GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix
START HNL-PROLJEĆA

VIDEO: Oreščanin remijem protiv Istre otvorio mandat na klupi Gorice, pogledajte golove iz Pule

U zaostalom susretu 14. kola Prve HNL Istra 1961 i Gorica su u Puli remizirali 1:1
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 19. siječanj 2021. 15:13

ISTRA 1961 - GORICA 1:1 (Vuk 57' / Jovičić 68')

ISTRA 1961: Juric - Navarro, Šutalo, Tomašević, Sergi - Blagojević, Galilea - Gržan, Špoljarić, Vuk - Fuentes

GORICA: Banić - Doka, Moro, Jovičić, Čabraja - Babec, Kalik - Špikić, Golubičkas, Lovrić - Dieye


Prva utakmica drugog dijela zaključena je remijem. Prema prikazanom u 90 minuta to je realni pokazatelj učinka obje momčadi. Utakmica je nekim individualnim potezom ili greškom mogla otići na jednu ili drugu stranu, ali podjela bodovnog plijena je najobjektivniji ishod.

Fausto Budicin drugi dio polusezone počeo je, to jest nastavio sa nedaćama. Uoči utakmice ostao je bez Perere, zbog bolesti, dok je Galilea stisnuo zube iako mu je koljeno pričinjavalo prilično bolne probleme. Da to ne bude sve pobrinuo se Navarro, koji je nakon jednog duela ostao „blokiran“ i sa bolnom grimasom napustio je teren. Na njegovo je mjesto ušao Kim, koji je na beku odmah iskazao teškoće. Hujbera, koji je igrao desnog beka jesenas, nije bilo u kadru, zbog epidemioloških mjera. Prvenstveni debi upisao je Josip Šutalo, obzirom da su zbog ozljede aut Bosančić, odnosno Paez, Guzina. Jedini „povratak“ bio je Lučićev, koji je nakon samoizolacije sjeo na klupu…

Orešćanin je poslao na teren očekivanu momčad, uz Kalika koji je ušao umjesto najavljenog Suka….

Prvi dio bio je uglavnom u ravnoteži. Zabilježili smo dvije velike šanse, po jednu na obje strane. Prvo je u 17.minuti Čabraja odlično prošao po boku i centrirao na peterac, gdje je Dieye iz idealne situacije promašio zicer. Sedam minuta kasnije slično je reagirao Gržan, nakon ubačaja Fuentesa. Pretrčao je Jovičića, ali je onda lopta malo zaostala i nije uspio dobro udariti ispred Banića. Situaciju je umalo iskoristio Vuk, ali je branič Gorice odbio u korner…

To bi u šansama bilo sve, iako se ne može reći da su se obje momčadi trudile nešto izgraditi. No, početak je sezone i ne može se očekivati da igrači odmah budu u optimalnoj formi.

Nastavak je krenuo sa nekoliko „Zona Lovrić“, odnosno slobodnih udaraca sa distance koje tom majstoru šuta iz prekida optimalno leže. No, realizacija se dogodila na drugoj strani. Nakon odličnog pasa Gržana, Fuentes je sa boka išao u solo akciju sa desnog krila. Njegov završni udarac zaustavio se u bloku, ali je odbijenu loptu sam pred golom dočekao Vuk i poentirao. U debiju za Puljane taj posuđeni igrač Rijeke zabio je upravo u Gorici jesenas…. Kako to obično biva dogodio se i sličan kuriozitetan gol na drugoj strani. Gosti su iz prekida bili uobičajeno opasni, pa je nakon kornera Čabraje najviše skočio Jovičić i u gužvi poentirao udarcem glave. Jovičić je inače bivši igrač Istre 1961…

Do kraja utakmice su oba trenera posegnuli za zamjenama, i bilo je vidljivo da jedni i drugi žele pobijediti. Bilo je nekih (polu)prilika, ali je sve ostalo na tome…


PRIJENOS UŽIVO

90+3' - Završila je utakmica u Puli. Istra i Gorica su podijelili bodove odigravši 1:1.

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

86' - Prilika za Goricu. Jovičić je ubacio za Mudrinskog, ali ovaj je ostao mrvicu kratak ispred gola.

82' - Utakmica je ušla u posljednjih deset minuta. Hoćemo li vidjeti pobjednički gol?

68' - GOOOL! Gorica se ekspresno vratila u egal. Zabio je Jovičić glavom nakon ubacivanja iz kuta. Vratar Juric nije imao šanse.

60' - Nova prilika za Istru. Pucao je Blagojević s vrha šesnaesterca nakon asistencije Vuka, ali lopta odlazi preko gola.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix

50 - GOOOL! Istra vodi 1:0, zabio je Vuk. On je iskoristio odbijenu loptu nakon prodora, te udarca Fuentesa i obrane Banića i pospremio loptu u praznu mrežu s nekih pet metara. Vuku je ovo četvrti pogodak sezone. Riječ je o igraču koji je stigao na posudbu iz Rijeke.

47' - Pokušaj Istre po lijevom boku, udarac Fuentesa je blokiran.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix

45+2' - Završeno je prvo poluvrijeme. Na odmor se odlazi sa rezultatom 0:0.

41' - Igra se posljednjih pet minuta prvog poluvremena.

25' - Velika prilika za Istru, vjerojatno i najbolja dosad, ali Gorica se uspjela obraniti. Lopta je izbijena možda metar ispred gol-linije.

19' - Nakon zračnog duela i sudara glavama Jovčića i Fuentesa lošije je prošao igrač Gorice koji je ostao ležati na travnjaku i morala mu se ukazati liječnička pomoć. Igra je stoga nakratko prekinuta.

16' - Pokušala je sada Gorica preko desne strane, ubacio je Golubičkas s desne strane, ali Istra se obranila.

10 - Istra je pokušala sada po lijevoj strani, ali Gorica se uspjela obraniti i izbiti loptu u korner. U nastavku akcije domaćini nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti.

1' - Započela je utakmica.


Najava: Robert Matteoni / Toni Roić

U prvom dvoboju “proljeća”, hladnog kao što dugo nije, počinje i “toplina” situacije za Istru 1961. Fenjeraš je na tablici HNL-a, s bitnom stavkom čak četiri utakmice manje od drugih. Prva s Goricom jest nova šansa da se pokuša nešto staviti na bodovni konto, ali s obzirom na snagu suparnika, velikog protagonista jeseni, to se nagovještava kao ogroman izazov. Tradicija, doduše kratka s tek devet utakmica, ukazuje da je Gorica bitno uspješnija. S četiri pobjede i toliko remija, te samo jednim domaćim porazom od Istre, imaju 16, a Puljani 7 bodova. Uz ne baš ohrabrujuću činjenicu da Zeleno-žuti nisu niti jednom u četiri domaća dvoboja uzeli trobod. Da su ih znali gubiti u “foto-finišu” i na bizaran način, to je poznato...

Potvrđeni dojmovi

- Znamo dobro da nas čeka izuzetno opasan suparnik - kazao je Fausto Budicin. - Puni su pozitivne energije, žele ostvariti povijesni izlazak u Europu te imaju vrlo zanimljivu kvalitetu. Gledali smo ih u Medulinu i samo su potvrdili te dojmove.

Činjenica jest da je Gorica mijenjala trenera, kao i to da je Oreščanin pokazao da je vrstan strateg, koji je baš pogodan za njihovu uhodanu doktrinu igre?

- Slažem se, ali mi se moramo okrenuti sebi. Radili smo dobro u kratkom pripremnom roku i pokazali dobre stvari u par utakmica s prvoligašima, a slabije izdanje s drugoligašem. Prvenstvo je sasvim druga priča i želim protiv Gorice vidjeti poletnu i agresivnu momčad. Mi smo kod kuće kao dodatno motivirani i djelujemo opasnije nego u gostima. Na nama je da to potvrdimo i ovom prilikom jer u suprotnom nećemo ostvariti cilj, a to je osvajanje bodova.

Nema baš pojačanja, a ima ozlijeđenih prvotimaca?

- Kao trener moram razmišljati samo o igračima koje imam na raspolaganju, sve drugo su prazne priče. Ovi momci koji su tu, siguran sam, dat će svoj maksimum da ispunimo ciljeve. Bilo bi bolje da Lučić nije bio bolestan, da Bosančić i Guzina nisu ušli u ozljedu, ali nećemo sada kukati. Imamo i neke nove adute, recimo, poput Navarra koji se digao maksimalno, Tomašević je u dobroj formi, Gržan i Vuk su hitri, Fuentes može napraviti toliko željeni iskorak, a Perera mi je na ovim pripremama dao naslutiti neke vrline koje bismo mogli iskoristiti - podvukao je Budicin.

Inače, prema najavama, brojna je delegacija Baskonie-Alaves stigla u Pulu. Među njima su i dva važna aktera sportskog sektora Alavesa, Toni Lima i Mikel Gonzalez.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX

Bande uskoro

Oni su održali sastanak sa sportskim direktorom Dabcem i trenerom Budicinom. Detaljnih informacija o čemu su sve točno razgovarali nije znano, ali kako se može doznati iz drugih izvora, vjerojatno je da će popis novih igrača, osim na Šutalu koji je već u Puli, biti ograničen na (vjerojatni) dolazak Hassane Bandea iz Ajaxa. S njime i s klubom finalizira se dogovor o posudbi te bi Bande, ako ne bude obrata, do kraja tjedna trebao stići u Pulu...


S visokog trećeg mjesta Gorica kreće u prvenstvene bitke u 2021. godini, a već prvih dana u siječnju dogodila se promjena na klupi. Tvorac tog sjajnog rezultata, najboljeg u povijesti kluba iz turopoljske ravnice, litavski strateg Valdas Dambrauskas, preuzeo je bugarski Ludogorec, a na njegovo mjesto ustoličen je Siniša Oreščanin (48).

Završen niz Kahline

Negdašnji strateg Hajduka dobio je u nasljeđe 29 bodova iz 14 utakmica, te potpuno istu momčad, zasad niti jedan igrač nije napustio velikogorički klub, a pred dvoboj s Puljanima probleme stvaraju samo ozljede. Ključna je ona kapetana i vratara Kristijana Kahline, čijem je čudesnom nizu od 151. uzastopne ligaške utakmice na vratima Gorice došao kraj. Lom prsta na lijevoj ruci 20. prosinca u Splitu, bio je koban za Kahlinu, a zamijenit će ga Ivan Banić. Nedovoljno oporavljeni su i stoper Steenvoorden, te krilni napadač Mitrović, dok je dugo izvan stroja iranski ofenzivac Delfi.

Sve to neće promijeniti planove i želje Velikogoričana, koji bi trijumfom u ovoj zaostaloj utakmici 14. kola, došli na samo bod zaostatka od drugog mjesta.

- Bilo je malo vremena za upoznavanje, samo dva tjedna, ali odgovor igrača na moje zahtjeve je pozitivan. Gorica je i prije mene imala svoj prepoznatljivi ofenzivni stil igre, a što je dobro, nema potrebe mijenjati. Ja sam samo pokušao dodati još neke stvari u igri, nadopuniti ono što je viđeno tijekom jeseni - kaže uvijek mirni i staloženi Siniša Oreščanin, koji će u Puli pokušati održati niz neporaženosti svojih prethodnika.

Uvijek po sve

Ovdje, naime, Gorica ima dvije pobjede i dva remija u prošle dvije sezone.

- Respektiramo Istru, a trener Budicin dobro je izbalansirao tu momčad. Imali su dosta odgođenih utakmica na kraju prošle godine, ali i mnogo vremena da se dobro spreme za nastavak sezone. Njima je ovo jako bitna utakmica u borbi za ostanak, znamo koliko će biti motivirani, ali i Gorici je prva utakmica u godini vrlo značajna za buduće planove. Pobjeda bi nam donijela još bolju atmosferu i priključak vrhu, pa nema dvojbe da na terenu želimo odlučno pokazati najbolje što u ovom trenutku možemo - jasan je novi trener Oreščanin, na čijem tragu je i senegalski napadač Matar Dieye, koji ima aktualni niz od pet utakmica s jednim postignutim pogotkom, te bi uz Kristijana Lovrića trebao biti najveća prijetnja za vratara domaćih.

- Pred nama je Istra 1961, ali ime suparnika nama i nije važno. Moramo se fokusirati na svoju igru i krenuti u nastavak sezone najuspješnije što možemo. Naravno da ćemo u Puli ići na pobjedu, kao što ćemo ići i u svakoj sljedećoj utakmici - nedvosmislen je Matar Dieye.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 11:23