PAUL ELLIS Afp
LUKA 5. PUT PRVAK EUROPE

Real srušio Liverpool, Courtois izludio Redse! Modrić i društvo slave, pogledajte gol odluke

Čudesnu večer imao je Belgijac, a jedini pogodak djelo je Viniciusa, Real je 14. put prvak Europe
Piše: Dražen Krušelj, Sportske novostiObjavljeno: 28. svibanj 2022. 23:32

LIVERPOOL - REAL MADRID 0:1 (Vinicius 59')

Stade de France. Sudac: Clement Turpin (Francuska)

Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Konate, Van Dijk, Robertson - Henderson (od 77. Keita), Fabinho, Thiago Alcantara (od 77. Firmino) - Salah, Mane, Diaz (od 65. Diogo Jota).

Real Madrid: Courtois - Carvajal, Eder Militao, Alaba, Mendy - Modrić (od 90. Ceballos), Casemiro, Kroos - Valverde (od 85. Camavinga), Benzema, Vinicius Junior (od 93. Rodrygo).

Žuti kartoni: Fabinho (Liverpool)


Real Madrid je europski prvak po 14. put. Premda su veći dio uztakmice bili izloženi rafalnoj vatri Liverpoolova napada, Luka Modrić i suigrači pronašli su način da na Santiago Bernabeu donesu svoj najdraži pehar. Modrić je u Parizu podignuo svoju petu Ligu prvaka i odigrao još jednu veliku predstavu, ali klub će spomenik za ovaj pothvat ipak podići golmanu Courtoisu koji se u subotu ukazao u liku Lava Jašina.

image
PAUL ELLIS Afp

Punih 37 minuta kasnio je početak finalne utakmice uslijed prometnog kolapsa i velikih gužvi na ulazima Stade de Francea, ali igrači su iz startnih blokova izletjeli sprinterski raspoloženi. Pogotovo se to odnosi na Liverpoolove napadače koji su poslije desetak minuta opipavanja madridskih mišića krenuli opsjedati Realov kazneni prostor.

Tamo su, međutim, zatekli Thiabauta Courtoisa u životnoj formi. Formula uspjeha "kraljevskog kluba" ove sezone se i inače pisala kao jedna savršena desetka, ali za promjenu ne ona na leđima Luke Modrića nego više kao 9+1=10. Karim Benzema u revolveraškom stilu buši suparnike od početka sezone, zabio je 15 golova u tekućoj kampanji Lige prvaka (od toga čak deset u nokaut fazi natjecanja), dok ga je Courtoisa na drugoj strani terena pratio veličanstvenim obranama. U subotu u Parizu već je u prvom poluvremenu u očaj bacio Mohameda Salaha, kojem je ukrotio tri udarca. U 16. minuti Egipćanin je s ruba peterca poslao 'otrovnu' loptu u bliži kut nakon odlične akcije 'redsa' u kojoj su sudjelovali Thiago, Henderson i Alexander-Arnold. Premda u raskoraku, Courtois se razvukao koliko je dug i širok te nekako ukrotio loptu. Minutu poslije ponovno je pročitao Salaha, baš kao i u 34. minuti kada je najbolji Liverpoolov strijelac ciljao glavom sa desetak metara.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Na tri obrane Salahu vratar je nadogradio bravuroznu intervenciju u 21. minuti kada se Salah s ruba kaznenog prostora spustio među stopera, izborio za prostor i lansirao projektil prema kutu Realove mreže. Courtois se još jednom raširio u letu i loptu odbio u vratnicu. Modrić i društvo povremeno bi u tom razdoblju meča disali na škrge i s manje raspoloženim vratarom vjerojatno bi na poluvrijeme otišli u minusu od jednog ili dva gola.

A jednom kada je 'broj 1' odradio posao, prema formuli s početka teksta na pozornicu je stupio 'broj 9'. U 43. minuti Benzema je spakirao loptu u Alissonovu mrežu nakon bizarnog flipera na rubu peterca. U prvom naletu Benzema je propustio realizirati zicer, zapleo se u mrežu suvišnih poteza, da bi poslije karambola i serije komičnih intervencija Liverpoolove obrane odbijanac ipak spremio iza golmanovih leđa. VAR mu je, međutim, poništio gol jer je ostao nekoliko centimetara u zaleđu.

- POGLEDAJTE PONIŠTENI POGODAK BENZEME

Ako su 'broj 1' i 'broj 9' – desetka u dvostrukom pakiranju – obilježili prvu Realovu dionicu, na startu druge pojavila se originalna desetka da usmjeri utakmicu u korist najtrofejnijeg europskog kluba. Luka Modrić se u svojem prepoznatljivom stilu izvukao iz neprijateljskog obruča, krenuo prema vlastitom kaznenom prostoru, a onda je neočekivanom okomitom loptom raširio teren suigračima u naletu. Casemiro do Valverdea i udarac koji će na koncu završiti kao asistencija strijelcu Viniciusu. U debeloj sjeni dobrih pedesetak minuta Real Madrid je odjednom uskočio u sedlo i zauzdao utakmicu.

- POGODAK VINICIUSA POGLEDAJTE OVDJE

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Napadački trozubac Salah – Mane – Diaz sve teže je dolazio do prostora, iako je dominirao i pritiskao do te mjere da je statistika na ulasku u 80. minutu pokazivala da je odnos udaraca čak 20:2 u korist "redsa". Još je jedan iz te kanonade udaraca predstavljao ultimativni izazov Realovu golmanu, Salah je sa 16 metara naciljao u dalji kut, ali Courtois je iščupao i ovo, a u 83. minuti do kraja je izludio Salaha skinuvši mu zicer sa pet metara.

UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE U PARIZU! Real je 14. put prvak Europe, a Luka Modrić uzeo je već peti put ovu titulu!

91' Odmah se Ceballos našao u velikoj prilici, imali su šansu realovci kazniti otvorenu igru Liverpoola, ali Redsi su to zaustavili u posljednji trenutak. Pomogao im je u tome i sam Ceballos koji je možda mogao i brže pucati, ali je umjesto toga tražio suigrača.

90' Izlazi Luka Modrić, ispraćen je velikim pljeskom, a na teren će Ceballos.

82' Nevjerica na licima igrača Liverpoola! COURTOIS! COURTOIS! COURTOIS! Salah još jednom nije uspio, nova čudesna obrana vratrara Real Madrida. Pucao je Egipćanin iskosa i to sjajno, ali desnom rukom to blokira najbolji Realov pojedinac u ovoj utakmici.

80' Courtois bi mogao dobiti spomenik u Madridu! Puca Salah, Jota skreće loptu, no Belgijca prevariti nije uspio. Kakva obrana.

79' Veliki pritisak Liverpoola gledamo u ovim trenucima, ali nedostaje Redsima mirnoće i preciznosti u završnici.

69' Ponovno Courtois! Salah je pokušao gotovo pa iz mrtvoga kuta nadmudriti vratara Madriđana, no ovaj je danas nesavladiv!

64' Fantastična obrana Courtoisa! Strašan udarac Salaha s ruba šesnaesterca, no ispružio se vratar Reala i upisao treću veliku obranu u ovoj utakmici.

59' GOOOL! Real je poveo u Parizu! Valverde je s boka sjajno ubacio pred gol Liverpoola, a Vinicius bježi obrani i koristi dodavanje svog suigrača.

- POGODAK VINICIUSA POGLEDAJTE OVDJE

image
THOMAS COEX Afp

57' Liverpool traži jedanaesterac! Pritišću Redsi, Salah dvaput puca, a kod drugog pokušaja njegov udarac blokira Alaba. Skočili su igrači Liverpoola, traže igranje rukom, no sudac pokazuje da od toga neće biti ništa.

54' Oštar ubačaj Arnolda ipak je malo prejak za Thiaga, no ne i za Courtoisa koji to boksa izvan šesnaesterca.

46' Nastavlja se utakmica na Stade de Franceu.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA! Liverpool je bolji, pritiskali su Kloppovi igrači većim dijelom prvog poluvremena, no Courtois je s dvije sjajne obrane zaustavio njihove pokušaje. Zatresli su Redsi i jednom u ta dva napada vratnicu, ali sama završnica poluvremena pripala je Realu kojem je poništen pogodak Benzeme.

Mario Strahonja: "Izazovna situacija i ispravna odluka sudaca!" - OBJAŠNJENJE SUDAČKOG EKSPERTA PROČITAJTE OVDJE

43' Poništen pogodak Reala! Benzema se našao pred golom, izgubio loptu, no ona mu se ubrzo vraća, a Francuz s nekoliko metara trese mrežu. No, nakon VAR provjere koja je potrajala nekoliko minuta sudac je pokazao da od slavlja za igrače i navijače Reala neće biti ništa. Benzema je, naime, bio u zaleđu i to svega nekoliko centimetara.

- POGLEDAJTE PONIŠTENI POGODAK BENZEME

image
THOMAS COEX Afp

36' Konačno nešto i od Reala! Benzema gura loptu do Viniciusa, ovaj se sjurio prema golu, umalo i izborio izglednu priliku, ali u posljednji trenutak to zaustavlja obrana engleskog velikana.

34' Konate je probio prvu liniju Realove obrane, proslijedio loptu do Arnolda koji ubačajem pronalazi Salaha. Egipćanin puca glavom, ali ravno u ruke Courtoisa.

27' Pogledajmo malo statistiku. Posjed lopte je skoro pa izjednačen (52 - 48 % u korist Liverpoola), igrači Reala još uvijek nisu upisali udarac prema golu, dok su Kloppovi izabranici zaprijetili šest puta, od toga četiri puta u okvir.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

21' Trese se vratnica! Kakav potez Manea, opalio je s ruba šesnaesterca i zatresao vratnicu! Čini se da je to skrenuo Courtois koji je definitivno prvo ime Real Madrida.

- VRATNICU I FANTASTIČNU OBRANU COURTOISA POGLEDAJTE OVDJE

16' Prva velika prilika na utakmici! Arnold se probio u šesnaesterac Madriđana, pronašao je Salaha koji puca iz teške pozicije s nekoliko metara od gola, ali fantastično je to obranio Courtois.

image
FRANCK FIFE Afp

14' Stišću Redsi, visoko je postavio Klopp svoje igrače, ali zasad to Modrić i društvo dobro brane.

5' Žestoko su odmah krenuli igrači Liverpoola, no nije tu bilo neke opasnosti po gol Madriđana koji su ipak nakon uvodne minute malo primirili Redse.

1' Konačno je počelo finale Lige prvaka!

image
THOMAS COEX Afp


Drama uoči početka:

>>> 21.25 Novi početak utakmice: 21.36!

>>> 21.10 Konačno je otkriven pravi razlog kašnjenja utakmice. Naime, prema posljednjim informacijama problem su bili navijači ispred stadiona, točnije njihov ulazak na stadion. Ispred Stade de Francea vlada pravi mali kaos, a u jednom trenutku i helikopteri su počeli kružiti iznad stadiona.

>>> 21.05 Igrači ponovno izlaze na zagrijavanje, a najnovije informacije govore da će utakmica početi u 21.30!

image
PAUL ELLIS Afp

>>> 20.55 Početak utakmice će kasniti 15-ak minuta! Autobus Liverpoola je zapeo u gužvi koja je nastala na ulicama. U Parizu vlada totalni kaos. Navodno i mnogi navijači još nisu ušli na stadioni, dosta njih zbunjeno traži ulaz jer je sve loše organizirano. Spomenimo i da su igrači odradili zagrijavanje, ali organizatori su pomaknuli početak finala Lige prvaka!

image
THOMAS COEX Afp

>>> 20.30 Prognoza navijača Reala:

- Nabavili smo karte prošli tjedan i dobit ćemo 1:0 u produžetku golom Benzeme. Iz Hrvatske ste? A što ću vam reći, Luka Modrić je kralj Madrida. Najstariji je i najbolji. Svi ga vole, moji prijatelji kupit će njegov dres sljedeće sezone, možda i njegove posljednje. No tko će znati s njime, uvijek nas iznenadi, fenomenalan je – kaže Madriđanin Fernando, koji je na finale stigao s majkom Alicijom, bratom Juanom Carlosom i ocem Fabianom, koji je posebno htio naglasiti:

- Luka Modrić se fenomenalno uklopio u Real, u grad Madrid, naše društvo. Luka je baš naš, obožavamo ga.

image
JAVIER SORIANO Afp

>>> 19.45 Stigao je i sastav Liverpoola!

>>> 19.00 Real Madrid objavio sastav za utakmicu sezone!

>>> 18.30 Neslužbene subotnje brojke govorile su da je u grad stiglo između 60 i 70 tisuća navijača Liverpoola, oko tri puta brojnijih od drukera Kraljevskog kluba. Više od 40 tisuća njih bilo je i uglavnom ostalo bez karata, čije su cijene na crnom tržištu otišle u nebo i na dan utakmice, koliko smo doznali iz usmene predaje, nisu se mogle kupiti za manje od 3.000 eura.

'Luka, volimo te!'

- Luka Modrić je najbolji, kao vino, što je stariji, to je bolji. Godine njemu ne stvaraju nikakav problem, upravo suprotno. Recept je jasan, kao i kod Cristiana Ronalda, strašno puno trenira i zato ga godine uopće ne pritišću. Svi mi navijači ga strašno volimo, on je za nas broj jedan. I zato mu i ovim putem želim poslati poruku svih navijača Reala. Luka, kad se odlučiš umiroviti, a nadamo se da to neće biti uskoro, u nogometnu penziju moraš otići u dresu Real Madrida. Nemoj ni pomisliti da nakon Reala odeš u neki drugi klub, kad se odlučiš da je došao kraj priče, neka to bude u Realu – jasan je Daniel, koji je u Pariz stigao sa svojom majkom Anom.

Linker
06. travanj 2024 22:37