JAVIER SORIANO Afp
SN IZ PARIZA

Modrić: Ona priča uoči PSG-a nije mit, istina je! Ali, žao mi je što je to izašlo u javnost...

‘Kad su mi poslali da je to izašlo, rekao sam da nam sada ne preostaje ništa drugo nego da osvojimo LP‘
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 29. svibanj 2022. 10:20

Ostao je ispred još samo Paco Gento, rekorder sa šest igračkih naslova europskog klupskog prvaka. I Luka Modrić, 36-godišnji Hrvat, kao i Gento igrač sa statusom legende Real Madrida, od subote 28. svibnja 2022. ima ih pet. Simbol Real Madrida sa svojim je suigračima napravio još jedan veličanstven pothvat, na svom su nezaustavljivom putu na Stade de Franceu srušili i Liverpool te svojim navijačima priuštili nezaboravnu noć na ulicama Pariza i Madrida.

Što Luka Modrić predstavlja Španjolcima još smo jednom imali priliku vidjeti u subotu navečer na Stade de Franceu. Oduševljeni usklik kolege, koji se svako malo ispričavao zbog emotivnog praćenja dvoboja i iskazivanja profesionalne neobjektivnosti, kad je shvatio da pored njega sjedi čovjek iz Hrvatske, bio je show za sebe. "Hej, Luka Modrić, Luka Modrić" vikao je uz širok osmijeh svim poznanicima smještenim na press tribini oko svog radnog mjesta pokazujući na zbunjenog lika iz Hrvatske. Uslijedili su pogledi puni respekta, ono ozbiljno odobravajuće kimanje glavom, da se jednostavno moraš osjećati važnim i velikim. Hvala Luka...

image
FRANCK FIFE Afp

Zahvalili su mu i navijači, čija je energija bila važan dio uspješne Realove priče. Stvarno su bili glasni, raspjevani, nekako moćni, ni izbliza onoj stereotipnoj priči o madridskim šminkerčićima. Kad je Carlo Ancelotti u 90. minuti izvadio Modrića i samo zbog drske krađe vremena uskratio mu čudesan doseg da i u petom pobjedonosnom finalu Lige prvaka u dresu Reala odradi posao od početka do samog kraja, bijeli dio zdanja u Saint Denisu dignuo se na noge i zaglušujućim aplauzom pozdravio svog kralja. Kralja kraljeva. Ili, kako bi rekao onaj španjolski novinar s početka priče - golden boy. Zlatni dečko Reala, peti put na krovu Europe.

- Osjećaj je fenomenalan, možda nije kao prvi put, jer je to nešto posebno, ali i ovo je čudesno. Pogotovo zbog načina na koji smo to napravili. Mislim da smo pobijedili sve najjače momčadi u Europi. Nitko nam nije davao šanse ni protiv PSG-a ni protiv Chelseaja ni protiv Manchester Cityja, a bome isto tako ni protiv Liverpoola. Svi su uvijek nekako protiv nas favoriti, a opet nekako mi uvijek osvajamo te titule. Ova momčad, ovaj klub, to je nešto nevjerojatno, teško je objasniti zašto smo tako uspješni. Sve te stvari koje radimo i na koji način, to je nešto posebno. Nije bez razloga ovo najveći klub na svijetu. Ne danas, nego u povijesti nogometa - pričao je Modrić na hrvatskom jeziku u malim noćnim pariškim razgovorima novinarima iz svoje države, nekako "svojije" države, jer je i Španjolska danas, nakon skoro deset godina provedenih tamo, već njegova.

Kapetana Vatrenih malena skupina hrvatskih žurnalista dočekala je u mix zoni oko 2.15 u noći, skoro tri sata nakon što je s Realom uzeo la Decimocuartu, 14. naslov prvaka Europe. Španjolci su brzo reagirali, zbog čudesnih obrana belgijskog vratara Thibauta Courtoisa u finalu, 14. titula postala je Decimocurtua...

- Teško je rangirati titule, svaka je posebna, svaka je draga, ali kao što sam vam rekao, baš zbog načina na koji smo je osvojili, puta koji smo prošli, stavio bih je u rangu la Decime. Ajde, ne možda baš kao la Decima, možda ipak malo ispod, ali tu negdje. Deset godina sam tu i ovo je najteži put koji smo imali u tom razdoblju. PSG prvaci Francuske, Chelsea osvajač Lige prvaka, City prvaci Engleske, za kraj Liverpool, isto velika momčad iza koje je fenomenalna sezona s dva osvojena Kupa, a do zadnjeg kola bili su u igri za Premier ligu. Tako da je ovo što smo napravili stvarno impresivno - objasnio je najstariji akter subotnjeg finala i najstariji klasični veznjak koji je bio na travnjaku u pobjedničkoj momčadi finala najjačeg europskog klupskog natjecanja počevši od 1956. godine.

U Parizu nam je svima stigla nova potvrda pravog značenja riječi realnost u nogometu, od kuda ona u stvari vuče porijeklo. Realnost je da je Real najbolji i tako već dugi niz desetljeća, bez obzira što se u pojedinim utakmicama dogodi na travnjaku. Promijenila se igra Reala u odnosu na vremena kad su Kraljevi Europom harali predvođeni Cristianom Ronaldom na travnjaku i Zinedineom Zidaneom na klupi. Tada su svojim gardom mljeli suparnike, uvijek se znalo tko je gazda na travnjaku. Sada kad se vratio Carlo Ancelotti igra je dobila drugačije taktičke obrise. Nije to više europski Real za koji ćete reći "ovima nitko ne može ništa", današnji Real mora puno više razmišljati i to radi besprijekorno. Znaju Modrić i društvo dobro koliko mogu i što žele da se na terenu događa kako bi konačni ishod dvoboja otišao u njihovu korist. Nogometna pragmatičnost blizu savršenstva.

- Treba biti iskren, Liverpool je prvih pola sata bio bolji, pritiskali su, imali šanse, ali nakon tog našeg poništenog gola Karimu Benzemi, mi smo se digli i počeli igrati dosta bolje, a u njih kao da se uvukao neki strah jer su vidjeli da im ni iz čega možemo zabiti gol. To nas je diglo, počeli smo bolje igrati, u drugom poluvremenu pogotovo. I onda je iz te naše dobre igre, krasne akcije, lijepe kombinatorike, došao gol vrijedan pobjede.

image
FRANCK FIFE Afp

Po završetku subotnjeg dvoboja Modrić je odmah pojurio prema Courtoisu...

- Bili smo jako sretni zbog pobjede, a on je stvarno bio fenomenalan. Obranio je nekoliko nevjerojatnih šansi, svaka mu čast, sve je to zaslužio jer je po meni definitivno već nekoliko godina najbolji golman na svijetu. No budući da je u Realu i budući da nas jako vole podcjenjivati, nema takav status. Kažem, svi su protiv nas favoriti, a uvijek mi na kraju izađemo kao pobjednici. Mnogi će reći "to je sreća, samo sreća". Pozivaju se na sreću. Ona može presuditi jednom, dvaput, ali ne, ovo nije ta priča, ima nešto drugo. Naravno, hvala Bogu da nas i sreća malo prati, trebaš je, no trebaš je i zaslužiti, a mislim da smo mi to upravo i napravili.

Neuništivi su, ova generacija posebno.

- Mentalitet kluba je pobjednički. Sve što te ovaj klub nauči, sve što ti da, teško ti može dati ijedan drugi klub. Sretni smo i ponosni na sve što smo ostvarili...

I Modrićev je mentalitet takav, u finalima zasad nepogrešiv.

- Je, u velikim finalima Lige prvaka sad imam pet od pet, ali bilo je i poraza, Superkup, i ono najteže finale koje sam izgubio s Hrvatskom, no dobro, u Ligi prvaka skor je i dalje savršen. Imamo ih pet, ta se brojka činila nestvarnom, sada ćemo vidjeti hoće li u budućnosti doći još koja titula, nadamo se da hoće.

Je li iz "mitova i legendi" stigla priča da je Modrić prije utakmice s Paris Saint Germainom suigračima kazao "ako izbacimo njih, osvojit ćemo Ligu prvaka!"?

- Nije mit, istina je. Rekao sam to nekim suigračima, nije sad bitno kojim, ali žao mi je što je to izašlo u javnost jer ne volim takve najave jer kad se na kraju ne ostvare, ispadneš malo smiješan. No kad su mi poslali da je to izašlo u medijima, rekao sam da nam sada ne preostaje ništa drugo nego da je i osvojimo. Eto, na kraju smo uspješno odradili i taj posao - kaže Modrić i naglašava:

- Znao sam ga izbaciš jednu takvu ekipu na način koji smo izbacili Pariz, da u ovoj našoj momčadi ima nešto posebno. Nisam to bez veze rekao, izjavio u nekoj euforiji. Ne, znao sam o čemu pričam i na kraju se upravo tako i dogodilo. Naravno da sam u tom trenutku bio optimističan, ali takve stvari ne izjavljuješ samo tako. Taj je PSG bio prekretnica, protiv njih smo pokazali da smo stvarno dobra momčad, da imamo kvalitetu i da možemo otići do kraja.

Vrijeme je polako istjecalo, službenik Reala sve je nervoznije i glasnije dozivao "Luka, Luka". Ostao je posljednji igrač Reala u mix zoni, nije mu bio problem. Pričali smo prije četiri godine kad je osvojio posljednju Ligu prvaka u Kijevu protiv Tottenhama i tada je nakon trijumfa najavio "sada je krajnje vrijeme da napravim velik uspjeh i s reprezentacijom". Naučili smo već, kad Modrić nešto najavi, onda se to u pravilu i ostvari. Hrvatska je nakon tog Realovog slavlja u Ukrajini, osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

- Sada prvo stvarno treba uživati ova dva, tri dana i dobro se odmoriti, potom ću se priključiti reprezentaciji i pokušat ćemo odigrati što je bolje tu Ligu nacija. Ne znam još kad stižem na okupljanje, čut ću se s izbornikom u nedjelju, ponedjeljak, ali sigurno ću biti na prvoj utakmici.

Uz dodatak koji vam dođe i kao objašnjenje zašto je Luka Modrić oko tri mjeseca prije svog 37. rođendana tu gdje je jest, na nogometnom Mont Blancu. Kad bismo ga svi poslali na odmor, da napuni baterije te već počne razmišljati o Svjetskom prvenstvu u Kataru koje stiže u studenom, on hladno poručuje:

- Da, plan mi je odigrati sve četiri utakmice za reprezentaciju u lipnju...

image
FRANCK FIFE Afp

Vidjet ćemo hoće li stvarno i biti tako, ali sama ideja nakon što je s Realom osvojio prvenstvo i Ligu prvaka i odigrane 45. utakmice u napornoj klupskoj sezoni, takva ideja jednog skoro 37-godišnjaka čini se nestvarnom.

E tu je sad stvarno bio kraj. Signal je stigao s najvažnije strane.

"Tata, tata, moramo ići", pozvala su Luku njegova djeca s kojom je bio pred novinarima.

- Evo idemo - odgovorio je otac i izazvao oduševljenje španjolskih novinara, koji su se iskreno nasmijali u podnožju Stade de Francea, shvativši o čemu se radi.

Reci Luka još samo, hoćeš li moći to sve izdržati, kako se osjećaš fizički... Nije stigao odgovoriti, djeca su ga već odvukla prema izlazu. Umjesto riječi sve je rekao njegov visoko uzdignuti palac. Ne brinite, dobro sam, neće biti problema. Direktna poruka nesalomljivog Luke Modrića, najstarijeg sudionika izdanja 67. finala najboljih europskih klubova, svim zainteresiranima za njegovo zdravlje nakon pete osvojene Lige prvaka.

- Najstariji i najbolji!

Nije naša rečenica, tako nam kažu navijači Reala. Slobodno ih pitajte...

Linker
23. travanj 2024 13:36