VOJKO BASIC/CROPIX
HAJDUKOV DIJAMANT

Svi pričaju o novom pojačanju, ali legenda upozorava: ‘Sjetite se priče o jednom drugom napadaču...‘

Zabio je odličan gol u debiju, oduševio i suparničkog trenera, ali bivši veliki centarfor upozorava
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 31. kolovoz 2020. 08:11

U Hajdukovom remiju sa Slavenom Belupom teško se može izvući nešto pozitivnog. Teško, ali ipak se može. Dimitrios Diamantakos je taj, grčki centarfor je igrač kakav je nedostajao Hajduku.

- Da je meni takav igrač, samo bi mi nebo bilo granica - zavapio je nakon utakmice strateg Farmaceuta Tomislav Stipić.

Još je dodao kako se detaljno raspitao u Hamburgu kod sportskog direktora St. Paulija zašto nisu ostavili Diamantakosa.

- Nisu ga mogli zaustaviti u odlasku. Nudili su mu ostanak, ali već se obećao Hajduku. Još su mi u St. Pauliju kazali kako je riječ o odličnom karakteru, a kakav je igrač svi su vidjeli u susretu s mojom momčadi. Dobili ste dijamanta - jasno je poručio Stipić.

Udarac i suradnja

Neka je ushićeni trener Farmaceuta malo i “posolio”, malo dodao u priči o procjeni kvalitete 27-godišnjeg Grka, ali razvidno je da je Hajduk dobio igrača kakvog nije imao u kadru. Je li dobio pojačanje?

- Mogao bi biti pojačanje. Neću žuriti u procjeni, ali vidi se da ima smisao za igru. Postigao je pogodak iz individualne akcije. Odlično se oslobodio svog čuvara i kvalitetnim šutom s distance zatresao mrežu - analizirao je Tomislav Erceg grčkog centarfora.

image
VOJKO BASIC/CROPIX

Ercega smo ciljano uzeli u analizi, jer najbolji je strijelac Hajduka u HNL-u, “devetka” velikog iskustva.

- Diamantakos zna igrati okrenut leđima golu, ima šut, ima i suradnju. Osjeti se da “grize”, da je željan igre - kazao je Erceg uz oprezni dodatak:

- Nemojmo žuriti, i Eduok je bio najbolji nakon prve utakmice. Mnogi su ga dizali u nebo, a znamo kako je priča za sada završila - zaključio je Erceg.

Istina je da je Eduok zaista briljirao i to ne samo u prvoj, već u tri utakmice zaredom. Prije godinu dana protiv Lokomotive je sve oduševio bijegom i topovski snažnim udarcem za pogodak u mreži Lokosa. Poljud je “gorio”, novi idol je već osvojio srca navijača. Ali, kratko je ljubav trajala, nigerijski napadač rijetko je kasnije igrao, a kamo li da bi postao bitni ljubimac pristaša Bijelih.

Diamantakos igra utakmice bez gledatelja, nema tu mogućnost osjetiti kako diše Poljud, kakvu podršku navijači pružaju Bijelima. Ali, to ne znači da neće postati idol navijača ako nastavi kako je krenuo u premijernoj utakmici. Pored gola Diamantakos je oteo loptu Parackom za najveću prigodu u prvom dijelu kada je Filipović obranio udarac Caktaša. Nudio se, otvarao prostor, na kraju zabio pogodak koji nije bio dovoljan za pobjedu. Nakon utakmice govorio je bez ustručavanja.

- Moramo biti koncentriraniji na prekidima - jasno je rekao Grk.

Dva boda su izgubljena, a dobiven je novi napadač. Vukas je zbog Diamantakosa očekivano modificirao sustav u 4-2-3-1 gdje je Grk središnja “špica” koji odvlači stopere i pruža primarno mogućnost ulaska Caktaša iz drugog plana. S Diamantakosom više mogućnosti imaju Jairo i Gyurcso. Otvaraju se Bijelima nove napadačke opcije, jer razvidno je da Grk može individualnom klasom rješavati utakmice.

Drugačiji od prethodnika

Nakon Ohandze, Futacsa, Saida, Ercega, Jaira, Gyurcsa i Eduoka, došao je red na još jednog novog napadača na Poljudu. Drukčijeg od svih navedenih. Ohandza je bio igrač bijega i snage, Futacs klasična devetka u kaznenom prostoru, Said također. Erceg, Jairo i Gyurcso su krila, dok je Eduok bio više krilo nego pravi centarfor. Diamantakosa još čekamo u igri glavom, jer u prvoj utakmici nije imao skok po kojem bi se moglo suditi kakav je u napadačkom skoku.

Priču o Diamantakosu i analizu njegove igre za sada temeljimo samo na jednoj utakmici. Dug je put za pravu analizu, ali ako se vratimo unatrag i pogledamo kako su ostali reagirali u prvim utakmicama, Ohandza je taj koji je od starta opravdao povjerenje. U HNL-u je debitirao protiv Dinama na Maksimiru asistiravši Caktašu u pogotku. Futacs je krenuo lagano nakon ozljede, čekalo ga se mjesec i pol dana. Gyurcso je debitirao upravo protiv Belupa u porazu iz veljače 2018. (0:1), a Jairo je krenuo u Bukureštu asistencijom Saidu protiv Steaue. Diamantakos je počeo pogotkom, najavio je da može biti pojačanje, ali bit će vremena za dokazivanje. Vremena za pogotke i pobjede....

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 02:20