TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
TIHI JUNAK HAJDUKA

‘Stipe nema respekta prema nikome, nije normalno da radi takvu razliku. Jedno me oduševljava kod njega..‘

Hajdukov veznjak uoči sutrašnjeg dvoboja pretposljednjeg kola sa Šibenikom
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 14. svibanj 2021. 18:46

Stanko Jurić je odigrao 91 utakmicu za Hajduk, od toga 70 u početnom sastavu. U opisu njegovih karakteristika najčešće se spominje riječ agresivnost, srčanost, žestina zbog čega je miljenik navijača, kojih na žalost nema na tribinama. Da ih ima, sigurno bi 24-godišnjem veznom igraču zapljeskali na onoj akciji protiv Gorice oduzeo loptu na sredini terena, povukao do šesnaesterca i desnom vanjskom kao na pladnju idealno poslužio Marka Livaju. Da je Livaja onim topovskim udarcem umjesto vratnice pogodio gol, Stanku bi se pisala tek četvrta asistencija. Dakle, rijetka pojava. Stoga smo ga pitali što je pomislio kad je vidio da se lopta odbila od vratnice.

- Što ću pomisliti? Šteta. Bio bi lijep gol.

Lijep gol “daleko najboljeg igrača u HNL-u”. Tako, naime, Jurić cijeni Livaju.

- Teško mi je reći tko je najbolji igrač u cijeloj sezoni, ali znam da je Livaja najbolji ovoga proljeća.

Samo su dva kola ostala za odigrati do kraja prvenstva, Hajduk se nakon pokera pogodaka Gorici i ukupno najljepše, najefektnije partije sezone još uvijek nada mjestu, koje vodi prema Kontinentalnoj ligi.

- Mi moramo dobiti obje utakmice, s tim da je trenutni fokus samo na prvoj, protiv Šibenika na Šubićevcu. Vidjet ćemo što će biti nakon toga kola, kakva će biti situacija. Do tada se ne smijemo opterećivati što će naši konkurenti učiniti, nego samo razmišljati kako ispuniti zadatke, koje će naš trener postaviti pred nas.

Budu li ponovili poljudsko izdanje protiv Gorice, onda straha za novu pobjedu ne bi smjelo biti. Šibenik je ionako osigurao ostanak, možda će mu nedostajati motiva, makar je o tome teško pričati u srazu jedinih dalmatinskih prvoligaša. Rani gol sigurno bi pomogao Hajduku.

image
Stanko Jurić
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

- Vidjelo se protiv Gorice što je značio rani gol, jer na Poljudu se svi povuku, čekaju i vrebaju. I Dinamo je igrao tako. Gorica se nakon toga morala otvoriti, a to je idealno za nas. Ova naša formacija, 4-2-3-1, jest ofenzivnija od one prethodne, ali kao i svaka druga, ima prednosti i mane. Činjenica jest da s više igrača dolazimo u završnicu.

I da postižu više pogodaka. Nevjerojatan je podatak da je Hajduk tek 1. svibnja, u 32. kolu došao do tri pogotka na jednoj utakmici (3:2 protiv Rijeke). Dvanaest dana kasnije stigla je opjevana utakmica protiv Gorice, koja će se najviše pamtiti po čudesnim driblinzima Stipe Biuka.

- Meni je bilo lakše igrati u onoj formaciji s tri stopera, malo više obrambenoj, jer sam morao manje trčati. No, ova mi je sigurno draža, makar Fossati i ja imamo puno više prostora za pokriti.

Spomenuli smo Biuka, 18-godišnjaka o kome pričaju baš svi.

- Stipe je iznenađenje za sve, pa i za nas.

Kako to? Barem ga suigrači poznaju bolje od svih i na treningu, počevši još od zimski priprema u Postirima, kad se odmah vidjelo da je riječ o posebnom igraču.

- Slažem se, nema tu ništa sporno. I ja sam na prvom treningu pomislio, “što je ovo”. Međutim, Stipe je naša prevaga u posljednjih nekoliko utakmica, to nitko nije očekivao od 18-godišnjaka, bez obzira na talent. Ono što me kod njega posebno oduševljava jest mentalni sklop. On nema respekta prema nikome, prepun je samopouzdanja, a to se vidjelo još u Zagrebu protiv Dinama. Siguran sam da takvih igrača ima još u juniorima, trebamo se okrenuti njima. Stipe radi razliku na terenu, kažem da to nije normalno. Možda jest, ovisi tko kako gleda.

Dosta o Biuku, počeo je iskakati iz paštete. Komplimente zaslužuje i Jurić, tihi junak Hajduka. Pun ga je teren, sam je rekao da je više prostora za pokrivanje kad je napad prioritet, pa i on češće dolazi pred suparnički šesnaesterac. Pamti se i njegov okret na Maksimiru, potez za pljesak, kad je servirao priliku, a tek ova za Livaju. Bio je i u nekim prilikama, opet protiv Dinama kad je Livaković vrhom kopačke spašavao.

- Posljednjih nekoliko utakmica puno više radim za ekipu, nego što se to vidi. Trener to cijeni. Kažem, drugi možda ne vide.

Vidi se, vidi. Nego, je li se što promijenilo glede ljetnih planova u odnosu na ono što je rekao prije mjesec dana? Spominjao se interes iz Italije, iz Njemačke…

- Nema ništa, ne razmišljam o tome. Vidjet ćemo što i kako dalje kad za to dođe vrijeme. Vidjet ćemo što je najbolje za klub.

Valjda i za njega.

- Najprije za klub.

Za kraj smo još malo progovorili o Šibeniku. Sve tri utakmice ove sezone završene su istim rezultatom - 1:0. Najprije je Šibenik slavio na Poljudu pogotkom Sahitija, Hajdukova igrača na posudbi, pa je u premijeri Paola Tramezzanija u siječnju bilo 1:0 za Bijele, autor pogotka je bio Tonio Teklić. U ožujku je na Poljudu strijelac bio Marin Ljubičić, i to se pamti, krasan pogodak glavom.

- Šibenčani su baš nezgodni, imaju dosta kvalitetnih pojedinaca. Teško je s njima, teško se ulazi u prilike. Ako damo sve od sebe, mislim da neće biti straha.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 10:19