PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp
BOLI GA LICEMJERJE

Bivši Vatreni ogorčen: Ronaldo i Messi su preskupi? Ne, oni su najjeftiniji na svijetu, evo i zašto!

‘Dok god Messi, Ronaldo i naš Luka Modrić žele igrati, takve igrače moramo moliti da igraju!‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 28. lipanj 2022. 22:26

Dok se Cristiano Ronaldo sa svojom životnom partnericom Georginom Rodriguez zabavlja na godišnjem odmoru na Ibizi, njegov zastupnik Jorge Mendes rastrčao se po svijetu kako bi jednom od najboljih nogometaša modernog doba pronašao dodatne opcije za nastavak karijere.

Portugalac ima ugovor s Manchester Unitedom do sljedećeg ljeta, no u javnost su se probile informacije kako nije zadovoljan dosad učinjenim u prijelaznom roku. Drugim riječima, nije dobio potvrdu da se momčad pojačava i da će u sljedećoj sezoni moći napraviti iskorak. Osim toga, Crveni vragovi nisu izborili nastup na Ronaldovom omiljenom ‘igralištu‘, u Ligi prvaka.

Ipak, u ovom trenutku Ronaldo se još nije odlučio na odlazak s Old Trafforda. Proteklih dana mogli smo pratiti razne informacije o potencijalnim novim odredištima portugalske super-zvijezde. U tom kontekstu spominjali su se i veliki europski klubovi poput Chelseaja i Bayerna, zatim Mourinhova Roma, neke opcije u američkom MLS-u, ali i povratak u Sporting iz Lisabona, klub koji je Ronalda lansirao na veliku pozornicu nakon dolaska s otoka Madeire.

Prošla je sezona za United bila katastrofalna u rezultatskom smislu, no Ronaldo je bio najbolji strijelac momčadi s 18 pogodaka u Premier ligi, odnosno ukupno 24 u svim natjecanjima. Pokazao je da još uvijek može isporučivati, riješio je i neke važne utakmice, no svima je jasno da biologija čini svoje i da to nije onaj Ronaldo od prije pet ili 10 godina.

Stoga su se i klubovi kojima je navodno ponuđen postavili dosta oprezno, unatoč marketinškom potencijalu kojeg uz sebe veže Ronaldov dolazak. Postoje tu i druge stvari; jedni tvrde da Ronaldo ne može funkcionirati u momčadi koja igra visoki presing, drugi kažu kako želi imati velik utjecaj u svlačionici, te kako se puno toga mora podređivati njemu...

Trenutačno su sva ozbiljnija natjecanja u mirovanju, pa priče o transferima ispunjavaju svakodnevicu ljubitelja nogometa. La Gazzetta dello Sport, Sky Sport Italia i ostali mediji proteklih su dana objavili priču o mogućoj obnovi suradnje između Josea Mourinha i Cristiana Ronalda, ovaj put u Romi.

image

Lionel Messi

ANDER GILLENEA Afp

Navodno je Mendes ponudio svog igrača Vučici, koja će u sljedećoj sezoni igrati u Europskoj ligi. Francuski RMC Sport u cijelu je sagu uključio i Neymara kojeg se Paris Saint-Germain želi riješiti. Problem su Neymarova primanja koja nisu mala, te ih može ispuniti svega par jakih europskih klubova. RMC tvrdi kako su Neymarove opcije Manchester United i Chelsea, pa bi Brazilčev transfer na Old Trafford otvorio mjesto za Ronaldov odlazak s Otoka i povratak u Italiju.

S Mendesom je ovih dana razgovarao i Todd Boehly, novi vlasnik Chelseaja. Na dnevnom redu navodno je bio Ronaldo, ali Bluesi ipak neće postati nova momčad velikog Portugalca, iako se Romelu Lukaku vraća u Inter. Možda Boehly s Mendesom dogovori neki drugi posao...

Nije prošla ni varijanta s odlaskom Ronalda u Bayern, koji bi ovog ljeta mogao izgubiti Roberta Lewandowskog. No, čak i ako ode poljski stroj za golove, u Münchenu ne smatraju portugalskog napadača idealnom zamjenom iz više razloga. Jedan od njih je visina plaće, odnosno ‘zdrava struktura plaća u momčadi‘, jer CR7 zarađuje 30 milijuna eura neto godišnje. Drugi je njegova dob od 37 godina, treća je to što Bayern treba igrače za presing, odnosno one voljne trčati cijelo vrijeme, a četvrta je to što je Julian Nagelsmann prilično mlad trener, mlađi od Ronalda, te čelnici bavarskoga kluba žele zadržati zdrave odnose unutar svlačionice.

image

Robert Špehar

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Ronaldovu situaciju nam je na zanimljiv način prokomentirao nekadašnji hrvatski napadač Robert Špehar.

- PSG zaradi na Messiju 700 milijuna eura u godinu dana. Malo je licemjerno od tih velikih klubova da se prema takvim zvijezdama ponašaju tako, govoreći da su im preskupe. Uložiti 100 ili 200 milijuna u Ronalda, a zaraditi milijardu eura, samo na prodaju dresova oko 500 milijuna, mislim da je o tome bespredmetno pričati. Ronaldo je uz Messija najbolji igrač u zadnjih 20 godina u svijetu nogometa, i on zna što je najbolje za njega. Dok god Messi, Ronaldo i naš Luka Modrić žele igrati, takve igrače moramo moliti da igraju, jer bi bez njih svijet nogometa bio prazan – tvrdi Špehar.

Da ste vi u Ronaldovoj poziciji, koju biste opciju odabrali ovog ljeta? Ostanak u Manchesteru ili odlazak na novu adresu?

- Ronaldo je pokazao karakter i poštovanje prema Manchester Unitedu svojim povratkom. To sam i ja napravio po povratku iz inozemstva, nisam želio ni razmišljati o Dinamu i Hajduku, koje izuzetno poštujem i cijenim, nego sam išao srcem i vratio se u Osijek, u svoj grad. Tako je i Ronaldo od svih klubova na svijetu izabrao Manchester, ali ga malo bole ambicije kluba. On je sportaš, najveći profesionalac na svijetu, koji želi osvajati titule. Očigledno je procijenio da uz sva obećanja to u Unitedu u doglednoj budućnosti neće biti moguće kraj Cityja i Liverpoola u Premier ligi, a kamoli u Europi. Normalno je da sad razmišlja o tome kako zaokružiti karijeru. Možda su ga u ljudskom smislu dotakle i uvrijedile neke stvari, on je došao srcem, ali je u nekim utakmicama morao slušati i zvižduke na svoj račun. Na kraju će on biti taj koji će odabrati, a on i Messi su trenutno najjeftiniji igrači na svijetu. Možete vi kupiti igrača za milijun, dva ili pet i promašiti na njima, ili zaraditi maksimalno 15 do 20 milijuna. No, kad platiš Ronalda ili Messija 100 milijuna, znaš u startu da ćeš u prvoj godini zaraditi 700 milijuna. Prema tome, sve ostale priče padaju u vodu – zaključio je Robert Špehar.

Mama želi da se Cristiano vrati u Lisabon

Još jedna zanimljiva priča stiže iz portugalske prijestolnice. Naime, Sporting iz Lisabona, prvi Ronaldov klub, želi u svoje redove vratiti nacionalnu nogometnu legendu. I klupski su čelnici uvjereni da će u tome i uspjeti već ovog ljeta.

Marca piše kako se Ronaldo želi boriti za trofeje, te bi ga to moglo usmjeriti prema Lisabonu. Podsjeća španjolski list i na želju njegove majke da se vrati igrati u Lisabon prije umirovljenja.

- Već sam mu rekla: 'Sine, prije nego umrem, želim da se vratiš u Sporting' – otkrila je Ronaldova majka Maria Dolores dos Santos Aveiro prilikom prošlogodišnjeg gostovanja u jednom podcastu.

Linker
12. travanj 2024 19:22