Prijatelji preko pisama

Najdirljivija akcija ovih blagdana! Štićenici doma traže prijatelje: ‘Od obitelji su odvojeni još od ožujka‘

Razgovarali smo s inicijatoricom dirljive potrage za prijateljima u doba pandemije. U njezinom obiteljskom domu za starije i nemoćne štićenici će ovog Božića biti sami jer ih obitelji ne smiju posjetiti - zato im je Anđela Sirovina htjela na siguran način dovesti malo veselja pomoću razmjene pisama.

Dan uoči svetog Nikole, blagdana kojeg obožavaju sva djeca, na Facebooku je osvanula jedna dirljiva akcija, izvedena s mnogo pažnje. Glavni akteri su štićenici jednog zagrebačkog doma za starije i nemoćne, koji su putem te najpopularnije društvene mreže, na službenom profilu svog doma pozvali sve zainteresirane da im pošalju koje pismo.

"Božić je vrijeme darivanja u kojem prevladavaju osjećaji iščekivanja, nade i čežnje. Naši korisnici prilagodili su se ovim novim izazovnim vremenima, ali pridržavanje epidemioloških mjera ne znači da nisu u mogućnosti upoznati nove prijatelje!

Zato molimo sve naše pratioce, ali i vaše mame, tate, bake, djedove, sinove i kćeri, ma recite svima koje poznajete - da nam pošalju pismo!", objavu na Facebooku podijelili su djelatnici Obiteljskog doma za starije i nemoćne Noni. Akcija je dobila brojne pozitivne reakcije, vjerojatno i zbog dirljivog predstavljanja interesa svakog od desetak zainteresiranih štićenika.

Sami u sobama za Božić

Cijelu je akciju osmislila Anđela Sirovina, kći vlasnika tog obiteljskog doma za starije, u čijem radu i aktivno sudjeluje. Studentica je socijalne gerontologije, a kada ne studira slobodno vrijeme provodi sa štićenicima, pravi im društvo i osmišljava im razne kreativne zadatke.

"Razmišljala sam što bismo mogli napraviti ovog Božića, koji će biti, pa dosta depresivan. Svake godine izrađujemo ukrase, poklone i čestitke. Imamo zajedničko ukrašavanje bora, ručak za Božić. Neki su štićenici znali otići kod obitelji za ručak i vratiti se navečer. Drugima bi obavezno došli unuci, obitelj...", opisala je Anđela za Gloria.hr i naglasila da zbog trenutnih mjera i čuvanja njihova zdravlja svega toga neće biti.

"Vjerojatno ćemo izrađivati magnete za hladnjake ovaj Božić, da ih razveselimo, ali htjela sam napraviti još nešto", kazala je Anđela. Štićenici su od obitelji odvojeni još od ožujka, uz popuštanje mjera tijekom ljeta, kada su bili otvoreni za posjete od samo sat vremena. "Ljeti ih je obitelj mogla posjećivati na otvorenom u vrtu, sat vremena. Čak smo slavili i jedan rođendan na otvorenom, ali od rujna nema nikakvih posjeta. Obitelj i prijatelji smiju im donositi stvari pa se neki vide preko prozora", opisala je Anđela kako držanje distance izgleda u praksi.

Pisma su 'njihov medij'

S obiteljima se čuju telefonom, kako kaže kći vlasnice, omogućili su im i video pozive preko službenog telefona. "To im se svidjelo. Nisu svi znali što je to, ali sada oni koji to mogu tako komuniciraju s obitelji", rekla je.

Osim što su im ograničeni posjeti, zbog propisanih mjera ograničeno im je i međusobno druženje. "Dozvoljeno im je da se druže kat po kat. Budući da fizioterapeut smije dolaziti, izađu na hodnik i tamo zajedno vježbaju i tako se druže", nastavila je Anđela.

U takvim skučenim okolnostima, studentica je promišljala kako da razveseli svoje štićenike, na siguran način, a da im ipak u njihove sobe donese blagdanski duh druženja. Budući da i sama voli pisma, te starinske i romantične načine komuniciranja, Anđela je zainteresiranim štićenicima objasnila - korak po korak - kako će im potražiti nove prijatelje preko pisma.

"Prvo sam im objašnjavala internet, Facebook, a zatim im je malo teže bilo naći stvari koje vole. Recimo kazali bi mi - joj ja volim plesati, ali već dugo nisam plesala. Objasnila sam im da to nema veze, da im netko svejedno može pisati o plesanju".

Njihova imena, zanimacije i interese Anđela je zatim pažljivo ispisala na velikim papirima. Nakon što su štićenici odobrili svoje 'kartice', krenuli su u fazu fotografiranja. "Rekla sam im: našminkajte se, skockajte se da se slikamo!"

"Naši korisnici rekli su vam ponešto o sebi, a ako ste s nekim pronašli zajedničku temu možete pisati: o toj temi, o sebi, o Božićnom ugođaju u vašoj kući, pitati ih kako oni provode Božić u našem domu i obavezno pišite motivirajuće riječi i lijepe želje.

'Ako niste inspirirani o čemu pisati pošaljite nam neki crtež ili Božićnu čestitku od Vaše obitelji za našu malu obitelj', pozivaju vas iz doma.

Ako niste inspirirani o čemu pisati pošaljite nam neki crtež ili Božićnu čestitku od Vaše obitelji za našu malu obitelj", piše u objavi iz doma.

Obožavateljica Glorije

Među štićenicima interesi su raznoliki od kartanja i šaha, do trčanja, zagorskih popevki, ručnog rada, psihologije, automobila, vrtlarenja, cvijeća, molitve, dvoje je kazalo da ih zanimaju kolege učitelji - a jedna je štićenica istaknula da bi voljela upoznati ljude koji kao i ona - vole čitati Gloriju.

image
Gospođa Carmen u sobi čita svoje omiljene Glorije i čeka pisma od istomišljenika i istomišljenica.
PRIVATNA ARHIVA

Gospođa Carmen vjerna je čitateljica i velika ljubiteljica magazina Gloria, a kako smo saznali u domu je od 2012. Sve te godine, ona iz tjedna u tjedan, nestrpljivo iščekuje dolazak njenog omiljenog tjednika. "Možda se više i ne sjeća svih detalja oko toga što je radila koji dan, ali kad sjednete s njom ona zna svaki članak koji je izašao u Gloriji. Razgovara o tome što je princ William napravio ili o drugim temama. Skupa čitamo i horoskop. Novine joj dolaze poštom, a ako ne stignu na vrijeme obavezno pita gdje je zapelo", opisala nam je Anđela njihove male rituale.

Inicijatorica ove potrage za novim prijateljima, kazala je da se kada je objavljivala njihove slike na Facebooku nadala kako će svaki od njihovih štićenika dobiti po tri pisma. Ovolika reakcije ugodno ju je iznenadila.

Kako bismo i mi pomogli da štićenici doma za starije i nemoćne, koji će ove blagdane provesti odvojeni od svojih obitelji, provedu u što vedrijem duhu, dijelimo njihovu adresu na koju možete poslati pismo, ili više njih.

Adresa:

Obiteljski dom Noni - za *ime korisnika*

Črna voda 24a

10 000 Zagreb

Hrvatska

Linker
24. travanj 2024 10:36