NEVRIJEME U HRVATSKOJ

Olujno jugo napravilo nered na Jadranu, kiša stvara probleme u Istri, napunila se Pazinska jama

U Istri kiša i dalje neumorno pada, čak se začepila i Pazinska jama; udari vjetra na Palagruži dosežu orkanska 143 km/h
Olujno jugo u Opatiji
 Srdjan Vrancic/Cropix

Olujno jugo i dalje bjesni obalom. Osim Dalmacije, nevrijeme je zahvatilo i Istru.

Puše jako jugo, lokalno s olujnim i orkanskim udarima. Meteorološka postaja u Labinu tako je zabilježila udar od čak 149 km/h, dok uz obalu jaka plima, valovi i vjetar pričinjavaju probleme, naročito na istočnoj obali Istre, piše Istramet.

Kiša i dalje neumorno pada na većem dijelu područja, a do 14:30 h najviše kiše palo je u Žužićima kod Tinjana, čak 99 mm. U tom su mjestu i vatrogasci imali pune ruke posla na ispumpavanju vode iz privatnih objekata.

Video: Istramet

Iznimno obilna kiša pala je na cijeloj Pazinštini, izdvojimo postaju u gradu Pazinu s 86 mm. Od ostalih postaja spomenimo Labin (60 mm), Vodnjan (55 mm), Buje (51 mm) i Rovinj (47 mm).

Foto: Kristina Grbin / Istramet

Rastu i vodostaji rijeka. Pazinska jama se začepila uz nagli porast razine vode, a voda je došla do Pazinskog krova koji više nije slap. S obzirom na to da se u nastavku dana očekuje još kiše, jaka poplava nije isključena.

Foto: Petar Radovan / Istramet

Pogledajte jugo u Premanturi:

Portal Dalmacija Danas također javlja o najjačem jugu ove godine. Najjači udari na Palagruži dosežu orkanska 143 km/h. U Splitu, prema službenim podacima DHMZ-a, udari dosežu 108 km/h, a na Zvjezdanom selu Mosor 104 km/h.

Do 14 sati glavnina oborina je pala na sjevernom Jadranu. Pojedine lokacije u Istri i na otoku Cresu dobile su preko 90 litara kiše po kvadratnom metru.

Dalmacija je do spomenutog termina dobila tek manje količine kiše, no hladna fronta brzo se približava s područja Italije, već je zahvatila otvoreno more gdje ima jačih grmljavinskih pljuskova. Fronta će sljedećih sati zahvatiti veći dio Dalmacije donoseći prolazne neverine.

Pogledajte jugo u Zadru:

O toplini današnjeg dana najbolje govori podatak da su najviše dnevne temperature zraka čak u Zagori prelazile 15°C, a na jugu Dalmacije ponegdje je bilo ekstremno visokih 20°C za dio godine. Dolaskom hladne fronte malo će osvježiti, a večeras je iznad 1300 metara moguć snijeg. Jugo će zamjetno oslabiti, piše Dalmacija Danas.

Pogledajte jugo u Omišu:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:00