VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
IPAK USPJEŠAN START

Video: Pogledajte golove Hajduka na Poljudu! Dimitrov prekinuo mučenje Bijelih, zabio i povratnik

Hajduk je bez tri glavna igrača pobjedom otvorio novu sezonu, no opet je izgledao slabo...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 16. kolovoz 2020. 17:17

HAJDUK - ISTRA 2:0 (Dimitrov 72', Gyurcso 83')
HAJDUK: Posavec - Jakoliš (od 46. Todorović), Dimitrov (od 79. Ismajli), Mujakić, Čolina (od 86. Tahiraj) - Čuić (od 66. Nejašmić), Jurić, Jradi - Caktaš - Dolček (od 46. Brnić), Gyurcso
ISTRA: Majkić - Tomašević, R. Paez, Bosančić - Regan, Blagojević, Lončar - Lisica (od 66. Rufati), Gržan, Sane - Guzina (od 90. Bibić)


HAJDUK UZEO VAŽNA TRI BODA
Hajduk je upisao tri važna boda i to je dobra vijest za Splićane. Loša je da su opet izgledali slabo, da nemaju napadačku igru i da se jako muče protiv čvrsto postavljenih obrana. Hajduk je doduše igrao bez tri glavna napadača pa će možda sve to bolje izgledati kada se oni vrate, iako bismo potpisali da Hajduku prije svega treba kreator. Je li to Teklić?
Puljani su došli u Split s puno problema i malo nade, ali pružili su jako dobar otpor, a kod 0:0 imao je Gržan zicer za goste. Da je zabio, tko zna...

Gyurcso ⚽
Hajduk je ipak riješio utakmicu. jedan loš ubačaj Hajduka na koncu je završio na nozi Todorovića, koji je odličnom povratnom loptom iz prve pronašao Gyurcsa, koji je s nekih osam metara preciznim prizemnim udarcem zabio za 2:0.

80' - Posavec dao novu šansu gostima
Puljani su ti koji su postali življi nakon primljenog gola, pa su već nekoliko puta bili u dobrim akcijama. Uz to, darivao ih je i Posavec koji je s lošim dodavanjem doveo svoju obranu u veliku nepriliku, ali gosti su se ipak spetljali.

78' - Nova prilika za Puljane
Dimitrov je loše odigrao, Gržan je krenuo prema golu, ali ga je Mujakić ipak dostigao. Gržan je potom dao povratnu loptu Guzini, ali je njegov udarac bio blokiran. Bila je to još jedna šansa za goste.

72' - 1:0 Dimitrov zakucao pokušaj Caktaša ⚽

Mijo Caktaš prošao je po desnoj strani, prebacio loptu na lijevu nogu, te ubacio ili izravno pucao na gol. Tamo je Dimitrov bio u dvoboju s jednim igračem Puljana, te je glavom okrznuo loptu i poslao je u mrežu. Pritom je dobio žestok udarac u nos. Dugo je VAR soba gledala ovu situaciju, jer je izgledalo kao da je Dimitrov bio u zaleđu, ali na kraju je očito sve bilo čisto. Hajduk je poveo 1:0.

70' - Hajduk ne pojačava, može li Nejašmić nešto promijeniti?
Još je samo 20 minuta do kraja utakmice, a Hajduk i dalje igra mlako i sporo. Uveo je Tudor Nejašmića, nada se da bi on mogao donijeti agresivnost, ali i točan pas prije svega. Hajduk ne uspijeva ozbiljno pritisnuti goste.

61' - Tudor na klupi nema kreatora
Hajduk bi definitivno trebao kreatora za bolju igru, ali ne vidimo ga na klupi. Na njoj je trebao biti Teklić, ali ga nema, a on je igrač koji ima tu kreaciju u nogama.

57' - Gržan promašio priliku utakmice za goste
Brza kontra Puljana nakon što je Caktaš pogrešno dodao loptu. Gržan se se sjurio sam prema Posavcu, koji je izašao s vrata i Gržan ga je odlučio driblati, ali si je dao predug for i lopta mu je pobjegla u gol-aut. Bila je to velika prilika za goste.

54' - Puljani imali dobru situaciju
Gržan je pobjegao po lijevom krilu, a onda je loše ubacio, iako su na drugog stativi dva igrača Istre bila potpuno sama. Da je Gržan bolje ubacio, Posavec bi bio na mukama.

52' - Bijeli opet po starom...
Nakon Caktaševa pokušaja Hajduk se ponovno 'umrtvio', igra je spora i s puno pogrešaka. Moglo bi ovo biti dugih 45 minuta novog mučenja Bijelih. Ne vidimo kako bi hajduk mogao ubrzati igru, a to je ključ za probijanje svakog bedema pa i ovog koji igraju Puljani.

48' - Caktaš u dobroj poziciji preko gola
Hajduk je brzo stvorio šansu. Jedan ubačaj gosti su odbili, ali samo na rub kaznenog prostora, tu je najbrži bio Caktaš, došao je na 12 metara od gola, pucao, ali preko gola. Bila je to dobra pozicija.

46' - Ušli Brnić i Todorović
Tudor je u poluvremenu odlučio uvesti dvije izmjene. Umjesto beka Jakoliša ušao je Todorović, pojačanje koje je došlo iz RB Salzburga, dok je Dolčeka na desnom krilu zamijenio Brnić.


POLUVRIJEME

Loše igra Hajduk, loše kao što je igrao nakon pandemijske stanke. Promijenio je Tudor način igre, odustao od tri stopera u zadnjoj liniji, ali sve to ne pomaže. Doduše, Hajduk je danas bez Diamantakosa, Jaira i Eduoka, ali ovu postavu Istre morala bi pobijediti i pričuvna momčad Bijelih. Jedna prava prilika u 45 minuta bila je sve što su Splićani napravili. Gostima svaka čast za organiziranu obranu, a i oni su imali dvije, tri polukontre i jednu šansu u kojoj je Paez početnički reagirao.

43' - Caktaš promašio zicer, Jradi se obrukao

Bio je to odličan ubačaj pred vrata gostiju, Caktaš je bio sam pred Majkićem, pucao je s tri metra, ali Majkić je postavio nogu i odbio loptu. Na nju je natrčao Jradi, ali je s deset metara pucao očajno, lopta nije ni došla do gola. Bila je to velika prilika za Hajduk, prva na utakmici, ali i sjajna obrana Majkića.

39' - Posavec na mukama, 'napao' ga Dimitrov
Znamo da Posavec nije golman koji se osjeća ugodno kad mu suigrači vraćaju loptu. U jednoj situaciji Dimitrov je to napravio vrlo oštro, a Posavec je bio na liniji i još ga je pritiskao Guzina. Posavec je ipak nekako ispucao tu loptu.

35' - Puljani polako dižu ritam
Kako je Hajduk potpuno neopasan, gosti se polako dižu, kao da osjećaju da kontra njih nije momčad koje se trebaju posebno plašiti. Hajduk s ovakvom igrom do gola može samo slučajno.

30' - Opet Dolček puca
Zaprijetio je Hajduk iz prekida. iako jako iskosa, Dolček je gađao ravno u gol, ali je Majkić bio na mjestu. Hajduk je u igri potpuno neopasan.

27' - Paez imao najbolju šansu na utakmici
Mujakić je nonšalantan pa je doveo suigrače u problem, ali je lopta ipak izbačena u korner. Izveo ga je Blagojević, a Paez je bio sam u skoku na nekih 10 metara, ali je promašio loptu, iako je bio u idealnoj poziciji. Bila je to daleko najbolja situacija za gol na utakmici.

24' - Gyurcso nakon godine dana
Mađarski krilni napadač Adam Gyurcso vrati ose na Poljud nakon godine dana izbivanja. Bio je na posudbi u Mađarskoj, ali očito tamo nije ostavio dublji trag. Gyurcso je brz igrač, dobre tehnike i driblinga, ali vrlo mekan i ne baš aktivan u fazi obrane. No, kako Hajduk igra bez tri napadača, onda je i Gyurcso nekakvo rješenje.

20' - Hajduk je jako spor u napadu
Krenula je nova sezona, ali neke navike igrača Hajduka nisu se promijenile. I dalje Bijeli imaju velikih problema kada moraju napadati momčad koja se gusto brani. Lopta sporo ide, previše je netočnih dodavanja, a na bokovima nitko ne uspijeva napraviti višak. Stoga Puljani bez problema drže tih 0:0.

17' - Gyurcso dobro izveo slobodan udarac
Adam Gyurcso malo je 'razbudio' usnule igrače na terenu. Izveo je slobodan udarac iskosa, s lijeve strane, možda 19 metara od gola. Dobro je Mađar pucao, ali je Majkić bio spreman te je loptu odbio u korner.

10' - Puljani se čvrsto brane
Gosti su došli na Poljud bez trenera Preleca koji je neočekivano smijenjen, pa momčad vodi vršilac dužnosti trenera Danijel Jumić. Momčad je ostala bez šest, sedam standardnih igrača, još se formira i realno ne bi trebala parirati Hajduku. No, za sada se gosti čvrsto brane, Hajduk još nije napravio suvislu napadačku akciju.

6' - Pokušaj Dolčeka


Hajduk je prvi put zapucao na vrata oslabljenih Puljana. Opalio je s nekih 25 metara Dolček, ali ravno u golmana Majkića.

MINUTA ŠUTNJE ZA SISGOREA


Uoči utakmice imali smo minutu šutnje za Domenika Sisgorea, dugogodišnjeg fizioterapeuta Hajduka.

Dolček i Gyursco napadački tandem


Tudor se u napadu odlučio za tandem Dolček i Gyursco. Očekivao se Kreković, ali on nije na klupi. Iznenađenje je Jakoliš na desnom beku. Na prvi pogled ova postava Hajduka trebala bi imati - brzinu.

Parafrazirajući NBA ligu i njen čuveni Restart pod balonom u Orlandu, mogli bismo ustvrditi da se Igor Tudor s Hajdukom nalazi na novom početku. Jednostavno, zaboravimo posljednjih šest mjeseci i posvetimo se budućnosti.

Teško je povjerovati da bi Tudor preživio pad s 2. na 5. mjesto u normalnim okolnostima, takav privilegij nije imao niti jedan trener Hajduka, ali ovo je “novo normalno” doba, stanka između prošlog i novog prvenstva stisnula se u samo tri mizerna tjedna. Nadzorni je odbor, svjestan težine situacije, inzistirao na kontinuitetu kad je već predsjednik Marin Brbić dao ostavku pritisnut vlastitim obećanjem da će to uraditi “ako Hajduk ne bude drugi”.

Zalog za optimizam je prilično jednostavan, temelji se na - nazovimo to tako - površnoj procjeni da “gore od ovoga ne može”. S 5. mjesta i razočaravajućih predstava put mora voditi prema gore. U visine.
Hajduk, bez obzira na potrese, naš je dojam, nije izgubio glavu. Nova prilika je tu, panike nema, što se može vidjeti po strpljivosti u prijelaznom roku. Najprije je Dimitrios Diamantakos doveden još dok je trajala prošla sezona, pa je angažiran Darko Todorović da bi pokrio neuralgičnu točku desnog bočnog. Sve mirno, bez presinga i stresa, a tako se ide dalje po nove akvizicije, dok se ne žuri s prodajom i namicanjem sredstava za održivost (riječ koju je lansirao Kepčija).
Za dobru atmosferu, za pozitivan pogled prema budućnosti Hajduk bi teško odabrao poželjnijeg suparnika od Istre 1961, koja je ni na nebu, ni na zemlji sa svojim španjolskim vlasnikom, te s manjkom kadra na svim razinama. Gledati samo sebe, što je istaknuo Tudor u najavi, nije fraza, jer je i Hajduk u dubiozi s kim će napasti Puljane. Nominalno tri najbolja napadača su - aut, nema Jaira da Silve, nema Samuela Eduoka, a načekat ćemo se na debi Diamantakosa. Tko ostaje? Najlakše je reći da će se Istra 1961 pobijediti sama od sebe, ali misliti na takav način najsigurniji je put u propast.

Tudor je posljednjih sedam dana, od ozljede Eduoka u jedinoj pripremnoj utakmici protiv Hajduka II (Jairo i Diamantakos su otprije otpali), uvježbavao napad bez pravog napadača. Objektivno, to nije lak posao ako moraš improvizirati, pa makar i za jednu utakmicu. Olakšavajuća okolnost jest da je s druge strane takva Istra 1961 koju je Hajduk na Poljudu pobijedio u posljednjih jedanaest utakmica. I nikada slabija Istra 1961. Motiv Hajduka, od danas pa do kraja sezone, morao bi biti na najvišoj razini, jer je ovo sezona iskupljenja i dokazivanja. Svi su rivali - a ne mislimo na Dinamo, nemamo pravo - nekoga važnog izgubili ili će izgubiti, najviše Lokomotiva, pa Hajduk već sada mora iskoristiti što je kompletan, štoviše, osnažen. Temelji za optimizam uopće nam se ne čini lošim, dapače.

Oni koji ne vole Istru, kao i oni koji su neupućeni, vjerojatno su uvjereni kako njihove teze o raspadu sustava piju vodu. Ili bi možda tako željeli. Istra 1961, kako činjenice sugeriraju, ipak nije klub u rasulu.

Ona ima samo opći nered u prvoj momčadi, odnosno upravljanju njome. Pod time se podrazumijeva improvizacija kadra koji će se u nedjelju sučeliti domaćem Hajduku, gdje ga se dočekuje kao “idealni suparnik da se na početku sezone bilda samopouzdanje”. Zahvaljujući briljantnim tajminzima odluka iz Alavesa, koje potpisuje sportski direktor Sergio Fernandez, Istra 1961 putuje bez (novog) trenera, sportskog direktora i niza od 16 igrača (12 otišlih, 3 “nedošlih”, 1 suspendiran zbog kartona) koji su branili zeleno-žute boje do prije deset dana. Sasvim logično, novih igrača nema, izuzmemo li priključene mlađe igrače i nakon dugo vremena spremnog golmana Majkića.

Što se može očekivati od grupe igrača koji su, nakon samoinicijativno pokrenutog treninga, skupili nešto ritma za igru?
Vršilac dužnosti trenera Danijel Jumić (34), kao profesionalac kluba, prihvatio se vrućeg krumpira. Prilično je upoznat s kadrom jer je, između ostalog, sa sada već bivšim trenerom Ivanom Prelec, imao vrlo dobru suradnju te česte brifinge. Nakon tri i pol treninga njegovi su dojmovi logični trenutku.
- Momčad trenira od srijede. Što se tiče pristupa igrača na terenu, iskazanog truda i ozbiljnosti, ne mogu ništa reći osim pohvale cijelom kadru. Postavili su se profesionalno i svaka im čast na iskazanoj karakternosti. Vjerujem da će upravo taj faktor karakternosti prevladati u nedjelju na Poljudu te da će svaki pojedinac dati maksimum. Svi smo uvjerenja da možemo napraviti dobar posao protiv Hajduka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. travanj 2024 09:07