Petar Bočkaj
 SCREENSHOT
DERBI NA RUJEVICI

VIDEO: Osijek je ispred Dinama! Bjelica povukao potez utakmice, Bočkaj zabio jedan od golova sezone

U utakmici 13. kola Rijeka je s igračem manje izvukla remi, a Osijek zauzeo prvo mjesto na tablici
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. studeni 2020. 16:11

RIJEKA - OSIJEK 1:1 (Andrijašević 64', Bočkaj 83')

RIJEKA (3-5-2): Nevistić - Smolčić, Velkovski, Galović - Štefulj, Gnezda (od 44. Murić), Pavičić, Halilović, Tomečak - Andrijašević, Kulenović (od 78. Lepinjica)

OSIJEK (4-2-3-1): Ivušić - Jurčević, Majstorović (od 72. Bočkaj), Škorić, Silva - Žaper, Vuković (od 77. Kleinheisler) - Ndockyt (od 46. Lončar), Pilj (od 46. Lopa), Bohar (od 72. Erceg) - Mierez

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Osijek ima Petra Bočkaja koji nas svako toliko podsjeti na svoju briljantnu ljevicu i zato je izbjegao poraz u Rijeci iako nije odigrao utakmicu na razini vodeće momčadi prvenstva. Bijelo-plavi probili su se na čelo i imaju šansu završiti jesenski dio sezone na prvom mjestu, makar s dvije utakmice više odigrane od Dinama, no s neodlučenim rezultatima najviše mogu biti zadovoljni rivali Rijeke i Osijeka. Nenad Bjelica ima još puno posla da bi jednog dana stvorio šampionsku ekipu, to su mu Bijeli s Kvarnera zorno pokazali.

Rijeka je bila bolja od Osijeka, ali niti u HNL nije uspjela naplatiti hrabrost i igru. Riječko srce veće od Učke pobralo je komplimente kontinentalnih protivnika, međutim umjesto bodova dobili su tapšanje po ramenu, a slično se dogodilo i ovaj put. U prvom dijelu domaćin je držao konce dvoboja, a s igračem manje zabio, no kao da ih je netko urekao. Gotovo redovno pojavi se ili pogreška ili izvanserijski bljesak poput Bočkajeva projektila i na kraju utakmice nisu zadovoljni.

Dugo se na Rujevici prijetilo školskim mecima, Bjelica je mijenjao sustave igre i tražio dobitno rješenje, a Franko Andrijašević je prvi probio Ivicu Ivušića. Osijek se uzda u stoperski tandem Škorić - Majstrović, međutim oni u derbiju nisu bili utvrda, nego trula taraba. Škorić slobodno može počastiti Ivušića što ga je spasio od debakla nakon teške pogreške koja je dala krila Rijeci i bitno odredila dio susreta u kojem je domaćin bio brojčano inferioran. No, gostujući golman obranio je Muriću zicer. Osijek je ovaj put imao puno više sreće sa Zagorcima. Bočkaj vrhunski, Murić pacerski.

Rijeka pokazala gard

Simon Rožman niti u petoj prvenstvenoj utakmici nije matirao Nenada Bjelicu, no sve upućuje da je to samo pitanje vremena. Domaći trener tražio je posjed, građenje šansi kroz kontrolu igre, a Osijek ionako okomit i jednostavnih rješenja uzdao se u akcije preko bokova ili sidraša Miereza. Riječani su bolje provodili plan, Halilović, Pavičić, Čerin i kolege nerijetko su stacionirali igru blizu kaznenog prostora gostiju. Prštalo je od energije, tempa, povremeno i presinga, ne i nogometnog majstorstva koje bi se ogledalo u lucidnom zadnjem pasu, realizaciji ili bilo kojem obliku artizma.

Rijeka kompletnija, osnažena za igrače koji su završili izolaciju zbog korone i okuražena dobrim europskim igrama pokazala je gard.

Bjelica revidirao igru

U prvom dijelu domaćini su imali dvije male i jednu veliku šansu. U 15. minuti Andrijašević je zakasnio na loptu koju je Kulenović prebacio glavom, a nešto kasnije Čerin je glavom pucao kraj vrata. U 39. minuti najbolja prilika prvog dijela bila je za Štefulja i to nakon ubačaja Kulenovića. Sa pet metara neometan glavnom nije pogodio okvir.

Tu i tamo digli bi graju na suca s obje klupe, međutim Fran Jović sudio je po istom kriteriju.

Nenad Bjelica je na odmoru revidirao igru, iz raspored 4-2-3-1 prešao je na 3-5-2, dodatni stoper Danijel Lončar trebao mu je pojačati skok jer kad napadaju Kulenović i Andrijašević imaš posla po tom pitanju. U 53. minuti Andrijašević je svejedno došao na šut glavom, no nije bio točan.

Osijek bi eksplodirao kao Jurčević u 58. minuti kad se ubacio iz drugog plana, ali Nevistić je obranio šut. Rijeka je zbog dva žuta Pavičića ostala s desetoricom u 59. minuti, ali je izvrsnim golom Andrijaševića povela. No, onda se ukazao Bočkaj, koji je ušao s klupe i to je konačnih 1:1. Iako s više nogometaša na terenu, Osijek nije napravio pravu šansu za pobjedu.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE - Rijeka i Osijek podijelili su bodove, a Bjelica i društvo na kraju izbili ispred Dinama sa 27 prema 26 bodova i prvi put ove sezone osvojili prvu poziciju. Treba napomenuti da Modri imaju dvije utakmice manje.

90' - igraju se četiri minute sudačke nadoknade. Osijek pokušava stići do potpuno preokreta, Rijeka se zasad dobro brani

85' - Kakva prilika Rijeke odmah u sljedećem napadu! Sjajni Franko Andrijašević sjurio se u kazneni prostor, prevario i gostujućeg vratara, pa iz okreta pucao pored praznog gola

83' - GOOOL! Bjeličin potez bio je pun pogodak! Petar Bočkaj zabio je jedan opd njaljepših pogodaka ove sezone desetak minuta nakon ulaska. Primio je loptu na rubu kaznenog prostora, iskosa s desne strane, i opalio u suprotne rašlje. Prava majstorija i jedan od najljepših golova cijele sezone!

77' - nove dvije zamjene, sada na obje strane. Kod Osijeka izlazi Vuković, a ulazi Laszlo Kleinheisler, dok Rožman vadi Sandra Kulenovića, ušao je Ivan Lepinjica

71' - Bjelica radi dvije zamjene odjednom. Iz igre izlazi Ante Majstorović, a ulazi Petar Bočkaj, a na klupu ide i Damjan Bohar, ulazi Ante Erceg

68' - Osijek je sat vremena bio ispred Dinama. Do vodstva Rijeke, Osječani bi s jednim bodom izbili na prvo mjesto (27), Modri imaju 26.

64' - GOOOL! Franko Andrijašević zabio je za vodstvo Rijeke četiri minute nakon što su domaći ostali s igračem manje! Smolčić je ubacio s velike udaljenosti, obrana Osijeka nije dobro reagirala, a Andrijašević je primio loptu i pogodio za vodstvo! Rijeka je i dvije minute prije imala sjajnu priliku - Murić je izbio sam pred gol nakon duplog pasa sa Kulenovićem, ali Ivušić je sjajno obranio.

60' - Isključen je Domagoj Pavičić, zaradio je drugi žuti karton nakon prekršaja na Lopi, ali odmah nakon toga Rijeka je proigrala

58' - Osijek uzvraća velikom prilikom! Jurčević je pucao s ruba kaznenog prostora, Nevistić je obranio, ali lopta se ponovno odbila do Jurčevića koji na otvorenom šutu s 15-ak metara loše zahvaća loptu

56' - Rijeka je krenula življe u nastavak. Sada je Halilović lijepo proigrao Tomečaka po krilu ovaj centrirao na Andrijaševića, koji glavom puca preko gola

54' - Štefulj je izborio jednu loptu na rubu kaznenog prostora metara i jako potegnuo, ali Ivušić je sjajan mladi golman, bez problema to kroti

46' - počelo je drugo poluvrijeme. Nenad Bjelica je na odmoru napravio jednu zamjenu - izvadio je Ndockyta, a uveo Lončara

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

45+2' - Završeno je prvo poluvrijeme. Na odmor igrači Rijeke i Osijeka odlaze sa rezultatom 0:0.

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

39' - Najbolja prilika na utakmici. Nakon ubacivanja s desne strane Štefulj je ostao sam na rubu peterca, pucao je glavom iz vrlo dobre pozicije, ali pokraj gola. Bila je to najbolja prilika Rijeke dosad.

34' - Odmah u sljedećoj minuti pokušao je i Vuković ugroziti vrata Nevistića, ali bio je neprecizan.

33' - Pao je sada Ndockyt u kaznenom prostoru Rijeke nakon kontakta sa Štefuljom, ali sudac se nije oglasio. U nastavku je Bohar zaprijetio Nevistiću, koji sigurno brani. Bila je to dosad najbolja prilika za Bjeličinu momčad.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

32' - Pokušao je sada Osijek zaprijetiti vratima Rijeke, lopta je došla do Miereza, ali je ovaj u zaleđu.

28' - Lijepa kontra Rijeke, ali Osijek se uspio obraniti. Gosti nakon pola sata igre nisu zaprijetili domaćem vrataru Nevistiću.

25' - Nastavlja se ofenziva Rijeke koja je izborila novi korner. Opet je izvođač Halilović, oslobodio se Čerin i pucao je glavom, ali lopta odlazi pokraj desne vratnice.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

16' - Prvi žuti karton i za Rijeku. Vuković se srušio kao pokošen nakon kontakta s rukom Pavičića. Sudac je kaznio igrača Rijeke.

15' - Novo ubacivanje iz kuta za Rijeku. Ubacio je Halilović, bila je to opasna situacija, iz drugog se plana ubacio Andrijašević, ali nije uspio dobro zahvatiti loptu.

12' - U prvih 12 minuta igre u tijeku je oprezna igra s obje strane i ispitivanje snaga. Sada je požutio Vuković zbog grubog starta i u nastavku će morati biti jako oprezan.

5' - Puno igrača Rijeke traži jedanaesterac nakon navodnog igranja rukom jednog igrača Osijeka u kaznenom prostoru, ali sudac se nije oglasio. Ubrzo je uslijedila VAR provjera i igra je nastavljena.

3' - U prvim trenucima susreta Rijeka ima terensku inicijativu.

1' - Počela je utakmica na Rujevici. Uoči početka održana je minuta šutnje za velikog Diega Maradonu.

------------------------------------------------------------------------------
U neko lijepo doba tražila bi se karta više. Rijeka i Osijek danas igraju veliki derbi, utakmicu koja diktira sezonu, daje smjernice tko će uživati u radosnijem Božiću i dokud objektivno smiju sezati čije proljetne ambicije. I na Rujevici, i u Gradskom vrtu imaju apetit poput Gladnog Jure.

Ranije bi novinari znali i “paliti atmosferu” dajući srazu Bijelih s Kvarnera i Bijelo-plavih s Drave epitet derbija, no sada je to dvoboj najveće težine koji nema ništa manji utjecaj na hijerarhiju državnog prvenstva nego što bi bilo da se sastanu Dinamo i Hajduk, kako je predviđeno programom. Klasik je odgođen i sve kamere bit će uperene u hit-meč HNL-a.

Nenad Bjelica debitirao je na klupi Osječana trijumfom nad Rijekom 3:0, od toga 12. rujna nije izgubio nijedan ligaški dvoboj, u devet utakmica zna uglavnom za pobjede osim što je s Poljuda donio remi (1:1). Poravnao se s Dinamom na čelu tablice, ali Osijek je odigrao jednu utakmicu više od Modrih i samo nastavkom pobjedničkih rezultata održat će korak. Poraz ga može ekspresno vratiti u realno ozbiljan minus jer Zagrepčani će jednom odigrati svoje. No, prevale li i Rujevicu, otvaraju si fantastičnu šansu za neformalni jesenski naslov prvaka za koji se smatra da pripada momčadi koja na zimski odmor ode na vrhu ljestvice neovisno o broju odrađenih susreta. To je Osijek uspio tek jednom, s Bjelicom kao glavnim igračem prije dvadeset godina. U slučaju da budu izjednačeni po bodovima Dinamo je u prednosti.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX

Rijeka za Osijek računa na snažniju momčad nego što ju je imala u Napulju jer prema hrvatskim propisima njezini igrači koji su bili inficirani koronom završili su obveznu izolaciju i imaju pravo izaći na teren bez testiranja. Kao što se u brojnim primjerima u Hrvatskoj već dogodilo. Neslužbena je informacija da će tako i biti, iako ćemo tek u nedjelju definitivno vidjeti kakav će biti sastav. Istodobno, nitko ne može s potpunom sigurnošću predvidjeti rezultate na UEFA-inu testu u ponedjeljak za ogled s Real Sociedadom jer nekima se zna duže pokazivati da su pozitivni i kad već nisu zarazni.
Rijeka se nosila s ekipom Gennara Gattusa, još prije držala “nulu“ s Real Sociedadom do sudačke nadoknade, takve partije podigle su samopouzdanje. Trener Simon Rožman vjeruje u dobru formu i tri boda, točno kao i Nenad Bjelica.

Brza tranzicija

Zoran Zekić, Osječanin koji je u matičnom klubu bio igrač i trener, a prije petnaestak godina nosio je i dres Rijeke, najavio je dvoboj na Rujevici:
- Bit će to pravi derbi jer obje su momčadi dobre. Osijek pobjeđuje te izgleda jako kvalitetno i kompaktno. Slično vrijedi za Rijeku kad je u idealnom izdanju. Djeluju u različitim sustavima, ali ideja je ista: čvrst blok sa špicama koje nakon izgubljene lopte idu u reposjed, a ako u tome ne uspiju brzo se spuštaju u pomoć veznjacima. I Rijeka i Osijek igraju na što bržu tranziciju. Pritom gosti imaju odlične igrače na bokovima - dao je Zekić stručni presjek.
Na tablici Osijek drži 26 bodova, a Rijeka tek 15. No, Bijeli su na terenu bili svega osam puta, odgoditi su čak četiri utakmice, teoretski, kad bi ih sve dobili, skočili bi ispred Osijeka.

- To je teoretski, no Osijek je u velikoj prednosti jer svoje je odradio. Točno je da Rijeka ima četiri susreta zaostatka, ali kad će se one igrati? Tko zna u kakvom će tada biti stanju i ona i njezini rivali.
Zekić ističe da je za Bjeličinu ekipu Kvarner najvažnija postaja do kraja godine.
- To je za Osijek ključna utakmica da bude jesenski prvak. Ako dobije vrlo je blizu tom dometu jer Dinamo neće igrati s Hajdukom ove godine. Što se Rijeke tiče, lijepo je igrati Europu, ali sad se moraju vratiti u realnost i pobjeđivati na domaćim terenima.
Iako je na europskom kontu nula, Rožmanova momčad pokazala je gard, susreti u Europskoj ligi podignuli su svijest igrača da mogu igrati kvalitetan nogomet.
- Ako tako postavite teze i kroz poraze se može dobiti samopouzdanje. U Europi su igrači manje-više odradili sve što je trener zamislio, osim što su gubili. Dobro su izgledali, ali to nije dovoljno za taj nivo. Uvijek netko nešto pogriješi ili zakasni, to i plate. Ideja igre je prepoznatljiva, međutim nemaju dovoljno snage za potrebni ritam svih 90 minuta.

Igra s glavom i repom

Nenad Bjelica je iskusniji, Simon Rožman tek se probija kao stručnjak.
- Obojica su pragmatični i to im je najveća sličnost. Rožman se prilagodio kadru Rijeke i našao način kako izvući najbolje. Njegova ekipa ima glavu i rep. Došao je s izjavom da će igrati napadački, a vjerujte mi, totalno napadački danas u Hrvatskoj lige ne može igrati nitko. Niti Dinamo.
Momčadska izvedba bitno diktira odnos snaga, ali presudu nerijetko donose pojedinci. Zekić je siguran da Osijek ima bolje igrače.
- Važna je kolektivna igra, no kad gledamo individualce Mierez, Bohar i Žaper igraju fantastično, Škorić i Majstorović su odlični. Mierez je napadač koji može donijeti prevagu, Bohar rješava situacije “jedan na jedan”. Osijek ovog časa ima bolju ekipu nego Rijeka, usto njegovi su igrači i odmorniji i raspoloženiji prema naprijed.
On je kao trener Osijeka prvo patio u ogledima s Matjažem Kekom, ali potom se okrenula priča i Bijelo-plavi su više puta dobili Rijeku.
- Dugo nisam mogao s Rijekom na zelenu granu, ali kako je ona slabila, a Osijek jačao, mijenjao se odnos snaga. Šteta je za Rijeku što neće imati pomoć navijača jer na Rujevici je uvijek bila odlična atmosfera, igralo se dobro i napeto. Veselimo se derbiju jer na terenu će biti dvije kvalitetne momčadi - zaključio je Zekić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 02:44