ANTE CIZMIC Cropix
OPTIMIZAM UOČI UZVRATA

Kontranapadi bi trebali biti najjače Hajdukovo oružje u Portugalu, ali za kakav će se sastav odlučiti Valdas?

Jasno je kao najsunčaniji dan da će Portugalci nastojati što prije doći do vodstva
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 09. kolovoz 2022. 14:58

Hajduk je otišao za Portugal s velikim optimizmom, ali i respektom prema svojem protivniku Vitoriji, protiv koje će u srijedu u Guimaraesu odigrati uzvratnu utakmicu trećeg pretkola kvalifikacija za plasman u Konferencijsku ligu. U prvom ogledu na Poljudu "bijeli" su pobijedili 3-1, pa su ta dva gola prednosti razlog velikog optimizma. Međutim, prvotimci Hajduka osjećaju respekt, i to ne toliko u odnosu na Vitoriju, koliko zbog poraznih tradicija, s obzirom na to da su "bijeli" u prošlosti nakon pobjeda kod kuće doživljavali teške debakle na gostovanjima.

U novijoj prošlosti Hajduk se prošle godine doslovno osramotio u Kazahstanu, jer je nakon sigurne pobjede nad Tobolom od 2-0 (oba gola Marin Ljubičić) na uzvratu u Kostanayu doživio potop s 1-4, (četvrti pogodak nakon produžetaka u 118. minuti izvjesni Tagybergen). U toj momčadi Hajduka igrali su današnji prvotimci: L. Kalinić, Lovrencsics, Simić, Vuković, Krovinović, Čolina, Sahiti i Mlakar.

Samopouzdanje

Prema realnoj vrijednosti igrača, Hajduk ima kvalitetniji kadar od Vitorije, ali što to vrijedi u slučaju da "bijeli" u uzvratu ne pruže optimalnu igru.

Vitoria je u nedjelju navečer, u prvom kolu prvenstva Portugala,u gostima kod Chavesa, u istoimenom gradu ostvarila značajnu pobjedu od 1-0 (strijelac Andre Silva u sudačkom vremenu prvog poluvremena). "Ta pobjeda, ali još više junačka igra - ohrabrili su nas uoči dvoboja s Hajdukom" - ocijenio je trener Vitorije Moreno Teixeira. Momčad iz Guimaraesa (prema broju stanovnika, kao i Split) do pobjede je došla izvanrednom igrom u obrani (Moreno: "Pokazali smo fantastični momčadski duh"), uz podatak da su imali dva isključena igrača, i to Alfa Semeda u 80., te Matheusa Indija u 95.

Što sa stoperima?

Jasno je kao najsunčaniji dan da će Portugalci nastojati što prije doći do vodstva, što znači da će krenuti u ofenzivu bez odlaganja. No to s druge strane daje mogućnost napadačima Hajduka da ugroze vrata Vitorije, u kojoj je vratar Bruno Varela zaista sjajan, ali su drugi u obrani prilično nesigurni, da se ne kaže kilavi. Pitanje je za koji sastav će se odlučiti trener Valdas Dambrauskas, hoće li u obranu postaviti Tonija Borevkovića i Chidozieja Awaziema, s obzirom na to da imaju jaka portugalska iskustva, te hoće li iz sastava izostaviti jednog od dvojice bočnih napadača - Emira Sahitija ili Stipu Biuka, i u veznom redu pokloniti povjerenje Janiju Atanasovu. U tom slučaju, hajdemo tako kazati, napad bi spao na dva slova, svakako Livaju, te Krovinovića, oslobođenog zadataka trke u manevru.

Linker
19. travanj 2024 12:31