Xavier Laine Getty Images
UOČI NOVOG VELIKOG SASTANKA

MOĆNIK EUROPSKOG NOGOMETA BACIO NA STOL PRIJEDLOG KOJI MNOGIMA NE ODGOVARA 'Ovo može imati negativne posljedice ne samo na nogomet, nego i na društvo'

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 22. travanj 2020. 11:51

Bojim se da sezonu ne možemo završiti ovo ljeto zbog čega bi trebalo razmotriti ideju da prvenstvo nastavimo u rujnu, predlaže Lyonov predsjednik Jean-Michel Aulas uoči još jedne videokonferencije Uefina Izvršnog odbora.

U utorak je Uefin šef Aleksander Čeferin bistrio prijedloge o dovršetku kampanje u društvu predstavnika 55 nacionalnih saveza, naglasak je ponovno na završetku nacionalnih natjecanja, a u četvrtak bi nakon sastanka s najbližim suradnicima u IO-u mogao ponuditi i neki precizniji plan.

Prijedlog koji je na stol bacio Aulas otprije zagovaraju njegovi kolege u ‘le championnatu’, Nasser Al-Khelaifi (PSG) i Jean-Pierre Rivere (Nica). Njihov scenarij predviđa da se europske lige nastave u rujnu i da pobjednike dobijemo do kraja 2020. U siječnju ili veljači bi već počela nova sezona, ovaj put zbijena u jednu kalendarsku godinu, a u takvom bi formatu valjalo odraditi i sezonu 2022. Je li moguće zaokružiti kompletno natjecanje u ovom originalnom režimu? Aulas je siguran da prijedlog ima smisla, posebno u svjetlu činjenice da će se SP u Kataru održati u zimskom terminu. Do zime 2022. godine, pored tekuće sezone, prema novoj formuli imali bismo još dvije zaokružene kampanje, svaka komprimirana u jednu kalendarsku godinu...

Prijedlog iz francuske kuhinje zanimljiv je iz rakursa javnog zdravstva jer ostavlja dovoljno vremena da se pripremi sezona koja uključuje gledatelje na tribinama, ali teško da može naići na šire odobravanje jer su predstavnici drugih velikih liga prilično nestrpljivi. Nijemci već uvelike razmišljaju o nastavku Bundeslige u svibnju.

- Ključno je da je rizik od infekcije sveden na minimum. Ako bismo sezonu nastavili 9. svibnja, makar i pred praznim tribinama, vratio bi se dašak normalnosti u naše živote - objašnjava njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

Na njemačkom kursu je i Gabriele Gravina, predsjednik Talijanskog saveza. Iako skupina od osam klubova iz Serie A zagovara obustavu natjecanja i proglašenje sezone nevažećom, Gravina najavljuje povratak treninzima početkom svibnja te nastavak sezone u lipnju.

- Odustajanje može imati vrlo negativne posljedice ne samo na nogomet, nego i na talijansko društvo, jer nogomet je u ovoj zemlji biznis koji na različite načine okreće 5 milijardi eura. Zaustaviti nogomet i poništiti sezonu bilo bi ravno katastrofi, a ja sigurno neću biti grobar talijanskog nogometa.

Linker
26. travanj 2024 00:57