Paško Rakić, Željko Burić, Francisco Cardona i Eduardo Fernando Zapata
 NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX
PREGOVORI U TIJEKU

U HNL klub stižu Britanci!? Mogli bi investirati ozbiljan novac, izgraditi trening-kamp, urediti stadion

Aktualni vlasnici otvoreni su za nove ulagače, bili su na razgovorima i bogataši iz Bolivije...
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 27. rujan 2021. 23:21

Klub iz Krešimirovog grada igra drugu uzastopnu sezonu 1. HNL nakon što je prošle godine poslije osam godina čekanja povratio prvoligaški status. Unatrag devet mjeseci HNK Šibenik u vlasništvu je tvrtke F.S.I. (Football Smart International), koju drže kolumbijski ulagači.

Klub koji će iduće godine proslaviti 90. rođendan tako je prvi put prešao u ruke drugih vlasnika, nakon što je 2013. godine preoblikovanjem postao dioničko društvo, u većinskom vlasništvu Grada Šibenika. Što se promijenilo u proteklih devet mjeseci otkako su Kolumbijci i formalno vlasnici kluba, odnosno godinu dana jer su Južnoamerikanci prisutni na razne načine na Šubićevcu od ljeta 2020. godine?

Barem 15 Kolumbijaca

U rezultatskom smislu Šibenik je u povratničkoj sezoni zauzeo 6. mjesto. To je bio glavni cilj novih vlasnika, kao i afirmacija mladih igrača, i njihova prodaja. Kolumbijci su prilikom svoje inauguracije isticali kako im je jedan od ciljeva i planova napraviti u hrvatskim okvirima prepoznatljiv klub, nogometni brend koji daje priliku mladim igračima iz Hrvatske, Europe i cijelog svijeta, s posebnim naglaskom na talente iz Južne Amerike, poglavito Kolumbije odakle dolaze vlasnici Eduardo Zapata i Francisco Cardona.

image
Francisco Cardona i Eduardo Fernando Zapata
NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX Cropix

U proteklih 12 mjeseci u tri prijelazna roka doveli su barem petnaestak mladih nogometaša iz svoje domovine. Od svih njih za sada su se kao određena pojačanja pokazali tek polivalentni veznjak (branič) Juan Mesa, koji se već dva puta teže ozlijedio, te donekle lijevi branič Mina. Carlos Torres pokazuje određene napadačke potencijale, ali je i on u završnici prošle sezone doživio težu ozljedu. Treba reći da su Kolumbijci imali odlične temelje momčadi, naslijeđene od braće Bulat, prethodnih čelnika kluba, pa su tako u svom mandatu napunili blagajnu transferima Marka Bulata (2,5 milijuna eura) te Denija Jurića (1 milijun eura).

Uložili 1-1,5 milijuna eura

Njihovom prodajom te novcem od UEFA-e kroz Dinamove nastupe u Europi kapnulo je još 550.000 eura i Južnoamerikanci su tako osigurali financijsku stabilnost kluba barem do kraja ove kalendarske godine. Da li zbog toga ili nekih drugih okolnosti dosadašnja ulaganja Kolumbijaca su bila znatno manja od ostvarenih prihoda, i ona se kreću otprilike oko 1-1,5 milijun eura.

Šibenčani bi htjeli da novi vlasnici ulože u neko pravo pojačanje, ali i u stadion na Šubićevcu, povećanjem kapaciteta, modernizacijom i drugim sadržajima. Za sada je sve to u sferi želja i nije realno očekivati da će se to skoro dogoditi.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

Doduše, Kolumbijci nisu to ni obećavali, ali su isticali da će klub konstantno rasti na svim poljima. Možda dokapitalizacijom kluba za što postoje određene naznake. Kolumbijci su od prvog dana rekli kako su otvoreni za nove ulagače, partnere, i bili su u Šibeniku na razgovorima bogati ljudi iz Bolivije koji su bili zainteresirani za nova ulaganja. To je propalo, ali sada su u igri britanski potencijalni ulagači koji navodno žele investirati popriličan novac, pa čak i gradnju trening kampa, i uređenje Šubićevca. No, dok se to, ako se i dogodi jednom, šibenski prvoligaš morat će gurati na ovaj pogon.

Brojni navijači

Svi se nadaju da će kopnjenjem koronavirusa navijača biti sve više na tribinama. Ali, ne samo navijača već i drugih poznatih javnih osoba koji podržavaju klub, poput Josipa i Ivana Bulata koji više nisu u klubu, ali dolaze na sve utakmice, kada je slobodan navrati i bivši hrvatski izbornik Neven Spahija, šibenski veterani, ali i prijatelji iz Splita, Zadra, Knina, Drniša, Biograda…

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 09:15