GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
VRHUNSKI DERBI NA MAKSIMIRU

Pogledajte slavlje Dinama i ‘Oršić show‘! Hajduk izgubio, ali i pokazao sjajno novo lice na Maksimiru!

Modri su na krilima vrhunske partije Mislava Oršića nadigrali Bijele u velikom derbiju HR-nogometa.
Piše: Predrag Jurišić/Patrik MršnikObjavljeno: 27. siječanj 2021. 15:49

DINAMO - HAJDUK 3:1 (Oršić 16', 18', Majer 83' / Vušković 6')

DINAMO: Livaković - Moharrami - (od 16. Perić), Lauritsen, Theophile-Catherine (od 46. Franjić), Gvardiol - Ademi, Ivanušec - (od 33. Jakić), Oršić, Majer - Gavranović (od 46. Kastrati), Petković. Trener: Zoran Mamić.

HAJDUK: Kalinić - Todorović, Vušković, Simić, Čolina - Jurić (od 78. Nejašmić) - Jakoliš (od 69. Diamantakos), Atanasov, Jradi (od 46. Dolček), Caktaš - Umut Nayir. Trener: Paolo Tramezzani.

Sudac: Mario Zebec (Varaždin). Pomoćnici: Zobenica (Velika Gorica) i Crnčić (Vrbovec). Četvrti sudac: Bel (Osijek). VAR: Ivan Bebek (Rijeka). AVAR: Kezele. Delegat: Vučemilović (Osijek).

Stadion Maksimir. Bez gledatelja.

Žuti kartoni: Jradi (25, povlačenje), Franjić (48, preoštar start), Jakoliš (49, preoštar start), Jurić (75, preoštar start), Perić (79, start s leđa)


Maestralni Mislav Oršić s dva je fantastična zgoditka odveo Dinamo do 3:1 (2:1) pobjede protiv Hajduka i sad je aktualni prvak opet tri boda ispred drugoplasiranog Osijeka, dok Splićanima Plavi bježe čak 19 bodova (uz utakmicu više)! Vidjeli smo jedan od najboljih derbija u zadnje vrijeme, igralo se obostrano otvoreno, Hajduk je hrabrom i otvorenom igrom pokušao u Maksimiru iznenaditi domaćina, rano je poveo, uzdrmao je vratnicu i gredu, imao je još dvije lijepe prilike, ali na kraju je sve otišlo na Dinamovu stranu. Plave nije šokiralo rano vodstvo gostiju, bili su puni samopouzdanja i brzo su se vratili u utakmicu i preokrenuli rezultat, poglavito zahvaljujući euro-golovima raspucanoga Oršića...

Gromovit je bio početak maksimirskog derbija, novinarske su bilježnice već nakon 20-ak minuta igre bile još kako ispisane. U tom smo razdoblju, naime, vidjeli čak tri zgoditka, jednu vratnicu, poništen pogodak, kao i VAR provjeru možebitnog kaznenog udarca! Pamtimo derbije u kojima se ni u svih 90 minuta nije dogodilo toliko uzbuđenja kao u prvoj četvrtini zagrebačkog okršaja...

Otvoreno je Hajduk ušao u utakmicu i već u 6. minuti Dinamo je bio u problemu. Čolina je lijepo proigrao Caktaša, Hajdukov je kapetan projurio po lijevoj strani pokraj Moharramija i preciznim udarcem s 20-ak metara iskosa uzdrmao je suprotnu, desnu Livakovićevu vratnicu. Sreća je pomazila Plave, međutim samo minut kasnije udarac iz kuta bio je koban za zagrebačku momčad i Hajduk je poveo.

Ali, taj pogodak nije „ukočio” Dinamove nogometaše, koji su jurnuli po brzo izjednačenje. I već u 8. minuti Majer je pao u kaznenom prostoru gostiju nakon duela sa Simićem, koji mu je ušao u liniju kretanja. Sudac Zebec odmahnuo je rukom, oglasila se VAR soba (Bebek) i Zebec je pregledao snimku, te potvrdio svoju prvotnu odluku da nije bilo prekršaja. Dojma smo da ne bi pogriješio da je pokazao na bijelu točku...

Dinamo je nastavio napadati, u 11. minuti Petkoviću je poništen pogodak zbog zaleđa dodavača Gavranovića. Ali, ni to nije srušilo moral domaćim nogometašima, stisnuli su Splićane i izjednačili fantastičnim pogotkom Oršića u 16. minuti! Samo dvije minute kasnije, Dinamov je lijevokrilni napadač opet briljirao i brzi je protunapad pretvorio u svoj drugi pogodak, za Dinamov rezultatski preokret! Zanimljivo, Mislav Oršić Hajduku je zabio barem jedan pogodak na tri uzastopne međusobne utakmice i u dresu Intera, i u dresu Dinama.

Nakon vatrometnog uvoda, ritam igre malo je pao, Dinamo je „stao na loptu”, nije više tako silovito pritiskao goste. Međutim, Splićani se nisu predali, štoviše, visoko su napadali Plave i nisu im dopuštali da razviju igru. No, prilika za pogodak više nije bilo, a svakako istaknimo da je Dinamov trener Zoran Mamić morao napraviti dvije izmjene već do 33. minute. Najprije je, u 16. minuti, zbog ozljede travnjak napustio Moharrami i zamijenio ga je Perić (na desni je defenzivni bok otišao Theophile), a Ivanušec je ozlijedio prepone u 33. minuti i umjesto njega ušao je Jakić.

U poluvremenu je Mamić napravio još dvije izmjene, umjesto Theophilea je ušao Franjić, dok je Gavranovića zamijenio Kastrati. Hajduk je kudikamo volje otvorio nastavak dvoboja i stvorio je u 20-ak minuta drugoga poluvremena četiri velike prilike. Najprije je Umut s dva metra nakon slobodnog udarca uzdrmao gredu (48. minuta), potom je Jakoliš, tri minute kasnije, glavom s osam metara iskosa s lijeve strane poslao loptu metar pokraj vrata,

Umut je imao još jednu veliku priliku u 58. minuti i umalo je kaznio veliku pogrešku Oršića koji je neoprezno vraćao loptu Livakoviću. No, turski napadač nije iskoristio taj poklon i s osam metara je tukao pokraj vrata. Napokon, Dolček je u 64. minuti uputio udarac, a Livaković je izvrsnom obranom, sa zemlje, uspio zasutaviti tu loptu i sačuvati svoju mrežu i Dinamovu prednost. Do kraja smo gledali ravnopravan dvoboj, a sedam minuta prije kraja Majer je materijalizirao lijepu Dinamovu akciju i tako potvrdio pobjedu Plavih.


Prijenos uživo:

KRAJ: Gotovo je! Završena je utakmica na Maksimiru, konačan rezultat je - 3:1 za Dinamo.

90' Igrat će se još tri minute sudačke nadoknade.

88' Atanasov je odapeo preko grede, bit će korner za goste koji nije baš najbolje izveden.

87' Dobio je sad Lauritsen žuti karton nakon prekršaja koji je izveden izvan kaznenog prostora nad Nayirom. Bit će slobodan udarac za Hajduk iz sjajne pozicije.

86' Nova velika prilika za Dinamo, Kastrati je brutalnim trkom sve prošao po desnoj strani, a onda vratio Petkoviću, ali malo iza leđa pa udarac nije bio jak.

Izmjena, Josip Mišić ulazi umjesto Majera.

84' Provjeravalo se zaleđe u VAR-sobi, ali sve je čisto.

83' GOOOOL! Majer za 3:1. To je to! Škarice! Ademi je započeo, prebacio Majer na Oršića koji ostavlja za Gvardiola, a onda na njegov ubačaj škaricama zabija Majer.

80' Caktaš je pucao, završilo je to iznad grede našeg reprezentativnog vratara.

79' Žuti za Perića zbog starta na Diamantakosu i novi slobodan udarac za Hajduk. Tu mogu gosti biti jako opasni, 18-19 metara je to od gola Livakovića.

78' Treća izmjena Paola Tramezzanija. Umjesto Jurića u igru će Darko Nejašmić.

75' Žuti karton dobio je Stanko Jurić. Nabrojao mu je Zebec da mu je to šesti ili sedmi prekršaj na utakmici. Majerov novi slobodnjak hvata Kalinić.

73' Korner za Lovru Majera završava preko grede. Probao je Majer izravno iz kuta, ali nije iznenadio Kalinića.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

70' Dolčekov ubačaj lako hvata Livaković.

69' Slobodni udarac za Hajduk će biti. Ali, najprije Diamantakos mijenja Jakoliša.

68' Sprema i Tramezzani svoje nove promjene, vidimo Diamantakosa da je već kod aut-linije...

65' Igra je opet prekinuta, na terenu leži Gvardiol nakon jednog duela.. Hoće li ovo biti i treća prisilna izmjena Zorana Mamića?

63' Velika obrana Livakovića! Lopta je od Perića promijenila smjer nakon udarca Dolčeka, ponovno je Dinamova obrana opasno živjela.

60' Jurić po nogama hvata Majera, nastavlja se kontakt-igra, ali i stvara nova prilika za dobar ubačaj u kazneni prostor.

58' Kakva prilika Umuta! Nije zabio nakon neopreznosti Oršića koji je vraćao loptu Livakoviću. Zamlo je turski napadač ovo promašio i to iz neposredne blizine.

57' Nakon prekršaja Jakića i slobodnog udarca Atanasova, Umut je stigao u zračni duel s Livakovićem i zakačio ga. Opet su na terenu liječnici, čak su trojica igrača - još Lauritsen i Livaković u problemima.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

54' Domaći se zasad brane u nastavku. Ostaje Petković u nekakvim bolovima, ide sudac Zebec provjeriti što je s njime... Djeluje ošamućeno, ali koliko se čini, sve je u redu.

51' Hajduk je opasnije izašao, Modri nemaju problem s time što je lopta u početku drugog dijela više kod gostiju. Hitrim izmjenama strana gosti su sada došli do krasne akcije. Jakoliš je glavom zamalo promašio...

49' Greda! Atanasov je izveo slobodan udarac, a Umut s druge stative iz blizine pogodio prečku! Odmah u nastavku igre žuti karton je zaradio Jakoliš.

48' Zbog prekršaja nad Caktašem žuti karton je dobio upravo Franjić. Zakašnjeli start odlučio je kazniti sudac Zebec.

47' Dakle, već četiri zamjene napravioo je Zoran Mamić. Dvije prisilne u prvom dijelu, a dvije još, jasno neprisilne, na velikom odmoru. Bartol Franjić će igrati na poziciji desnog beka, nakon ozlijede Moharramija i izlaska Theophilea.

46' Kreće drugi dio susreta. U igri je kod Hajduka Ivan Dolček, a trener Tramezzani je u svlačionici ostavio Jradija. Također, kod Dinama ulaze Bartol Franjić i Lirim Kastrati, nema u nastavku Theophilea i Gavranovića.

POLUVRIJEME: Sjajnih 45 minuta vidjeli smo na Maksimiru danas. Hajduk je poveo, Dinamo na krilima fenomenalnog Oršića preokrenuo rezultat.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

45+1' Perić je zbog prekršaja nad Nayirom mogao dobiti žuti karton, no sudac Zebec dao mu je samo usmeno upozorenje.

45' U posljednjoj minuti prvog dijela saznali smo da će se igrati još četiri minute. Sad je Petković dobio loptu na desnoj strani, ubacio, a Todorović izbacio u aut. Ademi je u problemima, uhvatio se za mišić.

41' Ubačaj Jakoliša s desne strane nije uspio "uloviti" Caktaš. Ali, Hajduk se pojavio pred golom Dinama nakon nekog vremena.

38' Podsjetnik da sve golove, uključujući i famozni preokret možete pogledati nešto ispod. Kao da su se i jedni i drugi nakon toga posvetili nekim drugim zadacima na travnjaku. Zanimljivo je da je do sada identičan broj postignutih golova s ukupnim brojem udaraca u okvir.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

35' I dalje su Modri - gospodari lopte. Sada je jedan prekršaj Caktaš napravio na novom igraču, Kristijanu Jakiću.

32' Problemi za Dinamo! Jakić će zamijeniti ozlijeđenog Ivanušeca koji je odmah nakon udarca legao na travnjak...

30' Podignuta je sada zastavica pa je zaustavljen sjajan prodor Ivanušeca po desnoj strani. Dobra akcija Dinama je stopirana.

28' Hajduk pokušava, sada jedna lopta Jradija biva prejaka za Umuta. Livaković to kupi.

25' Žuti za Bassela Jradija koji neće igrati u sljedećoj utakmici za Hajduk. Inače, sada je Theophile desni branič nakon ulaska Perića.

24' Upravo je Zoran Mamić napravio prvu izmjenu. Nakon onog sudara s Atanasovom na startu ipak nije mogao Moharrami nastaviti igru. Umjesto njega ušao je Dino Perić. Zanimljivo, Dinamo je oba svoja gola za preokret postigao s desetoricom, dok se još Irancu pružala pomoć zbog ozljede.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

22' Dinamo je uspostavio ravnotežu, svakog se trenutka može dogoditi da Modri ponovno zaprijete Kaliniću kroz neku izigranu, utreniranu akciju.

20' Nevjerojatan preokret Dinama... Golove ćete najprije moći vidjeti kod nas, za nekoliko minuta... Može li se Hajduk vratiti?

18' GOOOOOL! Pa što je ovo?? Još jednom Mislav Oršić! Kakav furiozan preokret Modrih. Bježe u kontru, sve je sam napravio Oršić i sam zapravo - preokrenuo utakmicu! Novi pogodak u rašlje!

16' GOOOOL! Kakav pogodak Mislava Oršića! Eurogol! Lopta nikog nije dirala, upućena s ruba kaznenog prostora, obišla je cijelu Hajdukovu obranu... Ovo je kandidat za gol sezone!

15' Opet je bilo gužve pred golom Kalinića, Oršić je ubacivao na Gavranovića, a tamo je Simić imao ruku na njegovom tijelu pa se opet gleda VAR.

13' Igra je nakratko bila prekinuta zbog jednog sudara na centru između Moharramija i Atanasova.

11' Gol, ali poništen! Petković je zabio nakon povratne lopte, ali neće se vrijediti jer je Gavranović bio u zaleđu. Situacija oko koje se nitko nije bunio.

10' Nema jedanaesterca! Na asistenciju VAR-sobe u kojoj su Riječani, Bebek i Kezele prvo je sudac Zebec išao sam pogledati pa dosudio da se igra dalje. Nakon dobre dvije minute nastavlja se s 0:1 i bez prilike Modrima za izjednačenje.

8' Majer pada u šesnaestercu, ruši ga Simić, gleda se sve to u VAR-sobi... Zebec se nije oglašavao.

6' GOOOOL! Vodi Hajduk! Iz kornera je najviši u skoku bio Vušković i zatresao Dinamovu mrežu. Hajduk vodi na Maksimiru!

5' Traje početna borba na sredini, a onda Caktaš pogađa stativu! Jradijeva sjajna lopta Caktašu na lijevoj strani donosi idealnu priliku, ali ispriječio se okvir gola.

3' Hajduk je sada imao jedan slobodni udarac iz veće udaljenosti, Jradi nije uspio doći do dobre pozicije za udarac, DInamova obrana nije imala problema s raščišćavanjem situacije.

2' Dinamo je već opasno krenuo, nastoje nogometaši Zorana Mamića s visoko podignutim veznim igračima (Oršić, Majer, Ivanušec) zaprijetiti Hajduku.

17.05 Utakmica je počela! Prije nje, poklon je za svoj 100. nastup u dresu Dinama dobio Bruno Petković.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

16.50 Trenerski dvoboj / Jurica Radić

Zoran Mamić vodio je 11 derbija u kojima je upisao šest pobjeda, tri remija i dva poraza. Mamić je bio trener Modrih još u neodigranom derbiju koji je u studenome 2014. registiriran 3:0 za Dinamo, ali utakmicu riješenu bez borbe ne bilježimo kao trenersku pobjedu. U najvećem hrvatskom derbiju debitirao je Mamić remijem 2:2 na Maksimiru kontra Igora Tudora u prosincu 2013. kada je na vratima Bijelih briljirao upravo Lovre Kalinić, a remi pogotkom u finišu Hajduku donio Anton Maglica. Nakon početnog remija nanizao je Mamić tri pobjede, dvije na Poljudu i jednu na Maksimiru. Dugo je Mamić odolijevao u derbijima, a prvi poraz upisao je u devetom ogledu s Hajdukom. Na splitskom travnjaku u ožujku 2016. Bijeli su pobijedili zgoditkom Frana Tudora (1:0), a Mamićevu aureolu neporaženosti skinuo je Damir Burić. Drugi poraz zabilježio je Mamić na povratničkom debiju prošlog ljeta (2:3) u susretu kojeg je s dva pogotka obilježio 19-ogodišnji Mario Čuić, a Hajduk je vodio Igor Tudor.

Mamić poslijepodne 12. put vodi Dinamo u HNL-ogledima s Hajdukom, a njegov kolega s druge strane, Paolo Tramezzani, bilježi prvi derbi. Najviše ih je s Hajdukom upisao Zoran Vulić, sa 16 utakmica apsolutni rekorder u pojavljivanju na klupi u najvećoj utakmici HNL-a. Tramezzani čeka prvi hrvatski derbi, po njegovom priznanju, najjaču utakmicu karijere, a dosad je tek jednom bio u prilici igrati derbi nacionalne lige, utakmicu koja ima sličnosti s ogledom Hajduka i Dinama. Na klupi Lugana, Siona i Livorna nije imao utakmice koje bi se mogle okarakterizirati velikim dvobojima, prvenstveno radi veličine samih klubova, međutim, drukčija je situacija bila u APOEL-u.

Vodeći najtrofejniji ciparski klub sudjelovao je kao trener u lokalnom klasiku, susretu APOEL-a i Omonije, sudaru rivala iz Nikozije. Uspješan je bio Tramezzani, u četiri dvoboja kontra Omonije triput je njegov APOEL slavio i jednom remizirao. Pored ciparskog klasika u velike utakmice Tramezzanija može se bilježiti i susret 3. kola kvalifikacija za Ligu prvaka, gdje je na svom terenu poražen od Qarabaqa (1:2) čime je zaključio svoj angažman na Cipru u ljeto 2019.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

16.45 Gdje su nestali Stojanović i Leovac? / Tomo Ničota

Zoran Mamić nije iznenadio sastavom, s udarnih 11, ali jedno iznenađenje ipak postoji u Dinamovoj momčadi. Naime, već drugu utakmicu zaredom među 20 igrača u zapisniku nema Petra Stojanovića i Marina Leovca. Nisu bili u Velikoj Gorici, nisu ni u velikom derbiju. Leovac je protiv Rijeke bio starter, Stojanović bio na klupi, nakon toga 'ni traga ni glasa'. Zoran Mamić kazao je prije utakmice da nema ozlijeđenih, da svi konkuriraju, iz toga zaključujemo da su obojica zdravi i normalno treniraju, ali među 20 za njih nema mjesta. E sad, je li u pitanju samo Mamićeva taktička ideja da mu na klupi ne trebaju pričuvni bekovi kad je već odlučio da su Moharrami i Gvardiol prve opcije pa želi u rezervi imati igrače na drugim pozicijama, s obzirom da se bekovi mijenjaju samo zbog ozljeda? Ili je to možda poruka njima dvojici vezana za klupske planove u prijelaznom roku? Pokazat će se uskoro koliko Dinamov trener ozbiljno računa s njima, Mamiću svakako trebaju još (barem) dvojica bekova, na svakoj strani po jedan, Moharrami i Gvardiol ne mogu sami odraditi sve utakmice u ovom ritmu.

16.30 Rekorderi na drugi način...

16.20 Rekorderi / Damir Dobrinić

Edin Mujčin rekorder je po broju nastupa u derbijima u prvenstvu Hrvatske, nekadašnji Dinamov veznjak od 1996. do 2004. odradio je čak 24 ligaške utakmice u modrom dresu protiv Hajduka. Na drugom mjestu s 22 nastupa do danas je sam bio nekadašnji kapetan Hajduka Srđan Andrić, a od danas toliko HNL derbija u nogama ima i aktualni kapetan Dinama Arijan Ademi. Više od desetljeća prošlo je od Ademijeva debija protiv Hajduka, bilo je to 11. rujna 2010. u poljudskih 1:1 kad mu je priliku dao Vahid Halilhodžić. Na četvrtom mjestu su nekadašnji hajdukovac Darko Miladin te današnji kapetan Splićana Mijo Caktaš, koji je danas 21. put zaigrao protiv Dinama u prvenstvu. On je premijeru imao 29. rujna 2012. kad je bio strijelac u 1:3 porazu Hajduka u Zagrebu.

image
Edin Mujčin i Darijo Srna
ROBERT BELOSEVIC/CROPIX

16.10 Hajdukov korner / Jurica Radić

Veliki optimizam vlada na Poljudu pred zagrebački derbi. Koliko je realan znat će se večeras, ali u startu je jasno da ovo nije utakmica prijelomnica, no rezultat može bitno usmjeriti Hajdukovu atmosferu u lovu za europske pozicije. S petog mjesta Bijeli ulaze u derbi, naizgled su autsajderi u odnosu na Dinamo, ali samo naizgled. Povijest je pokazala, a zadnji derbi u Maksmiru potvrdio, da nije bitno s koje pozicije momčadi ulaze u derbi. Tudorov Hajduk iznenađujuće je u srpnju prošle godine uzeo sva tri boda na Maksimiru, pokazavši da se i s petog mjesta može dobiti lidera Dinama na njegovom travnjaku.

Plasman na ljestvici danas je identičan, ali nećemo ipak povlačiti paralele sa zadnjim derbijem. Bitno je drukčiji Hajduk krajem siječnja ‘21, nema puno dodirnih točaka s momčadi iz prošlog ljeta. Primarno je novi trener, a s njim dolaze i nepoznanice u postavci za derbi. Nešto se može naslutiti prema igri pokazanoj prošlog petka na Šubićevcu, ali svoj trenerski instinkt, onaj posebni osjećaj, prezentirat će nam Tramezzani u derbiju. Navijači uvijek vole da Hajduk igra muški, da se postavi čvrsto i, jasno, da napadne ako može. Rijetko se cijeni bod osvojen igrom u kojoj obrana stoji “vrataru u prsima”. Gledajući ipak s pragmatične strane, bod bi za Tramezzanija bio pozitivan, bez obzira kojim je načinom izboren. Jer, Hajduku nakon Maksimira slijede dvije domaće utakmice s Lokomotivom i Istrom, dolaze prilike za nove pobjede i zato je najvažnije u derbiju ostati neporažen.

16.00 Dinamov korner / Tomo Ničota

Rijeka i Gorica pokazale su da se s Dinamom može, da Modri još nisu u savršenom ritmu. S nadom da se protibv lidera može nešto “ugrabiti”, u Zagreb dolazi i Hajduk. Naravno, iako u dvobojima Dinama i Hajduka, što se kaže, nema favorita, pritisak je na Dinamu, Mamićeva momčad istrčat će bez primisli kako u derbiju “ni bod nije loš”. Žele Modri pobijediti Hajduk i zato što je to Hajduk, najveći rival, ali ovoga puta i zato što su bodovi važni, svaki izgubljeni bod komplicira Dinamu borbu za naslov, za koju mnogi misle da je već unaprijed dobivena.

Koje je pouke Zoran Mamić izvukao iz prve dvije utakmice ovog proljeća i koje će poteze povući u pripremi za derbi, kod njega je uvijek u sferi stroge tajne, zato je teško nagađati kojih će 11 poslati na teren. Međutim, tko god istrčao, cilj je isti - pobjeda.

Postoji i idealan scenarij za Modre, a to bi bila pobjeda s “nulom”, dakle, bez primljenog gola. Da uz napad i obrana dobije samopouzdanje, da i defenzivno momčad počne rasti i približavati se onoj razini s kraja jeseni i partija u Europskoj ligi. Jasno, nije lako predvidjeti tijek susreta, ali ono što je mučilo Modre u te prve dvije utakmice s Rijekom i Goricom jest što nisu zabili brzi gol, promašivali su šanse, a suparnik je poveo. U derbiju bi, svakako, dobro došao pogodak u ranoj fazi utakmice, gol koji bi skinuo dio pritiska, natjerao Hajduk da se što prije otvori i krene po izjednačenje. Taj bi gol višestruko olakšao posao...

15.50 Stigli su sastavi za današnju utakmicu. Umjesto najavljenog Nejašmića, talijanski strateg presložio je vezni red i ubacio Jakoliša. Špica je, umjesto Diamantakosa, Turčin Umut Nayir. Bit će to, barem sudeći prema taktičkoj postavci, prilično ofenzivno postavljeni Hajduk. Zoran Mamić odlučio se za najavljeni sastav, u prvih 11 nakon ozljede vratio se Lovro Majer.


Najava: piše Tomo Ničota

U sezoni kad je gotovo svaka utakmica HNL-a intrigantna, zanimljiva i neizvjesna, kad svaka nosi velik ulog, što očekivati od najvećeg hrvatskog derbija osim da bude isto takav!? Pustimo priče i navijačka prepucavanja kako susreti Dinama i Hajduka odavno nisu derbiji s obzirom na odnos snaga i bodovni konto zadnjih godina, no uvijek su to utakmice posebnog naboja i rivaliteta, a ono što je dodatno zanimljivo jest da su u zadnje vrijeme posebice nepredvidljivi bili dvoboji Plavih i Bijelih u Maksimiru. Dinamo je slavio u “samo” četiri od deset zadnjih derbija i ima manje uspjeha nego u Splitu, što jasno govori da Hajduku više odgovara “gostujući gard”, nego kad na Poljudu igra pod pritiskom.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Novi trener kao motiv

Splićani u Zagreb dolaze s novim trenerom, dakle, da i nema nekog drugog imperativa, to bi igračima bio sasvim dovoljan motiv. Dobra partija u derbiju može svakom igraču biti viza za ostanak u momčadi, a kad znamo da Splićani dolaze u Maksimir i s imperativom rezultata, time će motiv kod Tramezzanijevih igrača biti i silniji. Pobjeđivao je Hajduk zadnjih godina u Maksimiru češće nego inače, ali, ne umanjujući vrijednost tih pobjeda, jer u derbiju se one uvijek pamte, obično je to bilo u nastavku sezone ili na njezinom kraju, kad nisu bile toliko važne za konačan ishod. Barem Dinamu, koji je, kao u zadnjem srazu u srpnju, bio više zaokupljen svojim problemima ili je u vrijeme tih dvoboja već imao ogromnu prednost i stavio barem jednu ruku na naslov prvaka. Kažemo, ne umanjuje to Hajdukove uspjehe u tim derbijima, ali ovoga puta imperativ ima i - Dinamo.

Mamićeva momčad, jednostavno, mora pobijediti da bi ipak imala kakvu-takvu prednost na vrhu pred Osijekom. U slučaju neuspjeha, pogotovo poraza, bili bi Mamić i Bjelica izjednačeni na vrhu, sad s istim brojem odigranih utakmica, što za Dinamo svakako nije idealan scenarij. Pobjeda protiv Hajduka uvijek nosi poseban gušt i značaj, a sad je ta važnost na još višoj razini. Poraz bi sigurno ostavio traga u Dinamovoj svlačionici.

Hajduk je, pak, opet na novom početku, talijanski stručnjak došao je na Poljud da bi pokrenuo momčad, za prvu ruku, vratio Hajduk u ravnopravnu borbu za Europu. Pobjeda u Maksimiru bila bi strašno pogonsko gorivo na tom putu, a poraz bi Bijele još malo udaljio od tog četvrtog mjesta, za koje se očekuje da će biti dovoljno za izlazak na kontinentalnu scenu.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Bolja realizacija

Dinamo je u prve dvije utakmice stvorio puno prilika, zabio manje nego što je morao, primio više no što se očekivalo. I taj segment je razlog zbog kojega iščekujemo sadržajnu utakmicu, punu uzbuđenja. Može li Dinamo popraviti realizaciju, hoće li se Modrima sad otvoriti? Može li Hajduk poput Rijeke i Gorice iskoristiti višak prostora i natjerati Livakovića po loptu u mrežu? Trebao bi se na teren vratiti Lovro Majer, koji dosad u derbijima nije imao pamtljive role, a sad je važan Dinamov igrač od kojega se očekuje da bude prevaga. Mario Gavranović ganja naslov najboljeg strijelca, Hajduku je često zabijao, nastavlja li u srijedu svoj pohod na vrh?

Opasni Caktaš

S druge strane, vraća se u Maksimir Lovre Kalinić, koji ne pamti zagrebačke derbije po dobrome, statistika govori da ovdje nikad nije pobijedio, a ukupno je od Dinama u karijeri, kao golman Hajduka, dobio čak 31 gol. Tu je i Mijo Caktaš, koji je Dinamu dosad zabio šest pogodaka, od toga čak pet u Maksimiru! Leži mu ovaj teren, posebno je opasan na onaj južni maksimirski gol.
Naravno, kad god su u pitanju derbiji i veliki ulog u njemu, priča se i o suđenju, tako je u fokusu i Mario Zebec. Onaj krivo dosuđeni aut za Dinamo u Velikoj Gorici u subotu izazvao je puno bure u medijskom prostoru, jasno je da će sad na Zebecu biti dodatan fokus. Uz nadu da nakon derbija nećemo pričati o njemu, već o sjajnoj predstavi, na kakvu puno toga ukazuje.

KOJE BISMO ODGOVORE MOGLI DOBITI U DERBIJU?

Ima li Dinamo problema?
Prvo poraz, pa pobjeda i preokret u zadnjim minutama, više primljenih nego postignutih golova, ali i pregršt šansi i upornost, karakter. Sve je to pokazao Dinamo u prve dvije utakmice. Realizacija nije “baš”, no nije ni obrana na visini. Je li to ipak sve samo splet okolnosti ili Dinamo doista ima neki dublji problem? Hajduk bi mogao dati odgovor.
U kakvoj je formi Kalinić?
Lovre Kalinić vratio se u Hajduk željan povratka u formu, koja bi mu u konačnici osigurala mjesto u reprezentaciji za Euro. U Šibeniku je bio siguran, koliko je trebao biti, ali derbi u Maksimiru ipak je nešto drugo, pravi ispit forme za Kalinića. S druge strane je Livaković, koji ga je naslijedio na crti reprezentacije, sigurno zanimljiv izazov za obojicu.
Hoće li iskočiti neko novo ime?
Zaključili smo da Zoran Mamić, barem ako je suditi prema prve dvije proljetne utakmice, nema toliku širinu u momčadi. Zasad se izvan kadra od 13-14 igrača teško može u nekoga uprijeti prstom kao jakoga aduta. Hoće li možda protiv Hajduka iskočiti neko novo ime, netko tko bi mogao u idućim utakmicama zaslužiti veću minutažu i važnost?
Čime može iznenaditi Tramezzani?
Smiješio se talijanski stručnjak na uvodnoj press-konferenciji, najavljujući svoju najveću utakmicu trenerske karijere. Čime može iznenaditi Dinamo, hoće li, poput Teklića u Šibeniku, sad u Maksimiru pronaći nekog novog junaka. Taktika protiv Dinama naizgled je jednostavna, stajati čvrsto i vrebati kontre, no možda Tramezzani ima nekog asa u rukava. Postavkama igre u derbiju reći će štošta i o sebi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 00:10