ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
NITKO KAO TALIJAN

‘Kraljevi pokorili Europu! Carlo Ancelotti ispisao povijest Lige prvaka, Luka Modrić po peti put na tronu

Hrvatski nogometaš Luka Modrić nastavlja skupljati pehare namijenjene pobjednicima Lige prvaka
Piše: HinaObjavljeno: 28. svibanj 2022. 23:49

Talijanski nogometni stručnjak Carlo Ancelotti (62) postao je najuspješniji trener u povijesti Kupa i Lige prvaka sa četiri osvojene titule. Ancelottiju je to bilo rekordno peto finale Lige prvaka i rekordni četvrti naslov.

Do sada su Ancelotti, Englez Bob Paisley i Francuz Zinedine Zidane imali po tri naslova, no Ancelotti se sada odvojio na vrhu.

Tri finala Lige prvaka izborio je s Milanom (2003, 2005, 2007), a dva s Real Madridom (2014, 2022). Pritom je s "Rossonerima" slavio dvaput (2003, 2007), baš kao i na klupi "Kraljevskog kluba" (2014, 2022).

Do ovoga finala uz Ancelottija najuspješniji treneri u povijesti Kupa i Lige bili su Englez Bob Paisley i Francuz Zinedine Zidane sa po tri naslova.

Paisley je to uspio na klupi Liverpoola (1977, 1978, 1981), a Zidaneu na klupi Real Madrida (2016, 2017, 2018).

Samo je pet trenera osvajalo europski naslov s dva različita kluba - Ancelotti (Real Madrid, Milan), Ernst Happel (Feyenoord, HSV), Ottmar Hitzfeld (Borussia Dortmund, Bayern Munchen), Jose Mourinho (Porto, Inter), te Jupp Heynckes (Real Madrid, Bayern Munich).

image
PAUL ELLIS Afp

Sedmorica su osvajala europski tron i kao igrač i kao trener - Miguel Munoz, Giovanni Trapattoni, Johan Cruyff, Carlo Ancelotti, Frank Rijkaard, Pep Guardiola i Zinedine Zidane.

Najuspješniji su talijanski treneri s ukupno 12 naslova, dok Španjolci i Nijemci nakon večerašnjeg ogleda imaju po 10.

Zanimljivo, 62-godišnji Talijan je prije nekoliko dana postao prvi trener koji je osvojio naslove prvaka u svim ligama petice. Ove sezone to mu je uspjelo na klupi Real Madrida, u Francuskoj je osvojio prvenstvo kao trener PSG-a, u Njemačkoj je do krune predvodio Bayern, u Engleskoj Chelsea, a u domovini Milan.

Modrić osvojio peti naslov pobjednika Lige prvaka

Hrvatski nogometaš Luka Modrić nastavlja skupljati pehare namijenjene pobjednicima Lige prvaka. U Parizu je, nakon pobjede Reala protiv Liverpoola od 1-0, osvojio peti put to prestižno natjecanje.

Rekorder po broju naslova pobjednika Lige prvaka (Kup prvaka) i dalje je Francisco Paco Gento, nekadašnji igrač madridskog Reala.

image
PAUL ELLIS Afp

Ranije su, pak, po pet naslova imali Cristiano Ronaldo (Manchester United i Real Madrid), Costacurta i Maldini (Milan) te nekadašnji igrači madridskog Reala, Di Stefano, Lesmes, Marquitos, Zarraga i Rial.

Sada im se s pet naslova pobjednika Lige prvaka pridružio dio sadašnje generacije Reala. Uz Luku Modrića peti put su ovaj pehar podizali Benzema, Kroos, Casemiro, Marcelo, Carvajal…

Hrvatski nogomet desetu godinu u nizu ima osvajača LP

Pobjeda madridskog Reala u finalu protiv Liverpoola zaokružila je niz od deset godina kako hrvatski nogometaš(i) osvajaju ovo elitno natjecanje.

Niz je počeo 2013. godine kada je Mario Mandžukić, kao igrač minhenskog Bayerna, osvojio pehar Lige prvaka. Godinu dana poslije su slavili Luka Modrić i madridski Real, a potom Ivan Rakitić i Barcelona.

Uslijedile su tada tri godine za redom u kojima je najbolji bio Real, a za njega su igrali Luka Modrić i Mateo Kovačić (2016., 2017. i 2018.). Dejan Lovren i Liverpool su bili najbolji 2019. pa Ivan Perišić i Bayern 2020., dok su se prošle godine naslovom okitili Mateo Kovačić i Chelsea. Niz je, dakle, opet nastavio Modrić.

Podsjetimo kako je hrvatski nogomet ranije pobjednike imao u Alen Bokšiću (Marseille, 1993.), Zvonimiru Bobanu (Milan, 1994.), Davoru Šukeru (Real Madrid, 1998.), Dariju Šimiću (Milan, 2003. i 2007.) te Igoru Bišćanu (Liverpool, 2005.).

Linker
24. travanj 2024 23:51