Igor Tudor

 PASCAL GUYOT/AFP/PROFIMEDIA Pascal Guyot/Afp/Profimedia
USPIO NA SVOJ NAČIN

Tudora dočekali zvižducima, ispratili ga urlajući od sreće! Kakav odgovor kritičarima u dosad neviđenoj situaciji

Rijetko je koji trener Marseillea započeo svoju misiju u tako neprijateljskoj klimi
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 08. kolovoz 2022. 07:13

Izgledalo je kao da su svi protiv Igora Tudora - igrači, navijači, mediji... A njegov je odgovor bio briljantan. U prvoj utakmici protiv Reimsa, Marseille Igora Tudora igrao je sjajno i slavio 4:1. Kritiziran od prvog dana, kritiziran nakon katastrofalnih pripremnih utakmica, dočekan zvižducima navijača na početku utakmice - situacija kakva dosad nije viđena u ovom klubu velike i duge tradicije - 43. godišnji bivši hrvatski reprezentativac, nije popustio ni koraka. Ostao je vjeran svojoj viziji te je napustio teren uz ovacije ispunjenog i uvijek temperamentnog stadiona Velodrome.

Igor Tudor je u tjednu koji je prethodio utakmici dobio jasnu potporu predsjednika Pabla Longorije. Potonji je pred novinarima, ali i pred igračima podsjetio sve da ga je osobno izabrao zbog vrlo direktnog stila igre koji je s njime na čelu igrala Verona.

image
ICON SPORT/DDP USA/PROFIMEDIA Icon Sport/Ddp Usa/Profimedia

Prva poruka Tudora svlačionici i svim navijačima bio je Dimitri Payet. Kapetan i idol publike sjedio je na klupi za pričuve. "Nisam došao u Marseille biti populista", poručio je Tudor - "Igrat će oni koji su u datom trenutku spremni dati ono što momčad treba".

Posljedica je to priprema u kojima Dimitri Payet (35) nije bio dovoljno vezan za obrambeni presing koji zahtijeva novi trener. No, to je i jasna poruka skupini igrača koju je Payet predvodio - što je igrač vrlo diplomatski demantirao pred novinarima - optužujući metode koje su nazvali prebrutalnim sa strane novog trenera.

Još jedan znak da Igor Tudor nije došao u Marseille raditi kako neki igrači žele bio je i Bamba Dieng, mladi senegalski napadač kojeg javnost cijeni. Nije bio čak ni na klupi.

Tudor je svima, pa i navijačima odmah poslao poruku. I spreman je preuzeti osobni rizik u slučaju neuspjeha. S Tudorom sada svi znaju sve, radit će po svome, uspjeti ili propasti.

Plava majica kratkih rukava, siva trenirka, hrvatski trener nije se nimalo potrudio glede garderobe za svoju premijeru na stadionu Velodrome, na kojem se okupilo 63 tisuće gledatelja, među kojima je bilo i mnoštvo turista. Vodio je utakmicu na svoj način, pa i odjeven onako kako misli da trener treba biti.

Bio je vrlo eksplozivan, četvrti sudac ga je nekoliko puta podsjetio da mora ostati unutar prostora rezerviranog za trenere. Tudor je ipak zaradio prvi žuti karton u Ligue 1, dvadeset minuta prije kraja utakmice.

Tudorova metoda je jednostavna. Pritisnite visoko kako biste povratili loptu i igrali što je brže moguće prema protivničkoj zadnjoj liniji. Predsjednik Longoria još je prije utakmice objasnio je da je ta vertikalnost, prema njemu, budućnost nogometa. Zato je i doveo Tudora.

U srazu s Reimsom, čini se da su to svi igrači prihvatili. Od prve minute naputak je najrevnije provodio turski krilni igrač Cengiz Under. Uklizavao je protivničkoj obrani i jurio prema kavezu vratara Patricka Pentza. A suigrači su slijedili njegov primjer. Momčada Marseillea bila je uigrana i dobro posložena, premda je čak pet od jedanaest igrača igralo svoju prvu Ligue 1 na Stade Vélodromeu. Imali su ti igrači poseban motiv i isto toliko dobroga za pokazati, baš kao i njihov trener. Htjeli su odmah pokazati da tu pripadaju.

Kako god, Vélodrome je urlao od zadovoljstva, zaboravivši zvižduke prije utakmice, na konferenciji nakon utakmice Igor Tudor je na talijanskom poručio da je "igra koju su pokazali njegovi igrači posljedica svega onoga na čemu se dobro radilo na treninzima". Bio je to odgovor svima koji su dovodili u pitanje njegove metode. Što se tiče zvižduka navijača prije susreta, tvrdi da ih nije čuo. "Navijači su uvijek u pravu. Bez njih nema nogometa," inzistira.

Tudor ih je u prvom nastupu definitivno osvojio. Vodeći igrače i igru a svoj način. Druge formule za uspjeh trener i nema, Tudor je to očito kroz karijeru dobro naučio...

Linker
25. travanj 2024 05:17