Timo Werner i Aymeric Laporte
 SHAUN BOTTERILL Afp
ISTANBUL DEFINITIVNO OTPADA?

Navijači u transu: Tri engleska grada u igri za finale Lige prvaka! Iz UEFA-e priznali: Pregovara se...

Poznato je i koliko će točno navijača moći nazočiti utakmici, postoji i praksa otprije par tjedana.
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 09. svibanj 2021. 11:30

Engleski klupski nogomet u još jednoj specifičnoj pandemijskoj sezoni ima i više nego dovoljno razloga za zadovoljstvo. Manchester City i Chelsea osigurali su nastup u finalu Lige prvaka, dok će Manchester United za trofej namijenjen pobjedniku Europske lige igrati protiv Villarreala. Od engleskih aduta zakazao je samo Arsenal, pa je tako Villarreal spriječio da engleski klubovi potpuno dominiraju u dva najvažnija klupska natjecanja.

Dosta komplikacija

No, iako velika borba na travnjaku između Manchester Cityja i Chelseaja tek predstoji, engleski klubovi već su započeli misiju da se finalna utakmica Lige prvaka igra na Otoku. Po prvotnom planu finalni okršaj trebao bi se igrati 29. svibnja u Istanbulu, ali je epidemiološka situacija u Turskoj daleko je od idealne. Pandemija koronavirusa i dalje Turcima stvara puno problema, a iako UEFA nastoji da se finale odigra u Turskoj na stolu je i pričuvna varijanta koja bi u konačnici mogla razveseliti oba finalista.

image
SHAUN BOTTERILL Afp

UEFA je planirala da se finale Lige prvaka odigra pred minimano 8.000 gledatelja, a navijači Manchester Cityja i Chelseaja dobili bi na raspolaganje po 4 tisuće ulaznica. Ipak, Vlada u Londonu sugerirala je navijačima oba kluba da ne putuju u Istanbul, a situaciju dodatno komplicira i spoznaja da će nakon eventualnog povratka na Otok pristalice oba sastava morati u desetodnevnu hotelsku samoizolaciju.

Istanbul je grad koji je engleskim klubovima donio spektakularne, ali i tragične uspomene. Tako je 2005. Liverpool je u jednom u najzanimljivijih finala Lige prvaka u povijesti nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca i čudesnog preokreta i nadoknađivanja tri pogotka minusa savladao Milan, dok su pet godina ranije u okršajima prije polufinalnog dvoboja Kupa UEFA između Galatasarayja i Leeds Uniteda ubijena dva navijača engleskog kluba.

Podrška Vlade

Ovoga puta umIješala se više sila potpuno drukčijeg oblika i lako je moguće da se finale odigra na engleskom teritoriju. Vlada u Londonu na čelu s premijerom Borisom Johnsonom dala je maksimalnu podršku navedenoj ideji i želji engleskog navijačkog puka, a već su započeli razgovori UEFA-e s Englezima, jer bi organizacija utakmice na Otoku bila puno lakše izvediva.

Za razliku od Turske, Englezi su već na finalu Liga kupa između Manchester Cityja i Tottenhama na stadion pustili isti brojku navijača kakva bi trebala biti i na finalu Lige prvaka 29. svibnja, a finale FA kupa, kao i posljednja dva kola sezone u Premier ligi, igrat će se pred gledateljima na tribinama, što je još jedan plus na engleskoj strani. Kao gradovi domaćini finalne utakmice najviše se spominju London, Manchester i Birmingham.

Linker
19. travanj 2024 09:27