HNK Rijeka
Slatke brige za trenera

Mogu li dvojica igrača koji su ostali potpune enigme biti Rožmanovi džokeri za finiš sezone?

Ofenzivci iz Brazila i Srednjoafričke Republike zbog prekida prvenstva ostali su velika enigma u riječkoj momčadi
Piše: JL.Objavljeno: 21. svibanj 2020. 19:10

Nešto manje od dva tjedna uoči nastavka sezone polufinalnom utakmicom Hrvatskog kupa protiv Osijeka, na Rujevici traje borba za dresove prvotimaca. Jer prekid prvenstva mogao je bitno utjecati na formu pojedinih igrača, a do odigravanja prvih pripremnih utakmica neće biti pokazatelja tko je na kakvom tragu...

Nepoznanica je kako će i Rožman ući u nastavak, hoće li se i dalje oslanjati na prokušani sustav s trojicom igrača u zadnjoj liniji ili će pomaknuti Štefulja unatrag i zaigrati s četvoricom u zadnjoj liniji, odnosno vratiti krila. Zapravo, puno je stavki još otvoreno, a nekako smo skloni vjerovati da će se udarni sastav barem djelomično razlikovati od onoga koji bi počeo utakmicu protiv Istre 1961 da nije došlo do prekida svih aktivnosti.

Tko bi onda mogao biti najveći dobitnik trećih priprema ove sezone? Već smo pisali o tome da su na Rujevici oduševljeni kako je Robert Murić ušao u ove pripreme, odnosno kako je radio tijekom samoizolacije, svi ističu da se vrhunski spremio i da bi mogao biti veliko pojačanje u ovoj završnici sezone.

image
HNK Rijeka

Ipak, Murićev talent već je poznat, lakoća kojom rješava neke situacije na utakmici oduševljava, a ako je još uspio ispraviti nedostatke koje je imao, onda bi Simon Rožman mogao dobiti stvarno jakog aduta. On zbog toga nije tema ovog teksta već su to Felipe Pires i Sterling Yateke.

Ofenzivci iz Brazila i Srednjoafričke Republike zbog prekida prvenstva ostali su velika enigma u riječkoj momčadi, obojica su odigrali tek 20-ak minuta u službenoj utakmici, ali i došli su tek u završnici prijelaznog roka, kada su pripreme već bile odrađene, a momčad formirana. Posebno je Pires iščekivan kao pojačanje, njegov igrački CV uistinu je zanimljiv, a zbog činjenice da može igrati na više pozicija u vrhu napada, iako je nominalno krilo, ne bi trebao imati problema ni s prilagodbom u sustav 3-5-2.

Etiketa potencijala

Uz to, može se čuti da iza rampe na Rujevici “radi k’o pas”, da je fenomenalan na treningu i da se očekuje da njegova razina izvedbe bude još mrvicu veća kada i fizički dosegne razinu suigrača. Njega je poremetila samoizolacija, dva tjedna je bio zatvoren u stanu pa će mu trebati još neko vrijeme da premosti razliku između rada na sobnom biciklu i s utezima do momčadskog treninga.

Osim Piresa pogledi će u nastavku sezone biti uprti i u špicu Yatekea, 20-godišnjaka iz Srednjoafričke Republike kojeg na Rujevici vide kao iznimnog potencijala. Bilo da se radi o fizičkim predispozicijama, bilo da je riječ o samoj igri. Posljednjih se tjedana puno radilo na korigiranju njegove igre, bilo na travnjaku bilo uz platforme za analizu i svi nevjerojatno hvale njegovu želju za usavršavanjem do te mjere da su i neki treneri s dužim stažem na Rujevici koji su ga imali prilike gledati bez dvojbe utvrdili da se radi o sjajnom materijalu. Ostaje za vidjeti hoće li to pokazivati i kada se bude igralo za bodove…

U svakom slučaju 14 dana uoči najvažnije utakmice sezone Rožman sigurno ima slatke brige kada je riječ o sastavu. Iako je forma još uvijek nepoznanica, neki poput Murića, Piresa ili Yatekea mogli bi biti jak adut u lovu na drugo mjesto i finale Kupa.

Linker
25. travanj 2024 16:43