SAGRADI KUĆU

Vikend projekt: sagradite gingerbread kuću (savjeti plus recept kako bi vam doista mogla uspjeti)

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Kućice od medenjaka lijep su i efektan ukras u izradi kojeg mogu sudjelovati i mali i veliki...

Zasukali smo rukave, isprobali razne vrste tijesta, valjali, rezali, pekli, zidali i žbukali pa sagradili malo hrskavo selo od snježnih pahulja i šećera. Prvi korak bio je na internetu pronaći kakvu kućicu želimo pripremiti, isprintati nacrt ili precrtati oblik prednjeg i bočnog zida te jedne plohe krova na karton i izrezati da bude spremno za rad.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Gradim kuću poslasticu

Za kućice od đumbira i meda trebat će vam:

250 g maslaca
200 g smeđeg šećera (demerara, kokosov šećer i/ili muscovado)
7-8 žlica meda ili melase
600 g brašna
pola žličice praška za pecivo
malo soli
2 žlice đumbira u prahu
začini po želji (muškatni oraščić, cimet, piment)

Za ukrašavanje:

2 bjelanjka
vinski kamen prašak za pecivo
do 500 g šećera u prahu

Priprema:

Na srednje jakoj vatri u lončiću otopite maslac, smeđi šećer i med uz neprestano miješanje. Smjesa mora biti glatka i šećer se mora u potpunosti otopiti pa pripazite kod demerara šećera. U većoj zdjeli pomiješajte oštro brašno, pola žličice praška za pecivo, mješavinu začina po želji i malo soli. Otopljenu smjesu skinite s vatre pa ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima. Miješajte špatulom dok se sve ne sjedini i ne dobijete masu koju možete oblikovati rukama. Ako vam masa bude pjeskovite teksture, dodajte malo po malo vode dok se tijesto ne počne lakše mijesiti, no imajte na umu da mora biti čvršće. Na dasku stavite papir za pečenje. Tijesto razrežite na dva dijela pa jedan stavite na papir, prekrijte ga drugim papirom za pečenje i s valjkom za tijesto počnite valjati kako biste ga stanjili na maksimalno pola cm debljine. Gornji papir će vas zaštititi od suvišne masnoće, a donji će vam pomoći da jednom izrezane oblike s lakoćom prebacite na lim za pečenje. Zagrijte pećnicu na 175°C. Dok se pećnica grije, pomoću noža naznačite rubove kartonskih šablona, maknite papir za pečenje pa nožem pažljivo izrežite same oblike. Maknite višak tijesta. Ne zaboravite, trebaju vam dvije prednje i dvije bočne stranice, kao i dvije stranice krova. Višak tijesta lako možete premijesiti i opet razvaljati tako da neće propasti. Ako želite, kod oblika predviđenih za zidove zarežite tijesto na mjestima gdje želite da budu prozori i vrata, no nemojte vaditi van dijelove. Ponavljajte postupak s tijestom sve dok ne dobijete sve potrebne elemente za do tri kućice, odnosno dok ne potrošite tijesto. Pripremljene oblike prebacite na lim za pečenje pa pecite dok ne dobiju zlaćanu boju, oko 15-ak minuta. Kada su gotovi, izvadite ih van i s papirom ih prebacite na ravnu površinu da se hlade. Kada izađu iz pećnice, elementi kućice još će biti mekani pa pustite da se ohlade prije pomicanja kako se ne bi izobličili ili puknuli, ali iskoristite priliku da nožem ponovno zarežete prozore i vrata.

Smjesu za ukrašavanje pripremite tako što ćete pomiješati dva bjelanjka, prašak za pecivo s vinskim kamenom i šećer u prahu, koji postepeno dodajte u smjesu da vam cijela kuhinja ne bi bila prepuna šećera. Prebacite u slastičarsku vrećicu s nastavkom po želji (što tanji, to bolji) i počnite ukrašavati ohlađene oblike. Kada se sve dobro osuši, počnite spajati stranice i postavite krov na kućici. Pričekajte da sve očvrsne pa s preostalom smjesom sakrijte spojeve i ukrasite kućicu tako da izgleda kao da je prekrivena snijegom.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix


Korisni savjeti

Prije nego počnete raditi, upalite omiljenu playlistu božićnih pjesama - Mariah Carey pomaže.

Oboružajte se strpljenjem i onda, kad mislite da je sve propalo, sjetite se da uvijek možete pojesti kućicu i nitko neće znati. Osim ako ste već stavili objavu da je radite na Instagram. Onda krenite ispočetka jer “što će selo reći?”

Obavezno radite na papiru za pečenje inače ćete proklinjati sve pomoćnike Djeda Božićnjaka kada počnete prebacivati tijesto na lim za pečenje i shvatite da je sve izgubilo oblik.

Ako imate rukavice, obucite ih jer će vam biti lakše baratati s tijestom i nožem.

Svakako pripazite gdje vam se hlade keksi jer ako su imalo nakrivljeni, tako će se i stvrdnuti, a pokušaj ispravljanja završit će pucanjem.

Primijetite li da su vam rubovi neravni, kada se stranice dobro ohlade, uzmite oštri nožić ili ribež za parmezan i jednostavno sastružite rub kako biste ga izjednačili.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Pogriješite li kod ukrašavanja, bez brige, budite ili brzi pa odmah obrišite ili pričekajte da se osuši pa nožem sastružite višak.

Ako vam se ruke tresu kod ukrašavanja, predlažemo da drmnete jednu kratku, ali slatku.

Shvatite li da vam je dosta za danas i već vam se vrti od točkica, prugica, okvirića i sličnog, bez brige, smjesu za ukrašavanje dobro zatvorite u slastičarskoj vrećici i stavite u hladnjak. Bit će upotrebljiva i sutra, samo odrežite rub s osušenom smjesom kako vam ne bi ispadala posvuda dok radite.

Pozadinsku stranicu kućice ostavite bez dekoracije, bit će vam lakše spajati stranice ako nju stavite na stol i na nju zalijepite bočne stranice, a moći ćete je bez straha prihvatiti za tu stranicu jednom kad bude gotova.

Rukujte osušenom kućicom oprezno i čuvajte malo smjese za dekoraciju u hladnjaku za brze popravke.

Neka vam usisavač bude blizu u svakom trenutku - mrvice od keksa i osušene šećerne paste će vam inače danima škripati pod papučama.

Posebno hvala Kristini Juričić na pomoći oko gradnje ovog slatkog sela.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:23