Stadion Šubičevac
 NIKSA STIPANICEV/CROPIX
LICENCIRANJE

Šibenik dobio licencu prvi put iz ‘prve‘, a ‘zeleno’ za Prvu HNL trebalo bi imati čak 12 klubova...

Inter je jedini klub aktualne prvoligaške desetorice za koji imamo potvrdu da nije dobio licencu...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. svibanj 2020. 11:31

UEFA je zbog virusa Covid-19 suspendirala pojedine odredbe pravilnika o licenciranju za sljedeću sezonu što olakšava put klubovima do njezina dobivanja. Ne primjenjuje se članak 52. “Budući financijski podaci“, s kojima je klub trebao dokazati sposobnost da nesmetano posluje do kraja sezone. Kako je razmjerne posljedice krize nemoguće definirati do kraja, iznimno ovog proljeća neće se to tražiti.

Pomaknuti su rokovi pa je HNS u petak 15. svibnja odlučivao u prvom stupnju, a do 20. svibnja rješenja trebaju biti dostavljena klubovima. U tom vremenu HNS će objaviti i službene podatke. Iako je koronavirus napravio udar na nogomet u cijelom svijetu, hrvatski sadašnji i budući prvoligaši nemaju većih briga i velika je vjerojatnost da će na kraju barem njih 11, ako ne svih 12 koji su u igri, imati papire za najviši rang. To je sigurno za Šibenik koji ulazi iz Druge lige, dok je kod Orijenta upitan stadion.

Inter je jedini klub aktualne prvoligaške desetorice za koji imamo potvrdu da nije dobio licencu u prvom stupnju zbog financijskih razloga, no direktor Branko Laljak ističe da će to brzo popraviti:
- Od pet kriterija ispunili smo četiri, nismo jedino financijski, iako smo sve što je trebalo platili ili se nagodili. Neke stvarii nisam stigao proknjižiti kako treba, to će biti obavljeno za tjedan dana i naša licenca nije u pitanju.

Ostalih devet prvoligaša trebali bi biti u zelenom, osim ukoliko ne moraju sanirati kakav infrastruktorni problem (Lokomotiva, Dinamo) ili štogog tehničke prirode. To vrijedi i za Europu. Dinamu je Maksimir mač nad glavom, a sada je prijetnja veća nego ikad. Ipak, za vjerovati je da će i HNS i UEFA na kraju dopustiti da se na njemu igra. Eventualno sa zatvorenom istočnom tribinom, što će se tek razjasniti.

Šibenik je prvi put u svojoj povijesti dobio licencu od prve, što se tiče financijskog aspekta. No, ona je uvjetna jer moraju još dotjerati stadion na Šubićevcu, što nije upitno budući da su domaćini finala Kupa. HNS će uložiti 400.000 kuna, nešto grad i županija, povećat će se kapacitet zapadne tribine jer će se srušiti zid koji je ispred nje. Nedostaje oko 200 natkrivenih mjesta, imaju 800, trebaju tisuću...

Dakle, Inter mora na popravni po pitanju financija, a Orijent treba osposobiti Kantridu da bi svih 12 klubova koji teoretski mogu biti prvoligaši imalo licence.

Žalbe do 28. svibnja

Rok za podnošenje žalbe je 28. svibnja, a HNS-ovo Žalbeno tijelo će konačnu odluku donijeti 15. lipnja. UEFA će do 30. lipnja pričekati na imena klubova koji pretendiraju za nastup u njezinim natjecanjima. Tko će se plasirati znat će se do 3. kolovoza kad je datum za prijavu ekipa za Ligu prvaka i Europsku ligu. Bitno veće muke imaju drugoligaši. Dvojbeno je hoće li se naći dovoljno klubova s licencom da bi Druga liga imala 18 članova kako je predviđeno. To će se znati tek nakon žalbi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 10:55