PAUN PAUNOVIC/CROPIX
Komentar Roberta Matteonija

Samo jedan klub HNL-a odigrao je sve utakmice!I Očito je da prvenstvo nije regularno, a krivca - nema

Sudionici natjecanja moraju znati koje su opcije sezone, a ne da kasnije budu dovedeni pred gotov čin.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. studeni 2020. 10:03

Svi smo se pred početak sezone nadali da do toga neće doći, ali trendovi zaraze COVID-a u Hrvatskoj, kao uostalom svugdje u svijetu, vrlo su jasni. Epidemija se brzo širi i bilježe se rekordne brojke. To nije problem Hrvatske, to je globalni problem. Ono što razlikuje svaku zemlju i društvo je sustav funkcioniranja u ovim iznimno teškim vremenima za čovjeka. Jedan od tih sustava je i nogometni, koji je suočen s nikad kompliciranijom situacijom u nacionalnim i kontinentalnim natjecanjima…


Prva HNL, nažalost, nije izuzeta iz spirale širenja zaraza među nogometašima. U dosadašnjih tek 12 kola sezone imamo samo jedan klub, i to novaka HNK Šibenik, koji je odigrao sve utakmice. U ostalih devet slučajeva ima klubova i s već četiri odgode (Rijeka), Gorica je na tri kao i Hajduk. U nešto više od tri mjeseca prvenstva (startalo 14. kolovoza) već se zbog COVID-a odgodilo deset utakmica. Sada je odgođena i jedanaeste utakmica, derbi Dinamo - Hajduk zbog zahtjeva Modrih koji igraju u Europi. Imamo li u vidu da je epidemiološka situacija bila u kolovozu i rujnu bitno bolja, onda je jasno da ovakav trend odgoda u zimskom razdoblju neće tako skoro biti umanjen. Štoviše, logično je očekivati da će u preostala četiri kola 2020. godine biti novih zahtjeva za odgodama...


Je li se u Hrvatskoj nešto pogriješilo ili propustilo u protokolima nogometa za COVID-19? Svatko o tome može imati svoje mišljenje, ali činjenica da se zaraze događaju i u onim najbogatijim ligama, gdje su klubovi doista u svojevrsnim ‘balonima’, prilično jasno upućuje na kompliciranost zaštite.


U Hrvatskoj klubovi nemaju svoje kampove, hotele, gdje bi mogli biti u karantenama i odvojeni, a nemaju niti novaca za značajnije i stalno testiranje. Sve je kompliciranje u Hrvatskoj jer su nam standardi nogometa na nižim razinama. Od početka je bilo jasno da će ova nogometna sezona biti silno opterećena posljedicama epidemiološke situacije. I svima je i te kako bilo jasno da se moraju napuniti velikim dozama tolerancije za sve prepreke odvijanja natjecateljske sezone. Sada kada je broj odgoda poprimio više razine od očekivanih, a tek predstoje najveća epidemiološka iskušenja u zimskim mjesecima, možemo zaključiti da faktor tolerancije gubi na snazi u promišljanju razvoja nogometne sezone.


Uza svu najbolju volju, ovo se prvenstveno doista teško može tretirati regularnim natjecanjem. I nema tu nekog “krivca”, nego je u pitanju viša sila protiv koje svijet, do korištenja cjepiva i oporavka, može malo učiniti pogotovo na nogometnom pitanju. U HNS-u bi svakako morali voditi računa o realnostima. Termina za odigravanje utakmica koje se odgađaju sve je manje. No, nije stvar samo u terminima, nego u različitim tretmanima koji će imati klubovi s odgodama i dodatnim naporima. Uskoro će neko kompenzacijsko rješenje morati biti razmatrano kao realna opcija i nema potrebe da se i to odgađa.


Sudionici natjecanja jednostavno moraju znati koje su opcije sezone, a ne da u nekom kasnijem trenutku budu dovedeni pred gotov čin. Tada stvarno ne bi bilo faktora tolerancije jer bi se odlučivale sudbine klubova na jedan ipak nepravedan način.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 06:43