MALA ŠKOLA dizajna

Pitanje čitateljice Antonele iz Zadra: Kako očistiti vuneni tepih? Koliko je to komplicirano?

 Element5 Digital, Unsplash
Vuna zadovoljava sve zahtjeve korisnika: izvrstan je toplinski i zvučni izolator, ne podržava gorenje, otporan je na grinje...
image
IGOR PAVLOVIĆ

ODGOVARA:

  • Dijana Vojak Pokić iz tvrtke MALIQ
  • (www.studio-maliq.com)
  • XI. Ravnice, 8, 10 000 Zagreb, Hrvatska
  • +385 99 8530 297
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Čišćenje i održavanje vunenih tepiha u odnosu na druge tepihe od prirodnih materijala srednje je zahtjevno. Ako se po tepihu prolije tekućina, dovoljno ju je upiti papirnatim ubrusom bez trljanja. Taftani vuneni tepisi imaju vrlo gustu površinu, zbog čega tekućina ne prodire dublje u njihovu strukturu, a i prirodna masnoća vunenog vlakna kapljice tekućine zadržava na površini. Nikako se ne preporučuje močiti vunene tepihe jer se teško suše i dugo zadržavaju vlagu, zbog čega nastaju neugodan miris i trajna oštećenja. Dovoljno ih je redovito usisavati, a pranje ipak prepustite stručnjacima.

image
Antonela, Zadar

Vuneni tepisi nisu proizvod koji ćete često mijenjati, što im je glavni nedostatak. Riječ je o iznimno kvalitetnom i trajnom proizvodu iz višeg cjenovnog razreda od tepiha izrađenih od biljnih ili umjetnih vlakana. Stoga nije idealan odabir za one koji vole češće mijenjati izgled svojeg stambenog prostora. Važno je znati da je vuna materijal koji zadovoljava sve zahtjeve korisnika: izvrstan je toplinski i zvučni izolator, ne podržava gorenje, otporan je na grinje koje su najčešći uzročnik alergija, idealan je po omjeru cijene i kvalitete, relativno se lako održava, dugotrajan je, vizualno atraktivan zbog svojeg prirodnog sjaja te ima gotovo neograničene mogućnosti dizajna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 03:26