TIBOR ILLYES Afp
KRAJ JEDNE ERE

Liga prvaka kakvu svijet još nikada nije vidio! Evo kako bi priča mogla izgledati bez 12 ‘izdajnika‘

Tri kluba bila bi glavni favoriti za osvajanje ‘nove‘ Lige prvaka...
Piše: SNObjavljeno: 20. travanj 2021. 14:04

Vijest o osnivanju nogometne Superlige u kojoj bi igrali najbolji i najbogatiji europski klubovi izazvala je pravu buru u nogometnom svijetu. Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Inter, Milan, Juventus, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Tottenham i Chelsea imena su klubova koji su prihvatili biti dio dio moćne i bogate Superlige.

Osnivanjem ovakve lige, došlo bi do završetka jedne velike nogometne ere u kojoj bi Liga prvaka ostala bez 12 jako važnih sudionika. Od jačih klubova koji su odbili biti sudionici ovakvog projekta su PSG, Bayern i Borussia Dortmund. Samim time spomenuti bi glasili kao i jedni od favorita za osavajača 'krnje' Lige prvaka.

Kada bi se sva prvenstva završila u ovom trenutku i kada bi znali da sigurno kreće tzv. Superliga, u Ligi prvaka bismo tako gledali klubove poput Leedsa, West Hama, Evertona, Atalante, Napolija, Villarreala, Betisa ili Reala Sociedada. Postavlja se i pitanje da li bi Uefa Englezima, Talijanima i Španjolcima ostavila po četiri mjesta za Ligu prvaka.

U ovom trenutku u sezoni 2021/22 u Ligi prvaka u grupnoj fazi imali ove klubove:

Engleska: Leicester, West Ham, Everton, Leeds.

Njemačka: Bayern, Wolfsburg, Eintracht, Leipzig.

Italija: Atalanta, Napoli, Lazio, Roma

Španjolska: Sevilla, Villareal, Betis, Real Sociedad

Francsuka: Lille, PSG, Monaco

POrtugal: Sporting, Porto

Nizozemska: Ajax

Rusija: Zenit

Belgija: Club Brugge

Turska: Bešiktaš

Ukrajina: Dinamo Kijev

Ostale sudionike dobili bi kroz klasične kvalifikacije u kojima bi bili klubovi poput Dinama, Rangersa, Celtica, Šahtara, Young Boysa i drugih.

UEFA je oštro reagirala na vijest o pokretanju Superlige, te je u suradnji s engleskim, španjolskim i talijanskim nogometnim savezom uputila oštro priopćenje u kojima je zaprijetila drastičnim kaznama. Dogovor o osnivanju Superlige postignut je u nedjelju, a predsjednik Real Madrida Florentino Perez izabran je za čelnika te lige.

Linker
25. travanj 2024 01:36