KOLAPS U IRANU

‘Stopa smrtnosti nam je katastrofalna, stvarne brojke umrlih su barem 3 puta veće od službenih‘

Voditelj iranskoga Medicinskog vijeća Mohamadreza Zafargandi kazao je da sumnja u točnost službenih podataka
Prizor iz Teherana
 Atta Kenare/AFP

Dnevni broj smrtnih slučajeva od posljedica zaraze koronavirusom u nedjelju je u Iranu dosegao rekordne 434 žrtve, objavilo je ministarstvo zdravstva, a voditelj glavnoga medicinskog nadzornog tijela rekao je da je stvarna brojka bar triput veća od službene.

S današnjim brojem umrlih, dosadašnji broj smrtnih ishoda od posljedica koronavirusa u Iranu, najpogođenijim pandemijom na Bliskom istoku, iznosi 35.298, rekla je glasnogovornica ministarstva zdravstva Sima Sadat Lari, dodavši i da se broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom povećao za 7719 i sada iznosi ukupno 620.491.

Voditelj iranskoga Medicinskog vijeća Mohamadreza Zafargandi kazao je da sumnja u točnost službenih podataka te upozorava na to da je Iran dosegao "katastrofalnu stopu smrtnosti", objavila je u nedjelju novinska agencija ISNA.

"Službeni broj žrtava temelji se samo na broju registriranih pacijenata", rekao je Zafargandi za ISNA-u. "Na temelju terenskih podataka iz bolnica i s gradskih groblja, naše Vijeće zaključuje da je broj umrlih triput veći od službenoga."

Medicinsko vijeće je nevladina organizacija odgovorna za izdavanje liječničkih licenci u Iranu.

"Tisuće naših zdravstvenih radnika zaražene su virusom, a po statističkim podacima kojima mi raspolažemo umrlo ih je 300", rekao je Zafargandi.

Izvješće istraživačkog centra iranskog parlamenta iz travnja upućuje na to da je već tada broj umrlih i zaraženih od koronavirusa bio gotovo dvostruko veći nego što je objavilo ministarstvo zdravstva.

Da bi zaustavila širenje trećeg vala virusa u zemlji, vlada je zatvorila škole, džamije, trgovine i restorane u većem dijelu zemlje. Predsjednik Hasan Ruhani u subotu je najavio da će nove restriktivne mjere na snagu stupiti u srijedu u 25 od 31 iranske pokrajine, a trajat će deset dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:30