Robert Prosinečki

 JOSIP MOLER/CROPIX Cropix
KRITIČNO STANJE

Kaos u Ljubljani! Slovenci tvrde: Prosinečki bi iz svega mogao izaći kao pobjednik, slijede sati odluke

Vlasnik Olimpije mora odlučiti - otpustiti direktora ili trenera sa sportskim direktorom u paketu.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 30. lipanj 2022. 16:56

Kad je preuzimao Olimpiju od Milana Mandarića prošle jeseni, Adamu Deliusu ispadali su bomboni iz usta. U jednom je intervjuu kazao kako je njegov cilj zadržati klub tamo gdje pripada, odnosno u vrhu slovenskog nogometa.

- Mi smo broj jedan, i ostat ćemo prvi. Bit će i poraza, ali oni bi trebali biti rijetki. Nadam se da će očevi željeti da njihovi sinovi dolaze u naš klub, to je moj cilj. Olimpija mora biti odskočna daska za Europu. Otvorit ću vrata igračima koji će se dokazati u Europi. To je moj san - govorio je tada njemački poduzetnik.

S takvim je nastupom ušao pod kožu mnogim navijačima i simpatizerima Olimpije, ali ubrzo je postalo jasno da se njegovi ambiciozni planovi neće ostvariti. Momčad je u slovenskom prvenstvu zaostajala za Mariborom, a nova se nada pojavila kad je za trenera postavljen legendarni hrvatski reprezentativac Robert Prosinečki.

image
JOSIP MOLER/CROPIX Cropix

Očekivalo se da bi Veliki Žuti mogao promijeniti negativne rezultatske trendove, ali je realnost pokazala da to ipak nije bilo moguće provesti u kratkom vremenu. Iluzije su definitivno nestale nakon poraza od Maribora u završnici prvenstva, a pripreme za novu sezonu donijele su nove šokove. Kako izvještava slovenska Ekipa SN, došlo je do raspada sustava koji prijeti katastrofom ogromnih razmjera.

Zbog svega toga trener Robert Prosinečki i sportski direktor Mladen Rudonja našli su se na pragu odlaska iz kluba. Slovenski novinari pisali su kako njih dvojica nisu bili zadovoljni reakcijama predsjednika kluba Adama Deliusa i direktora Igora Barišića na njihove zahtjeve. Naime, željena pojačanja nisu stigla jer postoje problemi s financijama, a navodno čak kasne i plaće.

Od kluba koji je ne tako davno kotirao prilično dobro i u svoje redove privlačio dosta hrvatskih nogometaša, Olimpija se dovela u vrlo nezavidnu situaciju tek koji dan uoči otvorenja sezone u pretkolu Konferencijske lige u kojem Ljubljančani igraju s Differdangeom. Doduše, već je neko vrijeme u slovenskim nogometnim krugovima bila javna tajna da situacija u ljubljanskom klubu nije idealna, ali malo tko je očekivao da će sve skupa eskalirati u kaos.

U razdoblju između dvije sezone Olimpija nije uspjela složiti momčad, nema toliko željenih i potrebnih pojačanja, a trener i sportski direktor su po tim pitanjima bespomoćni. Kad bi pronašli igrača, ne bi ga mogli dovesti jer klupski menadžment nije osigurao dovoljno financija, ili jednostavno ne žele platiti igrače koji bi bili prava pojačanja.

Predsjednik Adam Delius, koji je najzaslužniji za dolazak Prosinečkog, navodno je često molio direktora Igora Barišića da učini nešto po tom pitanju, ali pomaka nije bilo pa je ovih dana Prosinečkom i Rudonji prekipjelo te su najavili odlazak.

Novinari u Sloveniji stanje u klubu nazivaju kritičnim. Prosinečki je prvi put odlaskom zaprijetio prošle subote, nakon prijateljske utakmice s Čukaričkim. Strasti su se potom malo smirile, ali samo nakratko. Kako se u ovih par dana ništa nije promijenilo, glavni ljudi Olimpijine struke odlučili su povući drastični potez. Izvori blisku klubu tvrde kako više nema natrag, iako bi se mala nada pojaviti nakon sastanka Deliusa, Prosinečkog i Rudonje koji će se održati danas popodne.

Važnu ulogu u cijeloj priči očito ima i direktor Barišić, koji bi trebao predstavljati sponu između vlasnika i stručnog vodstva. Prema jednoj verziji, njemu je bilo dosta stalnog žaljenja i nezadovoljstva Prosinečkog i Rudonje pa ih je odlučio potjerati, prema drugoj su oni sami najavili odlazak.

Neki izvori Barišića opisuju kao "čovjeka s kojim je nemoguće surađivati jer sam želi odlučivati o svemu". Najnovije informacije koje je Ekipa SN prikupila iz "pouzdanog izvora" otkrivaju da je vlasnik Delius odlučio otpustiti Barišića kako bi zadržao Prosinečkog i Rudonju.

Popodnevni sati trebali bi donijeti rasplet, no očito je da će netko na kraju napustiti Stožice. Ili Barišić, ili Prosinečki i Rudonja. Prosinečki je u četvrtak vodio momčad na Bledu protiv Šibenika, je li to možda znak da je predsjednik donio odluku?

Linker
24. travanj 2024 03:20