Antonio Čolak

 MARCO BERTORELLO Afp
GRCI IPAK POPUSTILI

Nekad najbolji topnik HNL-a postaje nasljednik legendarnog golgetera Vatrenih, posao pred završetkom

Strateg slavnog škotskog kluba, prenose tamošnji mediji, osobno je inzistirao na hrvatskom napadaču.
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 06. srpanj 2022. 19:44

Antonio Mirko Čolak (28) trebao bi uskoro biti predstavljen kao najnovije pojačanje Glasgow Rangersa. Kako javljaju otočki i grčki mediji postignut je dogovor o potpisivanju napadača iz PAOK-a. Hrvat se nametnuo kao glavna napadačka meta Škota ovog ljeta i čini se kako su blizu sklapanja posla.

Nakon odbijanja prve ponude za Čolaka, druga ponuda Rangersa od oko 2 milijuna i 300 tisuća eura plus bonusi također nije dobila zeleno svjetlo od PAOK-a. Sada se čini da je ipak postignut sporazum. Treća ponuda s Ibroxa približila se zahtjevima grčkog kluba. Klubovi su dogovorili cifru od skoro tri milijuna eura. The Athletic prenosi kako će potpisati ugovor na tri godine.

U igri bila i Mallorca

Škotski mediji prenose kako je strateg Rangersa, Nizozemac Giovanni van Bronckhorst inzistirao na našem napadaču. Škotska momčad je imala iznimno uspješnu prošlu sezonu. Igrali su finale Europske lige, gdje je uspješniji u izvođenju jedanaesteraca bio Eintracht Frankfurt. Zanimljivo je da im je Europsku ligu “namjestio” baš Čolak. U kvalifikacijama za Ligu prvaka im je zabio dva gola, što ih je odvelo u Euroligu.

image

Antonio Čolak u dresu Rijeke bio je najbolji strijelac HNL-a

MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

U Grčkoj smatraju kako neće biti teško nadomjestiti hrvatskog napadača i bitno im je njegove usluge naplatiti što više. Rangers bi potpisom pobijedio konkurenciju od tri europska kluba. The Sun navodi kako su u utrci za Čolakom bili i Kopenhagen, Mallorca i klub u kojem je bio na posudbi - Malmö.

Konkurencija Čolaku u napadu Rangersa bit će Kolumbijac Alfredo Morelos (26) i Jamajčanin Kemar Roofe (29). Morelos je bio strijelac 16 puta prošle sezone, ali treba uzeti u obzir da bi brojka bila veća, no doživio je ozljedu bedrenog mišića i izvan terena je od 1. travnja. Roofe je skupio 34 nastupa i imao učinak od 13 golova. Vrijeme dok je Morelos bio ozlijeđen Van Bronckhorst je koristio da pruži šansu Fashionu Sakalu (25) koji mu se zahvalio s 12 pogodaka.

U Rangersu bi Čolaku suigrač trebao biti Borna Barišić (29), no pitanje je hoće li on ostati u Glasgowu. Lijevi bočni igrač hrvatske reprezentacije ima ugovor sa Škotima, ali špekulira se da je želja više klubova da prijeđe u njihove redove ovog prijelaznog roka. Hrvat odličnim igrama u ukupno 155 nastupa za Rangers ima zasluženo mjesto u prvih jedanaest doprvaka Europske lige. Za nacionalnu vrstu skupio je 26 nastupa i dijeli minutažu na lijevoj strani s Bornom Sosom. Prema Transfermarktu vrijednost mu iznosi šest milijuna eura.

Suigrači su Barišić i Čolak bili i u reprezentaciji. Dobio je priliku kod izbornika Zlatka Dalića u tri navrata Čolak. Nastupio je u dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022., ukupno 59 minuta. Na prijateljskoj utakmici s Turskom odigrao je 24 minute. Čolak je član PAOK-a postao nakon odličnih nastupa u Rijeci. Za klub s Kvarnera odigrao je ukupno 90 utakmica u kojima je postigao 51 gol. Bio je najbolji napadač lige sezone 2019./20. s 20 pogodaka. Osvojio je i dva Kupa Hrvatske te u jednom bio najbolji strijelac, 2018./19. sa sedam golova. Nakon dvije sezone provedene u Hrvatskoj, PAOK ga je 2020. godine kupio za tri milijuna eura. Za toliko ga i prodaje...

Puno bolji u Malmöu

Dio staža u PAOK-u proveo je u Grčkoj, dok je drugu polovicu bio u Malmöu (od ožujka do prosinca 2021.). Puno bolji dojam ostavio je u Švedskoj. U 40 nastupa zabio je 19 golova. Malmö je osvojio švedsko prvenstvo i nastupao u skupinama Lige prvaka, za čiji nastup velike zasluge idu našem napadaču. U osam utakmica kvalifikacija zabio je pet golova.

Prošlu sezonu odigrao je za grčku ekipu, koja je završila na drugom mjestu grčke Superlige. Dobar rezultat koji ipak ne donosi puno po pitanju europskih nastupa, tek kvalifikacije za Konferencijsku ligu, gdje igraju protiv Levskog iz Sofije. Čolak se nije izborio za mjesto prve napadačke opcije trenera Razvana Lucescua. Rumunj je imao puno više koristi od Middlesbroughova igrača na posudbi Chube Akpoma (26) i Slovenca Jasmina Kurtića (33) koji su u prvenstvu kombinirano zabili 21 gol.

Hrvatski napadač u Rangersu neće biti teška pojava za naviknuti se navijačima. Prije Čolaka odličan dojam na njih ostavili su Dado Pršo i Nikica Jelavić. Pršo je bio važna karika u sastavu koji je osvojio duplu škotsku krunu 2004./05. Isto je, osim umirovljenja, uspio i Nikica Jelavić. U sezoni 2010./11. i on je osvojio dvostruku krunu. Letvica je Čolaku u Rangersu postavljena jako visoko...

Linker
26. travanj 2024 00:57