ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX
UVJERLJIVI GOSTI

Video: Pogledajte kako je Bjeličin Osijek protutnjao Kranjčevićevom! Nova sjajna predstava Miereza

Mogli su gosti pobijediti i s većom prednošću, već proslavljeni četvrti pogodak poništio je VAR.
Piše: Predrag Jurišić/Patrik MršnikObjavljeno: 22. siječanj 2021. 15:11

LOKOMOTIVA - OSIJEK 0:3 (Mierez 17', 35'-11m, Bohar 58')

ZAGREB – Nogometni stadion Zagreb. Bez gledatelja. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka). Pomoćnici: Zobenica i Kezele. Četvrti sudac: Vidulin. VAR: Strukan. AVAR: Perica. Delegat: Šarić.

LOKOMOTIVA (4-2-3-1): Santini – Cipetić, Papadopoulos, Lešković, Marković – Marić (od 63. Đira), Cokaj – Aliyu, Chajia (od 74. Tahiraj), Pivarić – Šimić (od 63. Čeliković). Trener: Jerko Leko.

OSIJEK (4-1-4-1): Ivušić – Miloš, Škorić (od 67. Caro), Lončar, Jurčević – Žaper – Bočkaj (od 73. Brlek), Jugović (od 81. Kleinheisler), Pilj (od 73. Erceg), Bohar (od 81. Mekić) – Mierez. Trener: Nenad Bjelica.

ŽUTI KARTONI: Papadopoulos (30., povlačenje), Cokaj (35., povlačenje), Škorić (37., preoštar prekršaj), Bočkaj (53., preoštar prekršaj), Marić (54., preoštar prekršaj)

CRVENI KARTONI: Papadopoulos (48., drugi žuti karton).


Rezultatski su projurili nogometaši Osijeka Kranjčevićevom, svladavši Lokomotivu 3:0 (2:0) i zasjeli su su na vrh ljestvice, s tri boda više i dvije odigrane utakmice više od Dinama. Argentinac Ramon Mierez postigao je dva pogotka i bio je prvo ime dvoboja, a za ovako visoku pobjedu gostiju, ipak najviše zasluga imaju zapravo igrači Lokomotive. Svojim su pojedinačnim pogreškama, naime, rano usmjerili utakmicu u osječku ulicu i povratka više nije bilo. Kardinalne pogreške Santinija i Cokaja kod prva dva pogotka gostiju, potom i isključenje Papadopoulosa u 48. minuti, bilo je previše za domaćina u okršaju s ionako favoriziranim gostima.

Nastavio je tako Nenad Bjelica svoj uspješni trenerski niz protiv Lokomotive, u devet je utakmica ostvario osam pobjeda i jedan remi, sedam je puta pobjeđivao Lokose s Dinamom, dvaput s Osijekom. S druge, pak, strane, bio je ovo neuspješan debi Jerka Leke na trenerskoj klupi Lokosa, ali trener je ponajmanje kriv za ovaj teški poraz...

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

Na zadnjem treningu Lokosa uoči dvoboja s Osijekom, ozlijedio se Brazilac Emerson, koji je trebao igrati na lijevom napadačkom boku, pa je trener Leko na tu poziciju postavio kapetana Pivarića, a na lijevom je braniču bio Marković. Obostrano oprezno počeo je dvoboj u Kranjčevićevoj, ni jedni ni drugi nisu željeli jurnuti prema suparničkim vratima. I to je „ispipavanje” potrajalo 15-ak minuta, u tom smo razdoblju vidjeli po jedan udarac na obje strane.

A onda je iskusni vratar, Krševan Santini, u svom debiju za Lokomotivu gadno pogriješio, istrčao je u prazno nakon udarca iz kuta Bočkaja i praktički je darovao osječkom Argentincu Mierezu loptu za pogodak. Jasno je da takve zgode vrsni strijelac poput Miereza ne propušta i Lokosi su tako nastavili svoj jesenski negativni niz, opet su primili pogodak u prvih 20-ak minuta igre!

Ovako primljen pogodak, jasno je, utjecao je na samopouzdanje domaćina, pojavila se nesigurnost u igri, a Osijek je mirno stao na loptu i držao niti igre. Ta se pogreška domaćeg vratara dogodila baš u trenucima kad je izgledalo da će Lokosi preuzeti inicijativu i ozbiljnije ugroziti goste, no nakon velikog „kiksa” Santinija sav je dotadašnji trud domaćih nogometaš pao u vodu i opet su bili u rezultatskom minusu.

Osijek, pak, nije išta promijenio u svom načinu igre, strpljivo je gradio čuvao loptu i čekao novu pogrešku domaćina. I dočekao ju je u 35. minuti, Cokaj je povukao u svom 16-ercu Žapera i nakon reakcije iz VAR sobe sudac Bebek dosudio je kazneni udarac za Osijek, opet je zabio Mierez, bio mu je to deseti prvenstveni pogodak, izjednačio se s Lovrićem na drugoj poziciji ljestvice najboljih strijelaca, „dinamovac” Gavranović postigao je pogodak više od spomenutog dvojca.

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

I tako su Osječani na odmor otišli s uvjerljivim vodstvom, poglavito zahvaljujući pojedinačnim pogreškama igrača Lokomotive. Skupo su bili plaćeni ti „kiksevi”, Osijek je to znao kazniti...

A već u trećoj minuti nastavka, Osječani su dobili i dodatni vjetar u leđa. Zbog preoštrog i apsolutno nepromišljenog prekršaja na Mierezu, drugi je žuti, isključujući karton, naime, zaradio srednji branič Lokosa Papadopoulos i tako je njegova momčad ostala s igračem manje! Grk je prvi put požutio u 30. minuti, bio je nakon toga još jednom na rubu žutog kartona i jednostavno je taj drugi žuti „visio u zraku”, vrući je temperament „pobijedio” hladnu glavu i Papadopoulos je morao rano u svlačionicu.

A malenu nadu Lokosa za preokretom, ako je još uopće i tinjala, definitivno je ugasio Bohar pogotkom u 58. minuti. Sve je, eto, u Kranjčevićevoj bilo odlučeno pola sata prije kraja utakmice, a u 86. minuti zbog zaleđa je osječkom napadu Ercegu poništen pogodak...


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Uvjerljiva pobjeda Osijeka, završilo je u Kranjčevićevoj 0:3.

90' Kao i u prvom dijelu. čekaju nas još tri minute sudačke nadoknade.

88' I u ovoj akciji gledao se VAR, sve je stajalo dobre dvije minute, suđeno je Mierezovo zaleđe...

86' Gol, ali poništen... Erceg - trebalo je to biti 0:4. Kakva krasna akcija Osijeka. Mierez je pucao glavom nakon Kleinheislerovog ubačaja, Santini je kratko odbio, a Erceg je natrčao i zakucao. Međutim, ubačaj Kleinheislera na Miereza krenuo je dok je Argentinac bio u zaleđu.

82' Kleinheisler i Mekić ulaze, Bohar i Jugović su izvan igre kod gostiju.

81' Kakva prilika za Miereza! Sada je skinuo čisti zicer Santiniju u borbi jedan na jedan. Moglo je to biti i 0:4, vrlo lako...

79' Izgleda da se Lokomotiva već pomirila s porazom. Doduše, tako je to već od kraja prvog dijela, a u nastavku se sve skupa samo još multipliciralo lošim govorom tijela domaćih igrača. Upravo je Brlek zaprijetio Santiniju, bio je to ubačaj prema Jugoviću, no brani vratar zagrebačke momčadi. Nakon svega, korner, pa Lončarov skok, no i udarac pored gola.

74' Nova promjena i u Lokomotivi. Chajia izlazi, a umjesto njega u igri je Tahiraj.

73' Marin Pilj dat će svoje mjesto u igri Petru Brleku, a umjesto Bočkaja u igri je Erceg.

71' Osijek je i dalje stalan u kreaciji napadačkih prijetnji prema Santinijevim vratima, stoperi Caro i Lončar koji će igrati i u sljedećm kolu zbog Škorićevih kartona, drže se na liniji centra.

67' Konačno ulazi Caro, morao se Španjolac ponovno i zagrijavati... Caro dakle, ulazi umjesto Škorića.

64' Još se pola sata ima za igrati u Kranjčevićevoj, a uskoro će i Bjelica ubaciti svoju prvu zamjenu. Sprema se Španjolac Caro...

61' Čeliković i Đira ulaze, a Šimić i Marić idu iz igre, to su dvije izmjene kod Lokomotive.

60' Gledala se ta situacija i u VAR-sobi. Bohar nije bio u zaleđu nakon udarca Bočkaja, konačna je presuda...

58' GOOOOOL! Još jedan pogodak gostiju. Najprije je Bočkaj pogodio stativu s ruba kaznenog prostora, a onda se odbilo do Bohara za 0:3. Lagano, kao na treningu.

55' Evo i za Chajiu žutog kartona. Novi start na Mierezu koji je zabio dva pogotka, iznudio i crveni karton za Papadopoulosa, a sad i žuti za Chajiu.

53' Vidi se da Lokomotiva nije uigrana, Bjeličina momčad s lakoćom kontrolira tijek igre. No, sada je Bočkaj zbog prekršaja nad Chajiom zaradio žuti karton.

50' Kako će sada igrati Lokosi? Dva gola zaostatka, igrač manje...

48' Iskre između Papadopoulosa i Miereza! I to je crveni karton! Bivši grčki reprezentativac mora na rano hlađenje. Bilo ej to na tridesetak metara od gola s lijeve strane, Papadopoulos je "stisnuo" jedan šamar Mierezu... Nenamjerno, ali prekršaj za žuti karton... Budući da je to drugi, "Papa", kako mu piše na dresu - mora van.

46' Krenuo je drugi dio utakmice, nije bilo promjena u početnim sastavima.

Poluvrijeme: Svira Ivan Bebek kraj prvog dijela, vodi Osijek 2:0, oba pogotka postigao je Ramon Mierez.

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

43' Pomoć se ukazuje Roku Šimiću, morat će, kako se čini i izaći van nakon jednog teškog duela pa bi Jerko Leko još prije odlaska na veliki odmor mogao posegnuti za prvom zamjenom.

39' Lakše je sada ozlijeđen i Bočkaj, opet se malo intenzivirao dvoboj na terenu.

37' Osijek sada ima uvjerljivu prednost, vidjet ćemo hoće li Lokosi moći odgovoriti. Žuti karton sada je dobio Škorić zbog prekršaja.

35' GOOOOL! Još jednom Mierez! Ovoga puta iz kaznenog udarca, vodi Osijek 2:0.

34' Jedanaesterac za Osijek i žuti za Cokaja! Ivan Bebek je išao pogledati situaciju na ekran i dosudio kazneni udarac za goste.

33' Ide se gledati VAR! Nakon kornera je srušen igrač Osijeka, Cokajev prekršaj se provjerava u igri sa Žaperom.

32' Bohar je i izveo slobodan udarac, a baš je Papadopoulos igrao posljednji, nadskočivši Lončara i odbio u novi korner.

30' Evo ga sad. Papadopoulos je prvi požutjeli igrač zbog prekršaja nad Boharom. Odmah je Grk znao da će to biti javna opomena, mada, malo je i protestirao.

26' Nema još uvijek žutih kartona, Osijek je upravo sada napravio svoj prvi prekršaj na utakmici.

23' Ivušić je sada izašao sa svoga gola, Aliyu je opet opasno vrebao, bila je ovo situacija u kojoj je Bebekov pomoćnik Kezele mahao zaleđe koje je glavni sudac poništio.

20' Još jednu potencijalnu opasnost očistio je Chajia ispred svog gola, doima smo da će Osijek nastaviti s pritiskom, tako izgleda - neće biti uzmaka.

17' GOOOOOL! Vodi Osijek! Ramon Mierez glavom je precizan nakon Bočkajevog kornera. Ali, ide gol i na dušu Santinija, njegova je krivica za primljen pogodak.

16' Cokaj je sada vratio riskantnu loptu prema Santiniju nakon pritiska Jugovića, ali vratar Lokomotive uspio se snaći i otkloniti eventualnu opasnost.

14' Škorić čisti jednu loptu s gol crte. izgledalo je kao da nije bilo zaleđa Aliyua nakon jedne duge lopte, ali se na kraju zastavica ipak našla u zraku. Bila je ovo brza kontra domaćih.

13' Korner za Osijek nije polučio opasnost, Santini je to zaustavio.

10' Utakmica s dosta prekršaja bi ovo mogla biti, sada su u jednoj gužvi pred Santinijem trojica igrača završila ležeći na travi, Bebek se nije oglašavao.

7' Prekršaj Roka Šimića nad Škorićem, daje sudac Bebek jedno opasno upozorenje mladom napadaču domaćih.

5' Marković i Pivarić zasad sjajno rade na lijevoj strani, a Aliyu je pucao lijevicom s ruba kaznenog prostora. Dvije obrane Ivušića, na drugoj lopti koju je uputio Cipetić bilo je zaleđe.

2' Ubacivanje pred Santinijeva vrata nije bilo opasno, ali Osijek je najavio da može zaprijetiti.

16.00 Utakmica je počela.

15.50 Kleinheisler neće otići

Puno je krenulo priča kako će mađarski reprezentativac Laszlo Kleinheisler otići iz Osijeka već ove zime. Ne daleko, već u jedan od klubova svoje domovine. - Neće, a odlukom da ostaje s nama potvrdio je koliko mu je ovdje dobro i koliko želi biti dio momčadi i dati svoj doprinos ostvarenju ovogodišnjih ciljeva - kratko je mogući odlazak Kleinheislera prokomentirao Bjelica.

15.35 Bjelica još uvijek ne zna za poraz protiv Lokomotive

Od dolaska u Prvu HNL, trener Osijeka Nenad Bjelica u osam se navrata sučelio s Lokomotivom. Sedam puta kao Dinamov trener, dok je jednom, jesenas, bio na Osijekovoj klupi protiv Lokosa, u 2:1 pobjedi svog sastava. I u tih osam utakmica,upisao je sedam pobjeda i jedan remi, još ne zna za prvenstveni poraz u okršajima s Lokomotivom, a razlika pogodaka je 16:2 za Bjeličine momčadi. Najuvjerljiviju pobjedu Bjelica je protiv Lokosa ostvario s Dinamom u sezoni 2019./20., u Kranjčevićevoj je bilo 4:0 za Plave. U tri je navrata s Dinamom pobjeđivao Lokomotivu minimalnim 1:0 rezultatom, dok je dvaput bilo 3:0 za maksimirski sastav. Jedini se remi dogodio u sezoni 2018./19., u Kranjčevićevoj je bilo 1:1. Istina, Lokosi su jednom pobijedili Plave u te dvije sezone, bilo je 1:0 u Kranjčevićevoj u sezoni 2019./20., ali na klupi Dinama tada je, 12. lipnja prošle godine, već bio Igor Jovićević... A u svim Bjeličinim utakmicama protiv Lokomotive, zanimljivo, na klupi kluba s Kajzerice bio je Goran Tomić, koji je otišao ove zime. Tomića je zamijenio Jerko Leko i vidjet ćemo hoće li novi trener Lokosa biti uspješniji u dvobojima s Nenadom Bjelicom, svojim bivšim reprezentativnim suigračem. Zajedno su, podsjetimo, za Hrvatsku igrali na Euru 2004. u Portugalu, kad je izbornik bio Otto Barić. Prvi je izazov pred Lekom već u petak...

15.25 Evo i sastava Lokomotive. Danas debitira Jerko Leko, novi strateg aktualnog doprvaka.

15.10 Stigli su sastavi za večerašnji dvoboj. U Osijekovom rosteru je Mato Miloš, a s klupe će startati španjolski branič Jose Caro.


Najava: piše Nikola Patković / Jutarnji list

Nenad Bjelica napokon je dočekao priliku da barem na dva i pol tjedna u kontinuitetu ima kompletan i zdrav igrački kadar za dodatno usvajanje i usavršavanje njegovih ideja, a rezultate toga očekuje već u današnjem susretu kod Lokomotive.

- Možda još nismo fizički u top izdanju, ali mislim da smo dovoljno dobri da pobijedimo već u prvoj utakmici, što i želimo, i tako dobro otvorimo nastavak sezone od koje očekujemo puno - rekao je Bjelica u najavi susreta u kojem neće imati "požutjele" Igora Silvu i Josipa Vukovića, ali i dojučerašnjeg stožernog igrača i dokapetana Antu Majstorovića, koji je u Šangaju riješio svoju životnu egzistenciju.

Bjelica nikada neće "zaplakati" za onima kojih nema, iako je odlaskom Majstorovića, koji je s kapetanom Škorićem činio najbolji stoperski par u HNL-u, Osijek jako puno izgubio. Zamjenu mu zasad neće tražiti izvan Gradskog vrta, a najbliži startnoj postavi je Lončar, dok bi Silvinu poziciju mogao zauzeti tek pristigli Mato Miloš, za kojeg trener kaže da se nameće kao ozbiljna opcija.

Na klupi će, pak, za početak biti preostala dvojica pojačanja Brlek i Topčagić. Novinare je, pak, zanimalo u kakvom su stanju, jesenas često ozlijeđeni, "veznjaci".

image
VLADO KOS/CROPIX

Vjera u igrače

- Svi su odradili sve treninge, što znači da su na dobrom fizičkom nivou. A koliko su motivirani dovoljno govori podatak da je Laszlo Kleinheisler odbio ponudu koju smo za njega dobili, jer se ovdje dobro osjeća, želi se dokazati i boriti za ostvarenje naših ciljeva - otkrio je Bjelica kojega smo upitali i hoće li Osijeku biti prednost što jesenas nisu kalkulirali s odgodama, pa sada, za razliku od konkurencije, imaju normalan raspored.

- Netko će se pripremati na utakmicama, netko na treningu. Možda smo u maloj prednosti jer možemo treninzima otklanjati nedostatke i drukčije se dozirati, ali teren će sve pokazati. Mi smo i jesenas pokazali naše stajalište kad nismo htjeli odgađati neke utakmice koje smo mogli. Želimo igrati ako imamo dovoljno zdravih igrača, jer time pokazujemo svim igračima da vjerujemo u njih - rekao je Bjelica koji ne zna što može očekivati od Lokomotive s novim trenerom i njegovim bivšim suigračem u reprezentaciji s Eura u Portugalu Jerkom Lekom.

- Pratili smo ih u pripremama, dosta su kombinirali, mijenjali sustave... Ne znam kako će istrčati protiv nas, Leku kao trenera ne poznajemo, ali prilagodit ćemo se i nadam se da ćemo znati odgovoriti na sve izazove na terenu.

Želja je trofej

Poručio je kako "nije za podcjenjivanje da smo u 13 utakmica, otkad smo došli moj stožer i ja, uz jednu utakmicu više ostvarili sedam bodova više od Dinama".

- Sada očekujem još bolje utakmice i poneki uvjerljiviji rezultat te da svi budu standardniji u formi. Želimo i neki trofej, a vidjet ćemo može li to biti ove sezone, sljedeće ili za dvije godine i to nam nije imperativ. Liga je dosta ujednačena, pogotovo pri vrhu, što smo vidjeli i u utorak na Maksimiru. Između Dinama, Rijeke, Gorice i nas razlike nisu velike - istaknuo je Bjelica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 16:03