DENNIS GOODWIN Dppi Via Afp
VELIKI HAJDUKOV ADUT

‘Znam Brunu Petkovića, pucao mi je u reprezentaciji penale, pitajte ga kako je to završilo...‘

Lovre Kalinić pun je optimizma uoči derbija: ‘Budemo li slušali trenera, moglo bi biti dobro‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. siječanj 2021. 18:00

Vraća se Lovre Kalinić u srijedu s Hajdukom u Maksimir. Posljednji put je za Bijele protiv Dinama u Zagrebu branio u listopadu 2016. Proveo je potom četiri i pol godine u Gentu, Toulouseu i Aston Villi, danas je iskusniji i lagano može prebirati po uspomenama.

- Puno je derbija iza mene, 12 puta sam branio protiv Dinama. Dva susreta bih izdvojio, oba splitska. Pobjeda 2:0 i poraz 2:3, te utakmice najviše pamtim - kazao je 30-godišnji Kalinić.

U šest dosadašnjih maksimirskih HNL-derbija još nije osjetio kako je s travnjaka izaći kao pobjednik.

- Nadam se da i tu statistiku možemo popraviti, da se stvari i nama jednom poklope.

Otkad se Kalinić otisnuo u inozemstvo, triput je Hajduk slavio u Zagrebu, ali u njegovo doba bilježili su se remiji i porazi.

- Bilo je dobrih i loših utakmica, ali to je sve prošlost. Sada je najbitnije graditi svoj stil, pokazati da u nama još ima špirita. Nećemo sporiti kvalitetu Dinama, ali i Hajduk ima svoju kvalitetu. Budemo li slušali trenerove zamisli, moglo bi biti dobro - optimistički je poručio Kalinić.

Koliko se promijenio doživljaj Hajduka kojeg ste imali prateći utakmice u Engleskoj u odnosu na trenutnu impresiju koju ste stekli proteklih tjedana?

- Sve je drukčije kada gledaš s distance. Kada dođeš u Hajduk vidiš da se igrači trude, da pružaju maksimum na svakom treningu. Nastave li ovako, sve se može podići na višu razinu. Iskreno, došao sam s puno pozitivne energije koja se cijelo vrijeme skupljala u meni i želim da se sve prebaci na pozitivu. Najlakše je zabiti glavu u pijesak kao noj i čekati što će se dogoditi. Previše se priča u negativnom kontekstu, treba okrenuti smjer zbivanja. S aspekta vlastitog iskustva, shvatio sam proteklih godina kako sve kreće od pozitivne priče.

Ima li Hajduk snage dobiti utakmicu u Zagrebu?

- Opet ću reći, gledam s pozitivne strane. Kroz ovih 20-ak dana osjetio sam da je dobra priča naše svlačionice i novog trenera koji je stigao prošli tjedan. Mladim momcima treba dati smjernicu, uputu i mislim da smo na pravom putu s novim taktičkim zamislima.

Možete li otkriti kakve su taktičke zamisli, što traži Tramezzani od igrača?

- Da iznosim taktičke detalje, nema smisla. Radi se na taktici i drago mi je da je tako.

I šibenski dvoboj je još jednom potvrdio tezu koja se konstantno provlači, a to je da Hajduk ima bolju momčad nego što pokazuju rezultat i poredak na ljestvici.

- Prečeste promjene utječu na mlade igrače. Nije jednostavno, ali kvalitetu posjedujemo. Ako svaki igrač stavi svoju kvalitetu u funkciju momčadi, možemo puno više napraviti.

Pohvalili ste i novog stratega Tramezzanija, očito je da vam se dopada njegov pristup.

image
Lovre Kalinić i Gordon Schidenfeld na Šubićevcu
NIKSA STIPANICEV/CROPIX

- Da, svidio mi se njegov rad. Tjelesno je momčad dobra, ali treba se znati postaviti na terenu i svakom igraču naći pravu poziciju. Jasno, tek smo krenuli s novim trenerom, nije moguće sve ideje skupiti u tjedan dana, ali osjećam da su svi koncentrirani. Komunikacija ? Na engleskom, nemamo nikakvih problema.

Puno više o snazi aktualnog Hajduka reći će nam i maksimirski derbi jer ipak je utakmica s Dinamom najjači test. Kako ste vidjeli Dinamo na startu proljeća?

- Dinamo je dobar, ali ne vidim razloga zašto bi netko rekao da mi nismo dobri. S jakim, čvrstim stavom i “mudima do poda” možemo se nadati dobrom rezultatu.

Očekujete li puno posla u Maksimiru?

- Više sam fokusiran da mi budemo pravi i da se toga držimo. Ne razmišljam o tome koliko će biti posla.

Bruno Petković nije iskoristio kazneni udarac protiv Rijeke, Nevistić mu je “skinuo” jedanaesterac. Jeste li analizirali gdje puca Petković?

- Pucao mi je u reprezentaciji penale, znam Petkovića.

Je li vam zabio ili ste obranili?

- Pitajte njega jesam li obranio! Jedanaesterci su lutrija, lakše je njemu zabiti nego meni obraniti.

Kakvom se rezultatu nadate u konačnici? Klasično je pitanje pred gostujući derbi jeste li zadovoljni remijem?

- Uvijek težim pobjedi jer to je normalno. Nema razloga razmišljati drukčije. Ako živiš nogomet, uvijek moraš ići na pobjedu. Ja želim pobijediti i na “čovječe, ne ljuti se” kada igram s djetetom kod kuće.

Osjećaj je da puni optimizma stižete u Maksimir, s jasnom željom za pobjedom?

- Pobjeda je naša želja. Nisam rekao da ćemo pobijediti, ali ćemo krenuti u derbi s tim stavom. Radilo se kvalitetno, zašto ne bismo bili optimisti?

‘Sahitiju sam obranio refleksno‘

Na prvoj utakmici u Šibeniku prošlog petka mogao se primijetiti drukčiji pristup obrambeno čvrstog i napadački strpljivog Hajduka. Ali, sve je moglo biti i drukčije da nije Kalinić kod 0:0 obranio sjajan šut Sahitija. Već smo konstatirali, zato je i došao u statusu velikog pojačanja. Kako je izgledala šansa Sahitija viđena očima vratara?

- Kako je izgledala... Nisam ni vidio loptu dok nije prošla Vuškovića i Todorovića, koji su bili u bloku. Vidio sam loptu tek kada je došla ispred mene i potom je slijedila refleksna reakcija. To je bila njihova jedina šansa, sve ostalo smo uspjeli zatvoriti. Moram reći da nije bilo lako igračima nakon tri vezana poraza ući u utakmicu u gostima. Glava i noge su bili teški, ali pokazali smo karakter. I oni koji su ušli s klupe pružili su dodatnu energiju koja se traži od igrača s klupe.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 06:31