VELIKA INVESTICIJA

Za rekonstrukciju i dogradnju dijela splitske luke odobreno 42,6 milijuna bespovratnih kuna

Ministar mora, prometa i infrastrukture potpisao je ugovor za dodjelu sredstava za projekt rekonstrukcije Obale kneza Domagoja
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković uoči potpisivanja ugovora u Splitu
 
 Nikola Vilić/Cropix

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković jučer je s Tomislavom Petricem, ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, i Vicom Mihanovićem, ravnateljem Lučke uprave Split, potpisao ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt rekonstrukcije i dogradnje Obale kneza Domagoja u Gradskoj luci Split.

Riječ je o projektu vrijednom 42,6 milijuna kuna kojemu je cilj dodatno proširiti postojeću operativnu obalu i pješačku površinu.

- Luka Split je najveća hrvatska putnička luka i 22. putnička luka u Europskoj uniji. U 2019. godini imali smo promet od 5,6 milijuna putnika, što je tri i pol puta više od prometa ostvarenog prije 20 godina - rekao je Vice Mihanović te dodao da je ovaj projekt tek početak revitalizacije Istočne obale.

Proširenje obale

Ovo je prvo veliko ulaganje u Obalu kneza Domagoja nakon 150 godina kada je i nastala nasipanjem viška materijala od iskopa željeznice. Planira se rekonstrukcija u cijeloj dužini u dvije faze, od obale Lazareta do Gata svetog Petra i od Gata svetog Petra do Gata svetog Duje. Dogradnjom će se omogućiti funkcioniranje operativne obale za privez i odvez katamarana te odvajanje operativne obale na dio za privez, ukrcaj i iskrcaj te opskrbu brodova od dijela koji služi za pješačku komunikaciju. Zelenim pojasom odvojit će se dio operativne površine kojom se služe automobili i kamioni za ukrcaj na trajekte.

Trenutačno je obala široka oko četiri metra, a bit će proširena na devet i pol metara prema moru. Ukupna dužina je 260 metara. Ravnatelj Lučke uprave otkrio je i da se početak gradnje obale očekuje krajem prosinca, a rok za dovršetak radova je devet mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je nešto manja od 42,6 milijuna kuna, od čega je 36 milijuna financirano iz Kohezijskog fonda, a preostali iznos iz državnog proračuna.

- Projekt proširenja Obale kneza Domagoja financira se kroz projekt "Renesansa na hrvatskoj obali" koji je prošle godine pokrenulo Ministarstvo mora - rekao je Oleg Butković.

Ministar Butković jučer je službeno otvorio nove prostorije Lučke kapetanije Zadar u Gaženici.

Uredi Lučke kapetanije dosad su se nalazili na tri gradske lokacije, a sada su objedinjeni u zgradi novog terminala u Gaženici tako da građani, pomorci ili vlasnici čarter-kompanija na jednome mjestu mogu dobiti sve potrebne usluge. Prostorije Lučke kapetanije nalaze se pokraj Carine i Pomorske policije, a djelatnici su dobili više prostora i bolje uvjete rada.

Ivana Perković, Iva Ivanac

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:07