TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
PRESICA UOČI GORICE

‘Zaslužili smo kritike zbog Šibenika, a ja sam mnogo bolji trener za Hajduk sada nego kada sam stigao‘

Dan uoči ogleda s Goricom na Poljudu pred medije je izišao trener Hajduka Jens Gustafsson
Piše: Frane Vulas/Slobodna DalmacijaObjavljeno: 22. listopad 2021. 14:54

Švedski strateg je pred pritiskom rezultatskih očekivanja od ovog ljeta osjetno pojačane momčadi, a nakon poraza u Šibeniku prošlog vikenda. Zato je uglavnom pričao o cijeloj situaciji, a manje o samoj Gorici, piše Slobodna Dalmacija.

- U zadnjih nekoliko utakmica nismo pokazali ono što želimo. Često pričamo o rastu naših igara, ali na terenu to nismo pokazali. Ljudi mogu biti zbunjeni jer smo Hajduk, zadnje predstave nisu bile na visini. Vi vidite samo utakmice, ali na treninzima zaista radimo jako da bismo bili bolji. To je moja najveća odgovornost, da se to što radimo vidi i na utakmicama. Pogotovo na sutrašnjoj. U ovoj situaciji u koju smo upali nakon Šibenika osjećamo veliku odgovornost, pogotovo je osjećaju igrači. Razgovaramo o tome, pričaju igračima kako oni snose dio odgovornosti. Imam vrlo dobar odnos s predsjednikom i sportskim direktorom, pričali smo o tome, o tome što ja moram napraviti bolje i promijeniti, dali su mi savjete. Svi radimo u klubu na tome da već sutra budemo bolji, da sutra bude rezultat logičniji nego što je bio u Šibeniku – rekao je u uvodu Gustafsson.

Treba podignuti samopouzdanje igrača pred ovu vrlo važnu utakmicu?

- U Šibeniku u kojem je mnogo situacija pred protivničkim golom trebalo završiti drugačije igrači su pokazali manjak toga. Ali u tome sam vjerujem specijalist. Igrači na teren moraju izaći sa samopouzdanjem. Jedan igrač tu je poseban, Marko Livaja. On u svaku utakmicu ulazi pun samopouzdanja. On je uzor svima. Treba to prenijeti na igrače, na mlađe kao što je Ljubičić. To je moja odgovornost, da na igrače prenesem samopouzdanje – kazao je švedski trener.

Svjesni ste pritiska očekivanja javnosti, rezultata? Spominje se već kao vaš izgledan nasljednik Dambrauskas? Jeste li pričali sa sportskim direktorom na tu temu?

- Svjestan sam pritiska koji je ovdje od trenutka kada sam potpisao za Hajduk. Ni ne želim ništa drugo. Ne mogu pričati o svojoj budućnosti kada sam odgovoran za budućnost cijele momčad. Bitna je samo sutrašnja utakmica, samo na nju mislim. Pričali smo, ali ne o tome. Analizirali smo utakmicu. To radimo stalno, često se sastajemo. Imam vrlo dobar odnos i s predsjednikom i sa sportskim direktorom – rekao je Gustafsson.

Diamantakos je i u Šibeniku pokazao kako nije za Hajduk. Hoće li Ljubičić krenuti od početka?

- To je vaše mišljenje. Diamantakos je odlično odigrao u Zadru, dao je dva gola. Ljubičić je deset dana prije toga bio s U21 reprezentacijom. Zato je startao Diamantakos. A već smo unaprijed odlučili da će Ljubičić završiti taj susret.

Osjećate li da vas igrači slijede?

- Onog dana kada ne budem osjećao podršku igrača, bit će vrijeme da netko drugi bude trener. Igrači razumiju situaciju. Nekad u nogometu dobiješ utakmicu kada bi trebao izgubiti, nekad izgubiš kada bi po prikazanom trebao dobiti. Igrači su upoznati sa situacijom. Bilo je i pogrešaka s moje strane, previše promjena, donijelo je možda to konfuziju. Možda sam trebao biti direktniji, jasniji. Trebamo igrači i ja pomoći jedni drugima, a i jedni i drugi osjećamo odgovornost – objasnio je Gustafsson.

Ocijenio je sebe.

- Ja sam mnogo bolji trener za Hajduk sada nego kada sam stigao na ljeto. Upoznao sam situaciju, igrače... Bit ćemo sigurno sve bolji kako vrijeme bude odmicalo. Procjena o Hajduku trebala bi se donijeti 18. prosinca na kraju prvog dijela sezone. Nakon Šibenika nije vrijeme da se donosi procjena, za prevelike kritike, ali zaslužili smo kritike jer smo trebali pobijediti u Šibeniku – rekao je Gustafsson.

Duga je lista ozlijeđenih, tko će sve nedostajati u ovom susretu?

- Teško je. U sedam dana izgubili smo Čuića, Vukovića i Krovinovića. Teško je bilo kojem klubu kada izgubi tri centralna vezna igrača. Njih trojice nema sigurno. Posavec i Eduoka također će izostati. Vidjet ćemo hoće li Elez biti spreman za sutra. Vidjet ćemo i za Mlakara – referirao je Gustafsson.

Gorica?

- Izgubili su u dramatičnoj završnici protiv Osijeka i Rijeke. Gorica je momčad koja se nije mnogo promijenila od našeg prošlog ogleda. Kvalitetni su, jaki u kontranapadima.

Hoće li igrači fizički i mentalno biti na pravom nivou?

- Sto posto. Znam da igrači žele preuzeti odgovornost, nema sumnje u ono što će napraviti na ovom susretu – uvjeren je Gustafsson.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 19:05