Navijači, finale Lige prvaka

 Damir Dobrinić
SPEKTAKL U PARIZU

VIDEO: Navijači iz cijeloga svijeta okupirali ulice, Francuzi zadali niske udarce, cijene ulaznica divljaju,...

Oko 7.000 policajaca osiguravat će gradske ulice zbog finala Lige prvaka
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 28. svibanj 2022. 17:10

Skoro sedam godina prošlo je od onog strašnog petka 13. u studenom 2015. godine kad je orkestrirani teroristički napad kao svoju glavnu metu označio Stade de France na kojem su te večeri nogomet igrale Francuska i Njemačka. Pokušali su napadači ući na stadion, nisu uspjeli, tako da su se pred njim raznijeli bombama. Da su ušli, tko zna koliko bi žrtava bilo, ali ovako je rasplet bio grozan. Napad je izveden na još pet pariških lokacija, ubijeno je 130 ljudi, a živote je izgubilo i sedam terorista.

Nisu Parižani zaboravili na taj događaj, ali prije dvije godine stigla je korona i još više zakočila njihovo normalno funkcioniranje. Definitivno nisu lagane godine iza žitelja glavnog grada Francuske, no ovo proljeće donijelo je novu nadu. Ponovno su ulice Pariza prepune, pokušavaju živjeti koliko je god moguće "po starom". Kraj svibnja je definitivno i u znaku sporta. Nema više ograničenja na Roland Garrosu, otvorio se French Open gledateljima i opet gužve vladaju u tom teniskom centru na zapadu grada. Kraj je prvog tjedna, a karata za "najozbiljnije" mečeve ili više nema ili su, ako nešto i nabodete, strašno skupe. No te su cifre, zasad, sitnica u odnosu na nogometne...

Liga prvaka stigla je kao šlag na svibanjsku parišku tortu. Bila bi u gradu totalna ludnica da je domaće finale izborio Paris Saint Germain, ali bogato društvo s Parka prinčeva, inače smještenog u blizini Roland Garrosa, to ni izbliza nije zaslužilo. Za ugostitelje možda i bolje, jer su Grad Svjetla ovako prepunili deseci tisuća navijača iz Engleske i Španjolske. Ne, jasno, samo od tamo, jer su za Real Madrid i Liverpool došli navijati fanovi iz cijelog svijeta pa tako, još jasnije, i iz Hrvatske.

Neće svi moći na stadion, karata je premalo, kapacitet stadiona je oko 80.000 ljudi, a svaki klub finalist dobio ih je manje od 20.000. Odavno ih nema u slobodnoj prodaji, u igri je samo crno tržište. Prema posljednjim podacima od petka navečer s pariških ulica, cijena najjeftinije karte kod švercera, odnosno kod onih koji su došli do ulaznice pa odlučili na njoj dobro zaraditi, koštala je najmanje 2.000 eura, a čuli smo priču i nekim kartama za malo bolje pozicije na tribinama išle i po 6.000 eura. Ni Francuzi se baš nisu podnijeli gospodski, i oni su osjetili neodoljiv miris zarade. Kad su shvatili da se u Parizu očekuje desant od jedno 50.000 Engleza, da bi trebalo doći više od 20.000 Španjolaca, odlučili su se za niske udarce. Otkazivali su ranije aranžmane koji su koštali recimo 50 eura po sobi po noći i poslali ultimatume "platite 300 eura po noći ili otkazujemo dogovore". Nije mali broj oni kojih su tako nadrapali, dovedeni su pred zid kroz koji nisu mogli proći. Englezi će platiti više, a vi se mislite, kratko i jasno. Nadamo se samo da će za te nekorektne poteze i odgovarati. Oni koji su se kasno sjetili da bi ovaj vikend proveli u Parizu, nisu preko online smještajnih platformi mogli pronaći ležaj za manje od 1.000 eura. Toliko je puno, toliko je skupo...

Prevelik je Pariz grad da biste osjetili na svim mjestima ozračje finala Lige prvaka, ali grad se još u petak popodne počeo puniti i navijačka pjesma pojačavala se kako se približavala večer, no kulminacija je danas, u subotu, kad je ipak stigla većina navijača. Oko 7.000 policajaca trebalo bi osiguravati pariške ulice, od 18 sati u subotu do 2 u noći u nedjelju vladat će prohibicija oko stadiona. Bit će ponekog incidenta, uz alkoholnu promilažu tipičnu za engleskog navijača, to je skoro nemoguće izbjeći, no ne očekuju se veliki okršaji između navijača Reala i Liverpoola. Najbolje je da se te najave i obistine, ali da će na ulicama grada kraj Seine u subotu biti ludo, za to ne trebate brinuti.

Linker
25. travanj 2024 00:03