SRDJAN VRANCIC/CROPIX
DOGODILO SE NORMALNO

Sada će se vidjeti tko ima dobru volju da se radi zajednički za bolji HR nogomet, a tko ima figu u džepu

Živimo teška vremena odnosa kada se mora istaći da je uspostavljena normalna komunikacija
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 25. studeni 2020. 14:17

Sastanak čelnika HNS-a i HNK Hajduka prvi je normalan komunikacijski odnos nakon (pre)dugog sukoba na relaciji dvije nogometne institucije. Živimo očito u kompliciranim vremenima kada to treba istaknuti. Davor Šuker i Lukša Jakobušić odradili su 80 minuta razgovora u četiri oka. Dovoljno vremena da načnu široki spektar tema koji opterećuju odnose HNS-a i Hajduka, te u prvom susretu daju naslutiti raspoloživost da ih počnu rješavati. To je zapravo ključno pitanje, da se sporovi počnu rješavati po logici stvari, a ne da su obje strane utaborene i isključive u kontekstu stavova.

Lukša Jakobušić iznio je načelne točke koje su odavno znane kao sporne i koje, realno gledano, veći dio klubova i šire javnosti tako doživljava. Problem je da u domaćem nogometu nije bilo zajedništva, odnosno, one kritične mase željne promjena, koja bi se okupila oko sličnih stavova uvođenja “više transparentnosti i etičkih vjerodostojnosti” u radu nogometne organizacije. Hajduk, koji se javno postavljao kao predvodnik tih borbi, nije uspio pridobiti širu podršku. Velikim dijelom smatra se da je tome uzrok bila isključivost u stavovima te posljedično i krivi način okupljanja saveznika (i) za one zahtjeve koje bi svatko trebao tretirati logičnima za boljitak nogometa...

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Jakobušić je odabrao logiku i institucionalni obrazac da pokuša promijeniti te duboke tijekove međusobnih nepovjerenja. Od prvog nastupa i vrlo jasnih stavova, ovaj predsjednik Uprave Hajduka odaje osobu čije riječi prate djela. I svako takvo ispunjenje samo jača vjerodostojnost.

Jakobušić samo želi odati dojam kao da je novak u nogometu pa se, eto, kao mora još upoznavati kako funkcionira. No, njegovi su istupi i nastupi pokazatelj da želi stvari rješavati konkretno, po logici, i unutar institucija kojima HNK Hajduk i ostali, kao i HNS, pripadaju. Pritom razložno kreće od činjenice da se Hajduk prvo mora vratiti dominantnoj ulozi predvodnika unutar svog županijskog i regionalnog okruženja, te potom, slijedom stvari, djelovati unutar svih viših institucija nogometa s jačom bazom i tada, vjerojatno, s više saveznika u promicanju zajedničkih interesa svim nogometnim sredinama.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Davor Šuker je u Jakobušiću dobio otvorenog sugovornika, koji poštuje institucionalne linije, za teške teme koje opterećuju odnos Kuće nogometa i Poljud, posljedično i odnose u hrvatskom nogometu. No, to ujedno znači da njemu kao predsjedniku, ali i HNS-u, više neće biti moguće pravdati nerješavanje (utemeljenih) sporova time što se na Poljudu oglušuju na pozive suradnje i sudjelovanje u nogometnim tijelima. Dakle, sada će se vidjeti tko ima dobru volju da se prevladaju animoziteti i radi zajednički za bolji hrvatski nogomet, a tko ima figu u džepu i interesno je isključiv. To je najbolja poruka s ovog prvog sastanka dva čelnika.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. travanj 2024 12:53