JOSKO PONOS Cropix
GDJE GLEDATI...

Hajduk će se i protiv Villarreala moći gledati besplatno! No, dohvati li skupine, priča se mijenja...

Navijački puk Hajduka mogao je uživati, a to će moći i u tjednima koji dolaze.
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 11. kolovoz 2022. 08:03

Nemali broj poklonika nogometa, uključujući i čitavu navijačku armiju Hajduka s radošću je u rano poslijepodne ove srijede primio vijest o tome kako će se uzvratna utakmica 3. pretkola Konferencijske lige između Vitorije i Hajduka iz Portugala moći pogledati - besplatno. U eri sveprisutnih teleoperatera i njihovih raznoraznih platformi, nešto se od elitnog nogometa za pogledati besplatno dobiti - ne može. Jer, ili prenosi pay-per-view platforma koju treba plaćati (po događaju ili mjesečno) ili prenosi HTV. Naravno, ako prenosi nacionalna televizija, opet nije besplatno, jer zakon nalaže da se za istu kao javni servis plaća pristojba.

Hajduk je još prošle sezone u ogledima protiv kazahstanskog Tobola učinio pravu malu revoluciju za hrvatske prilike. Oba dvoboja, kako onaj poljudski, pobjednički, tako i onaj drugi, kazahstanski, gledatelji su mogli pratiti putem tada nove, a danas već itekako dobro uhodane platforme Hajduk Digital TV. Jednostavnije ne može biti. Ili putem web-stranice, ili putem aplikacije, korisnik se registrira i jednostavno pogleda utakmicu. Bez naplate.

Već samo zbog toga što se i lani prenosio Tobol, kao i ove sezone prvi dvoboj s Vitorijom, današnji prijenos iz Portugala nije nikakva novost, a dapače, mogao bi postati i rutina. Doduše, ne stalna, ali sada ulazimo u sferu TV-prava.

UEFA-ina Konferencijska liga ne poznaje ekskluzivitet TV-prava za cjelokupno razdoblje kvalifikacija. Dakle, od 1. pretkola do playoff-runde, vlasnici prava su isključivo klubovi domaćini pojedine utakmice. To u praksi znači da su Hajduk i Vitoria, kao vlasnici prava na svoje domaće utakmice bez problema mogli razmjeniti TV-signal za oba dvoboja, te da je svaki klub utakmicu mogao prenositi na nekom svom službenom kanalu, kao što je to Hajduk uostalom i učinio.

Nakon Hajdukovog prolaska u playoff-rundu KL, za gledatelje još bolja vijest je da će istu stvar moći učiniti i duet Hajduk - Villarreal. To znači da se korisnici Hajduk Digital TV-a itekako mogu osloniti na tu platformu i za obje utakmice s renomiranim španjolskim klubom. Problema neće biti.

No, gdje su tu te sveprisutne TV-kuće? Zaokružimo priču. Prava na sve kvalifikacijske utakmice za Europsku i Konferencijsku ligu nisu ekskluzivna i klubovi ih mogu dodjeljivati bilo samostalno, bilo putem agencija. Za Hrvatsku je TV-prava dobio Hrvatski telekom koji je obje utakmice s Portugalcima radio na svom MaxSport 1 kanalu. Koja će ih televizija dobiti za oglede sa Španjolcima, za ovu priču nije niti važno, jer prava klubova jasno nalažu da mogu distribuirati i razmjenjivati sliku, mimo svih TV-kuća.

Ekskluzivna prava na prijenose Konferencijske lige, kao uostalom i Europske lige, odnosno Lige prvaka ima Arenasport televizija. To znači da će Hajduk, bude li sudionik grupne faze biti isključivo na Areni, bez mogućnosti da ga se gleda na Digital TV-u, budući da tim i takvim, ekskluzivnim pravima raspolaže UEFA, a ne više klubovi kao u kvalifikacijama.

Dinamo u drugačijoj situaciji

Dok su za Europsku i Konferencijsku ligu ekskluzivna prava Arene važeća tek od skupina, stvar je u Ligi prvaka drugačija. Arena se tu kao imatelj prava uključuje već u playoff-rundi, zajedno s HTV-om. Tako ćemo Bodo i DInamo u prvom dvoboju, u utorak 16. kolovoza moći gledati na Areni, a zagrebački uzvrat 24. kolovoza na HTV-u.

Linker
24. travanj 2024 23:42