog projekta nema proporcionalnog profita. Zato će biti jako zanimljivo pratiti kako će se kroz druge klubova razvijati bivši igrači iz B momčadi Hajduka koja je prošle sezone bila skuplja od većine prvoligaša, a pritom je teško tim prvoligašima mogla ponuditi igrače za uloge nositelja.

GDJE SU DANAS IGRAČI IZ B MOMČADI

Gdje su danas igrači iz B-momčadi?

Čalušić - prva momčad
Škaričić - prva momčad
Silić - prva momčad
Kreković - Beerschot 200.000 eura
Blagaić - Široki Brijeg
Brnić - Dugopolje
Jurica - Široki Brijeg
Chinedu - Dinamo Tirana
Muratović - Inter Zaprešić
Burin - Celje
Ševelj - Sarajevo
Tolaj - Priština
Mikulić - Messina
Mijatović - Sesvete
Giljanović - Rudar Labin (od veljače 2021)
Grubišić - Uskok Klis
Bajić - Cibalia
Iličić - RNK Split
Buble - RNK Split
Vujčić - Brežice
Barišić - slobodan igrač
Ninčević - slobodan igrač
Baždarić - posudba Opatija
Lauš - posudba Posušje
Unušić - posudba Kustošija
Klarić - posudba Kustošija
Bekavac - posudba Dugopolje
Sentić - posudba Varaždin
Šego - posudba Varaždin
Šošić - posudba Zrinjski
Bushaj - posudba Croatia Zmijavci
Jenjić - posudba Dugopolje
Šarić - posudba Radomlje
Čubelić - posudba Dugopolje
Topić - posudba Neretvanac
Buljan - posudba Neretvanac

Domagoj Bradarić i Toma Bašić među rijetkima koji su uspjeli

Prije sedam godina Hajduk je ambiciozno formirao drugu momčad računajući da je dobio ekipu koja će biti međupostaja na relaciji juniori - seniori. Utočište za talentirane juniore koji će stasati kroz drugu momčad i biti korisni prvoj ekipi. Počeli su u Trećoj HNL, nastavili u Drugoj HNL, ali u konačnici malo su napravili. Istina je da su kroz drugu ekipu na Poljudu prošli Domagoj Bradarić i Toma Bašić, ali pogon koji je koštao više od pojedinih prvoligaša ipak nije opravdao svoje postojanje. Dapače, igrači su uzeli B ekipu kao svoju “mirnu luku”. Ugovori su bili visoki, na razini koju ne plaća ni veći dio prvoligaša, a pritom nije postojao egzistencijalni imperativ. Uz to, događao se i prepoznatljivi, očekujući scenarij benefita života na Poljudu. Kada bi klubovi iz dalmatinskog okruženja tražili od Hajduka njegove igrače iz B ekipe, profesionalci iz druge momčadi Bijelih uglavnom nisu pristajali na te opcije. Ljepše je bilo u Hajduku i zato se nisu micali s Poljuda.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 13:34