Marko Livaja protiv Vitorije

 JOSKO PONOS Cropix
VELIKI OPTIMIST

‘Zar vam Hajduk stvarno sliči na ekipu koja bi se preplašila tako nečeg!? Villarreal? Najlakši meč...‘

‘Vitoria ni udarca, ni akcije!? Gledao sam i puno slabije ekipe na Poljudu koje su stvarale šanse...‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. kolovoz 2022. 18:49

Bijeli već sutra navečer putuju prema Portugalu, a optimizam glede njihovog prolaska u play-off postao je realnost nakon prve, splitske utakmice, koju su Hajdukovi nogometaši preokretom riješili u svoju korist rezultatom 3:1.

- Prvo poluvrijeme suzdržano, a drugo jako dobro. Dapače, rekao bih i odlično. Hajduk je bio na visokoj razini, a moram priznati da sam puno više očekivao od Portugalaca. Možda razlog leži u medijskoj prezentaciji, u pričama o tome kako izgleda Vitoria. Međutim, na travnjaku su malo pokazali - kaže nam Dean Računica, nekoć proslavljena “desetka” Bijelih.

Računica dijeli navijački optimizam gleda prolaza Hajduka preko portugalske momčadi. Nakon viđenog u prvom susretu, zapitao se i Računica “gdje je to šansa Vitorije”.

- Iskreno govoreći, ne vidim gdje bi Vitoria mogla iznenaditi Bijele!

Idemo redom. Domaće ozračje okarakterizirano je kao pogonsko gorivo portugalske momčadi.

- Moramo demistificirati tu priču oko domaćeg terena. Što znači domaći teren i navijačko ozračje u modernom nogometu? Gotovo pa ništa. Ugodnije je za domaću momčad, međutim, zar vam Hajduk sliči na ekipu koja bi se preplašila nekog gostovanja? Nema prednosti za domaćina u Portugalu. Koliko puta smo na Poljudu slušali istu priču o dvanaestom igraču, ali bez obzira koliko ozračje bilo poticajno za hajdukovce u Splitu, neće ni gledatelji u Portugalu zabijati golove. Trebat će Vitoriji kvalitete na terenu, a ne samo glasnog povika s tribina.

Ono što je Računica u igračkoj usporedbi mogao posebno primijetiti, to je činjenica da osim pogotka Vitoria nije imala izrađene akcije...

image

Dean Računica

RONALD GORSIC Cropix

- Ni udarca, ni akcije!? Gledao sam i puno slabije ekipe na Poljudu koje su stvarale šanse, kreirale akcije iz kojih su dolazili do pogodaka. Vitoria me ni sa čim nije oduševila, dapače, držim da je Hajduk imao prigodu pobijediti i s većim omjerom. Poglavito je prostora bilo po desnoj strani obrane Vitorije. Njihov desni stoper i mladi desni bek bili su najslabije karike. Beku se dogodilo da je postigao prekrasan zgoditak kakav se rijetko događa i pravim strijelcima. Biuk se razigrao po desnoj strani, ali ne vjerujem da će sve ostati samo na splitskoj igri. Imat će Biuk prostora i u Portugalu jer morat će Vitoria napasti.

Dva pogotka razlike nikada nije već upisan prolaz, ali Hajduk je ipak golemi favorit za prolaz. Činjenica jest da su Bijeli istu situaciju imali i prošle godine s Tobolom, pa nisu uspjeli proći, zato svaka utakmica sa sobom nosi i određenu dozu opreza.

- Nikad dosta opreza, nagledao sam se toga kroz igračku i trenersku karijeru. Međutim, dodao bih kako nema usporedbe između Hajduka koji je igrao s Tobolom i današnje momčadi. Sasvim je druga ekipa na raspolaganju Dambrauskasu, iza sebe ima godinu zajedničkog igranja, a što je najvažnije, ima Livaju. Veliki je hendikep za Bijele bio izostanak Livaje u Kazahstanu. Bez obzira na to što je Vitoria teži protivnik nego li je to prošle godine bio Tobol, nema razloga sumnjati. Dapače, uvjeren sam da će Hajduk proći u sljedeće kolo. Kako? Jednostavno, igrom koju su pokazali u Splitu. Nema tu velike filozofije, Hajduk je potvrdio da je zrela momčad, da može do velikog rezultata.

Najvažnije od svega, dodat će Računica, jest da su Bijeli protivniku pokazali koliko mogu pritiskati, koliko suparnika mogu držati pod presingom.

- Nije lako igrati kada vam protivnik stalno “visi” pred kaznenim prostorom, kada ne možete s loptom izaći na suparničku polovicu i napraviti predah za vlastitu obranu. Vitoriji se takva situacija prečesto događala u Splitu, stoga ne znam kakve bi sve radnje trener Vitorije trebao poduzeti da bi podigao ekipu za drugu utakmicu. Tim više što nema, na primjer, tri ozlijeđena igrača, koji će preokrenuti situaciju ulaskom u ekipu. Ali, ponavljam, opreza nikad dosta - podvukao je još jednom negdašnji Hajdukov nogometaš.

Kada spomenemo “oprez”, sjetit ćemo se i dana kada je Računica na travnjaku predvodio Bijele. Prije gotovo dva desetljeća njegov se Hajduk borio s Hakom, Grasshopperom, Romom...

image
ANTE CIZMIC Cropix

- Te jeseni 2003. imali smo na početku odličan ždrijeb, a najviše muke smo prošli s Fincima. Zabio sam pogodak u uzvratu, pobijedili smo 1:0 za prolaz, ali strepili smo cijelu utakmicu. Nema jednostavnog dvoboja u Europi, pogotovo ako pomislite da ste sigurni i počnete se braniti. Treba isključivo razmišljati o igri, o kontroli lopte. Kada uđete u utakmicu kao da je 0:0, bez ikakvih kalkulacija, onda nema straha za rezultat. Takva je situacija i Hajduku pred portugalski uzvratni susret s Vitorijom. Vidio si da si bolji, samo trebaš ići bez straha i odigrati kako znaš u Portugalu. Jednostavno...

Pri kraju smo otišli i korak dalje. Villarreal je još uvijek u statusu potencijalnog protivnika, ali zna se da će Hajduk 18. kolovoza u gradić od 50-ak tisuća stanovnika smješten sjeverno od Valencije. Već se polako “naoružavamo” podacima o Villarrealu, gledamo prema stadionu De la Ceramica, nekoć poznatijem pod imenom El Madrigal.

- Znam, puno navijača već razmišlja kako će do Villarreala. Ali, navijači imaju pravo sanjati, a igrači Hajduka trebaju se isključivo koncentrirati na uzvrat. O Villarrealu će kasnije razmišljati, ali to će im ionako biti najlakša utakmica - užitak za igranje protiv polufinalista Lige prvaka kojeg će zaslužiti prolazom Vitorije.

Priupitali smo Rčunici o činjenici da Hajduk i Dinamo nisu odgodili utakmicu 5. kola prvenstva Hrvatske. Igrat će u subotu na Maksimiru, uz nadu da će za obje ekipe taj susret biti u predvečerje play-offa europskog natjecanja.

- Nikada nisam bio za odgode. Momčad se hladi u tim odgodama. Treba igrati kako raspored kaže, ako su dvije tjedno neka se igra svaka tri-četiri dana. U jakim ligama momčadi su stalno u pogonu. Hajduk je odgodio već dvije od četiri prvenstvene utakmice, za mene to nema smisla. Najbolje momčadi i u HNL-u imaju kadar za dva susreta tjedno - smatra Računica.

Linker
19. travanj 2024 01:34