GLYN KIRK AFP
JAK IMUNITET NOGOMETA

KAKVA KORONA KRIZA, POGLEDAJTE KOLIKO ĆE NOVCA POTROŠITI REAL ZA POJAČANJA! Barca već ima spreman odgovor, ali najuzbudljivije bit će na Old Traffordu

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 20. travanj 2020. 22:49

Daniel Cohn-Bendit, ikona pariških studentskih demonstracija 1968. godine, danas europarlamentarac, mimo svijeta politike poznat i kao životni zaljubljenik u nogomet, u subotu je najavio ljeto transferne apokalipse prognozom da će Kylian Mbappe vrijediti samo 35 do 40 milijuna eura. Famozna nevidljiva ruka tržišta, predviđa on, napokon će biti zauzdana strožim zakonima što će se onda negativno odraziti na visinu igračkih plaća, kao i na image rights prihode. Svijet će se, eto, urazumiti, a nogomet pripitomiti.

"Kako on to misli, 35 milijuna? To je moja provizija na Pogbinom transferu. Tko je taj bandit?!" viče između dva zalogaja pizze Mino Raiola sljedećeg jutra na zoom konferenciji nekolicine superagenata.

"Bendit. Čovjek se zove Cohn-Bendit i dobro je upućen u političke tajne Bruxellesa. Sigurno ne govori napamet", uključuje se Jonathan Barnett, zabrinut za cijenu Garetha Balea i Saula Nigueza. "Bez brige, to su uvijek ista ljevičarska zanovijetanja. Valjat ćemo se u lovi kao i prije, znam o čemu govorim", poklopi ih Jorge Mendes.

Posljednji među njima otac je svih današnjih nogometnih superagenata i posrednik koji je na vlastitoj koži savladao lekciju o devastirajućem utjecaju svjetske krize na nogometne transfere. Odmah nakon 'credit cruncha' i strašnog financijskog sloma koji je 2008. godine bacio svijet na koljena, Jorge Mendes je kao broker odradio transfer Cristiana Ronalda iz Man Uniteda u Real Madrid.

Podsjetimo, u ljeto 2009. godine 'kraljevski klub' je za napadača iskeširao 94 milijuna eura i tako srušio svjetski rekord, premda je samo nepuna dva mjeseca ranije već Milanu izbrojao 67 milijuna eura za Kaku. I nije novac rasipao samo Real. Godinu ranije u Manchester City je za 43 milijuna eura stigao Robinho, a godinu kasnije na Anfieldu je osvanuo Andy Carroll u poslu vrijednom 41 milijun eura. Pouka? Nikada ne podcjenjujte imunitet nogometnog tržišta, bez obzira napada li ga smrtonosni virus skuhan na Wall Streetu ili onaj pobjegao iz laboratorija u Wuhanu.

Zato prijateljski savjet svima zabrinutima koji strepe da bi se nogomet nakon korone mogao probuditi tamo negdje u 1970. godini, kada su klubovi velike zvijezde kupovali za stan i kafić ili frizerski salon za nogometaševu bolju polovicu. Ne žurite sa zaključcima, ako ni zbog čega drugog, onda zato što na svijetu i dalje postoje Real Madrid i Barcelona.

A tamo u opisu predsjednikova radnog mjesta, prepisano iz šalabahtera Paris Hilton, stoji obveza da se troši do granice rasipništva.

Više je nego izvjesno da će Real Madrid do kraja godine - kad god da se otvori transferni prozor - za golem novac kupiti nekolicinu novih igrača. Prema sve učestalijim napisima nogometnih gossip rubrika na Otoku, Zinedine Zidane izoštrio je fokus na Liverpoolovoj 'tri u jedan' zvijezdi: Sadio Mane je savršen spoj strijelca, driblera i asistenta, ali košta 150 milijuna funta. Može li koronakriza srušiti njegovu cijenu? Teško.

Mane je najbolji afrički nogometaš, s 28 godina na vrhuncu moći, a Liverpool na glasu kao institucija nesklona cjenkanju. Uzgred, projekt rekonstrukcije madridskog napada neće se zaustaviti na toj kupovini, jer prema Realu pakiraju Erlinga Halanda otkako je objavljeno da norveški 'wunderkind' u ugovoru ima otkupnu klauzulu fiksiranu na 75 milijuna eura. S Odegaardom na sredini terena i napadačkim trozupcem Mane - Haland - Hazard, Real Madrid bi sljedeće sezone jamčio spektakl i golove.

Kako bi tom izazovu mogla odgovoriti Barcelona? Tako što će Lionelu Messiju i Luisu Suarezu u napadu pridružiti Lautara Martineza. Može li klub koji je igračima plaće srezao za 70 posto sebi priuštiti takav luksuz? Ne sumnjajte, pogotovo u svjetlu borbe za vlast u klubu kojeg na ljeto 2021. čekaju predsjednički izbori.

Martinez po cijeni od 94 milijuna eura ne mora biti strašan zalogaj za 'blaugranu' koja računa da bi ovo ljeto prema Chelseaju mogla preusmjeriti Coutinha, spremna je za dobar novac prodati Dembelea, a Griezmanna već najavljuje kao dio trampe s Interom. Prekrupnim zalogajem mogao bi se, međutim, pokazati Neymar koji ne skriva želju da se vrati na Camp Nou, ali PSG u tom poslu želi vratiti barem 150 (od utrošena 222) milijuna eura.

Već po navici prijelaznih rokova, jedan astronomski vrijedan posao za sobom povlači lančanu reakciju sličnih transfera. Do kraja 2020. godine upravo bi Kylian Mbappe, poster-lice tržišnog sloma iz uvoda teksta, mogao nastaviti niz. Ako Mane završi u Madridu, veliki su izgledi da bi rupu u Kloppovim nacrtima mogao popuniti najbolji mladi igrač na planetu. Naravno, ne za 35 ili 40 nego za 150 milijuna eura.

Ali najuzbudljiviji poslovi sljedećeg prijelaznog roka zapravo će se događati nekih 50-ak kilometara dalje, na Old Traffordu. Poslovni rezultati Manchester Uniteda takvi su da klub s koronom na kraj izlazi kao s blažom prehladom: menadžeru Solskjaeru na raspolaganju je rekordni novac, nekih 200 milijuna funta, za redizajn momčadi po vlastitu ukusu.

Harry Kane već je poslao poruku da čeka poziv jer ulazi u godine kada želi početi osvajati trofeje, a gazda 'spursa' uvijek je raspoložen za nadmudrivanja u zoni 100-i-više milijuna transfernih eura. Budući da će 'crvene vragove', u novom strašnom transferu, napustiti Paul Pogba (vjerojatno odredište Juventus), Solskjaeru će u blagajni ostati dovoljno da si kupi Saula Nigueza, a zvijezda madridskog Atletica neće koštati manje od 120 milijuna eura...

Linker
20. travanj 2024 01:16