RAFAEL MARCHANTE/AFP
Stroga pravila

Ovo je neka nova Liga prvaka: 210 bočica vode po momčadi, posebna zrcala u wc-u i jedna stroga zabrana

Zanimljiv je popis korona pravila koji je objavila UEFA uoči završnog turnira Lige prvaka u Lisabonu
Piše: SNObjavljeno: 12. kolovoz 2020. 15:07

Utakmicom Atalante i PSG-a večeras u 'balonu' u Lisabonu započinje završni turnir osmorice najboljih u Ligi prvaka.

UEFA je objavila stroga pravila kojih se momčadi moraju pridržavati u doba pandemije koronavirusa.

Kako bi se zaštitili od potencijalne zaraze virusom igračima obiju momčadi tako nije dozvoljeno napuštati hotel bez dozvole kluba. Dakle, odlazak na ručak, u šetnju, šoping ili slično nisu dozvoljeni.

Nadalje, za momčadi koje će se dulje zadržati u Lisabonu, poput budućih finalista natjecanja čija je završnica na rasporedu 23. kolovoza, dozvoljene su kraće ekskurzije, ali uz obvezno poštivanje pravila o socijalnom distanciranju.

image
DAVID RAMOS/AFP

Unutar samoga hotela svaki igrač mora imati svoju vlastitu sobu, što znači da cimeri nisu dozvoljeni, kao i međusobni kasnonoćni razgovori.

Što se testiranja na Covid-19 tiče, svaka momčad sudionik završnog turnira isto je obavila prije puta u Lisabon, a jedno je obavljeno i po dolasku u portugalsku prijestolnicu. Još jedno će biti obavljeno na sam dan utakmice, a rezultati moraju biti predočeni UEFA-i najmanje šest sati prije početka susreta.

Zanimljiv je podatak i kako svaka momčad na raspolaganju ima 210 bočica vode po danu, 90 bočica pića Gatorade i 50 kilograma leda.

Zbog strogih pravila socijalnog distanciranja koja se, dakako, primjenjuju i tijekom transporta, momčadima zna biti potrebno nekoliko autobusa da bi prevezli 20 igrača, plus trenere i igrače.

image
DAVID RAMOS/AFP

Pravila socijalnog distanciranja moraju se primjenjivati i u svlačionicama, a nakon susreta nije dozvoljeno korištenje saune, jacuzzija, ledene kupke ili bazena zbog strogih higijenskih pravila. Masaže su pak dozvoljene, ali uz prethodno dezinficiranje sve potrebne opreme poput masažnih stolova i kreveta.

Na predstavljaju uoči susreta igrači moraju biti udaljeni barem jedan metar, a nakon susreta razmjena dresova strogo je zabranjena.

Nakon susreta UEFA-in predstavnik bira jednog igrača momčadi za antidopinški test. U normalnim uvjetima igrač daje uzorak urina pod nadzorom u wc-u, a kako bi se sada poštovala pravila socijalnog distanciranja u zahode su postavljena zrcala kako bi se omogućilo davanje uzorka prema propisima, bez prebliskog kontakta.

Linker
19. travanj 2024 00:09