Gazda PSG-a Nasser Al-Khelaifi
 FRANCK FIFE Afp
MEĐU NJIMA I HRVATSKA

Stigao dosad najjači odgovor Superligi iz UEFE, oglasio se i gazda jednog od najbogatijih klubova svijeta

Svih 55 nacionalnih nogometnih saveza izglasalo je deklaraciju u kojoj osuđuju proglašenje Superlige
Piše: HinaObjavljeno: 20. travanj 2021. 16:29

Predstavnici svih 55 nacionalnih nogometnih saveza koji su članovi UEFA-e, a među njima i Hrvatski nogometni savez (HNS) na 45. Kongresu krovne europske nogometne organizacije izglasali su u utorak deklaraciju u kojoj su osudili proglašenje takozvane Superlige.

Sudionici Kongresa ujedinjeni su u tvrdnji da se zatvorena Superliga protivi samom konceptu onoga što Europa mora biti: ujedinjena, otvorena, podržavajuća i principijelna u sportskim vrijednostima.

"UEFA i njezine članice vjeruju u istinski europski model koji se temelji na otvorenim natjecanjima, solidarnosti i preraspodjeli kako bi se osigurali održivost i razvoj nogometa u korist svih, kao i promicanje europskih vrijednosti i društvenih ishoda. Klubovi zavjerenika očito su zažmirili na činjenicu da status koji danas uživaju nije plod izoliranog slučaja, već je dio dinamičnog europskog sustava u kojem na nečije uspjehe i neuspjehe podjednako utječu veliki, srednji i mali klubovi. Njihova pretpostavka da imaju pravo 'odvojiti se' i polagati pravo na nasljeđe koje se gradilo zajedničkim snagama, uvreda je za europske vrijednosti i sportske zasluge.

UEFA, njezine članice i svi oni koji vole nogomet snažno će se tome oduprijeti i boriti protiv poteza vlasnika ovih klubova i svih onih koji ih podupiru. U moralnom smislu jako dobro znamo što se krije iza svega i u tom smislu štitit ćemo nogomet od sebičnog klana kojem nije stalo do igre. Mi smo europski nogomet. Oni nisu", stoji u deklaraciji UEFA-e.


Bogati šeik objasnio zašto moćni PSG neće u Superligu: 'Oni su vođeni isključivo svojim interesima!'

Predsjednik francuskog nogometnog prvaka Paris SG-a, koji se odbio pridružiti klubovima pokretačima Superlige, Nasser Al-Khelaifi objavio je u priopćenju u utorak kako smatra da bilo kakav prijedlog koji nema potporu UEFA-e neće pomoći nogometu.

"Vjerujemo kako bilo kakav prijedlog bez potpore UEFA-e - organizacije koja radi na napretku i u interesu nogometa gotovo 70 godina - neće riješiti probleme s kojima je nogometna zajednica trenutačno suočena. Oni su vođeni isključivo svojim interesima, dok će PSG nastaviti surađivati s UEFA-om", stoji u priopćenju objavljenom nakon što je Al-Khelaifi dobio još jedan mandat u Izvršnom odboru UEFA-e na kongresu koji je upravo u tijeku u Montreauxu.

Paris SG jedini je od četiri ovosezonska polufinalista Lige prvaka koji se ne nalazi među 12 klubova pokretača Superlige.


Premier liga pozvala engleske klubove da prekinu sudjelovanje u Superligi

Engleska nogometna Premier liga objavila je u utorak kako je nakon sastanka sa sudionicima "jednoglasno i snažno" odlučila odbaciti plan pokretanja Superlige te kako namjerava pokrenuti korake protiv šest engleskih klubova koji su pristali sudjelovati u tom natjecanju.

Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United i Tottenham Hotspur objavili su u utorak kako namjeravaju biti dijelom Superlige, natjecanja koje ne bi bilo pod okriljem UEFA-e, a taj je potez naišao na kritike javnosti.

"Premier liga razmatra sve dostupne akcije kako se ovakva situacija ne bi dodatno razvila. Liga će nastaviti surađivati sa svojim sudionicima, navijačima, Vladom, UEFA-om, FA-om... kako bi zaštitila najbolje interese nogometne igre te poziva klubove koji su uključeni u novopredloženo natjecanje da odmah prekinu svoje sudjelovanje u njemu. Premier liga zahvaljujue navijačima i svim sudionicima na podršci koju su nam pokazali u ovom važnom pitanju. Ta reakcija dokazuje koliko naša otvorena piramida i nogometna zajednica znače ljudima", objavila je Premier liga.


Benfica: Ne pregovaramo o sudjelovanju u Superligi

Portugalski nogometni velikan Benfica u utorak je kategorički demantirao kako je u pregovorima oko pridruživanju Superligi.

Portugalski sportski dnevnik "Record" objavio je u utorak kako klub pregovara o svom sudjelovanju u Superligi, natjecanju koje je pokrenulo 12 klubova iz Engleske, Italije i Španjolske, a koje ne bi bilo pod okriljem UEFA-e.

"Benfica želi razjasniti informaciju koju je objavio list Record, koji sugerira kako pregovaramo o sudjelovanju u Superligi, kao potpuno pogrešnu te još jednom izražavamo svoje potpuno protivljenje projektu. Benfica je svojim članstvom u ECA-i uvijek bila protiv bilo kakvog natjecanja koje bi se održavalo izvan okrilja UEFA-e te je doprinijela reformi Lige prvaka koja bi se trebala dogoditi nakon 2024. godine. Benfica je uvijek bila i bit će soliddarna s UEFA-om i europskim nogometnim vrijednostima: meritokraciji, solidarnosti i inkluzivnosti", objavio je lisabonski klub.

Linker
20. travanj 2024 12:15