JAVIER SORIANO AFP
PO SISTEMU 'ZASLUGA'?

ODLUKA KOJA BI MOGLA BACITI U OČAJ VELIKANE Bez Lige prvaka ostaju dva giganta, a najveći dobitnik EUROJACKPOTA postaje nedavni drugoligaš!?

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 25. travanj 2020. 09:50

Prvi put otkako na kriznim videokonferencijama dizajnira kalendar kraja sezone Uefa je u četvrtak u igru uvela termin ‘sportske zasluge’. Instrukcije nacionalnim savezima ostale su iste - nađite način da završite ligaška natjecanja, ali na mala vrata u priču sada ulazi i mogućnost tihe kapitulacije pred koronavirusom.

Tamo gdje prvaka i putnike u eurokupove ne dobijemo na zelenom terenu, ulaznice za Ligu prvaka i Europsku ligu dijelit će se prema ‘sportskim zaslugama’, u prijevodu prema rezultatima iz ove sezone po formuli broja osvojenih bodova po utakmici...

Tko bi bili dobitnici, a tko gubitnici ovakvog raspleta u glamuroznim europskim ligama? Prema današnjem izgledu tablice La Lige, pred vratima Lige prvaka ostao bi Atlético Madrid, njezin redoviti abonent i finalist 2014. i 2016. godine. Još gore bi u Engleskoj prošao Tottenham, lanjski finalist prestižnog natjecanja. Poput ‘topnika’ iz susjedstva i ‘spursi’ bi bili nagrađeni sezonom odmora od međunarodnih natjecanja. Najveći dobitnik svakako bi postao Sheffield United, koji bi izborio mjesto u Europskoj ligi, rame uz rame s Manchester Unitedom. U slučaju da CAS odbije žalbu Man Cityja na dvogodišnju zabranu sudjelovanja u eurokupovima, ‘crveni vragovi’ bi čak mogli produžiti do Lige prvaka.

Uvođenjem načela ‘sportskih zasluga’ Aleksander Čeferin i suradnici u Izvršnom odboru Uefe maknuli su sa stola nacrte koji su predviđali da se Ligu prvaka dogodine popunjava prema povijesnim zaslugama, uvažavajući Uefine klupske koeficijente. Takvom epilogu nadali su se Arsenal (trenutačno deveti u Premier ligi), ali i Napoli te Roma u Italiji. Ne bude li nastavka Serie A, u Champions league produžuju četiri najbolje plasirane momčadi, dakle Juventus, Lazio, Inter i Atalanta.

‘Sportske zasluge’ dio su crnog Uefina scenarija, ali Čeferin i suradnici ipak računaju da bi se europska prvenstva mogla nastaviti. Osim Bundeslige koja je restart najavila već za prvu polovicu svibnja, većina ostalih liga najavila je come back za početak (Englezi) ili sredinu lipnja (Francuzi). Uefa je još jednom podcrtala da bi nacionalne lige trebalo zaključiti do 3. kolovoza kako bi ovaj mjesec ostao ispražnjen za dovršetak tekuće kampanje Lige prvaka i Europske lige.

Onim zemljama koje do lipnja ne uspiju ublažiti mjere borbe protiv koronavirusa Uefa savjetuje da pitanje prvaka i putnika u eurokupove riješi kroz play off. U četvrtak je odbačena mogućnost da uslijed kaosa u koji se pretvorio europski nogomet netko od velikih i popularnih na koncu bude nagrađen ‘wild card’ pozivnicom za Ligu prvaka.

Izvršni odbor Uefe odazvao se apelima brojnih klubova kojima je koronakriza zgužvala financijske planove, pa je prije predviđenog roka u optjecaj pustio 70 milijuna eura pomoći. Riječ je o naknadama za one klubove iz čijih se redova regrutiraju igrači reprezentacija; tako će 50 milijuna eura biti isplaćeno klubovima koji su puštali igrače u 39 reprezentacija koje ne sudjeluju u doigravanju europskih kvalifikacija, dodatnih 17,7 milijuna bit će doznačeno klubovima čiji igrači sudjeluju u doigravanju za Euro, a posljednjih 2,7 milijuna Uefa će klubovima uplatiti po završetku doigravanja. Prema mehanizmu distribucije, sada je 70 milijuna eura uplaćeno klubovima čiji su igrači sudjelovali u kvalifikacijama za Euro 2021., a klubove iz istog fonda nakon Eura čeka još 130 milijuna.

- U ovim teškim vremenima kada se puno klubova bori s problemom nelikvidnosti naša je obveza da klubovi što prije dobiju novac - objašnjava Čeferin zašto je požurio mjeru koja obuhvaća čak 676 klubova iz 55 europskih zemalja.

Uefin IO usvojio je i odluku u pomicanju ženskog Eura 2021. na ljeto 2022. godine. Domaćin natjecanja koje će se igrati u srpnju bit će Engleska.

Linker
20. travanj 2024 00:31