Maradona je Englezima zabio rukom, a ostalo je povijest...

 Anp/Afp/Profimedia
DIO NOGOMETNE POVIJESTI

Prodaje se ikonski dres Diega Maradone koji je nosio kada je nastala Božja ruka! Cijena? Prava sitnica

Procjenjuje se kako bi dres legendarnog Argentinca mogao doseći i preko pet milijuna dolara
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 06. travanj 2022. 13:38

U prodaju ide dio nogometne povijesti. Zainteresirani navijači dubljeg džepa će moći kupiti dres Diega Maradone koji je nosio u četvrtfinalu 1986. godine protiv Engleske i u kojem je zabio legendarni gol rukom.

Božja ruka ili gol stoljeća kako su prozvali ovaj gol je jedan od najpoznatijih golova u povijesti nogometa, a Maradonin dres bi prema procjenama na aukciji mogao zaraidit više od četiri milijuna funti, odnosno oko 5.25 milijuna dolara.

"Božja ruka je jedinstven trenutak ne samo u povijesti sporta, nego i u 20. stoljeću uopće", rekao je Brahm Wachter iz aukcijske kuće Sotheby's koja prodaje ovaj dres pa dodao:

"Tajje trenutak odjeknuo i van granica svijeta nogometa. Stigao je nakon sukoba u Falklandskom otočju i inspirirao knjige, filmove i dokumentarce. Maradona je danas upamćen kao jedan od najvećih koji je ikad igrao nogomet, a ova utakmica je važan dio njegova nasljeđa. Naravno, ne samo da je Božja ruka gol zabijen na ovoj utakmici nego i gol stoljeća koji je često smatran jednim od najvećih golova svih vremena."

Maradonin dres bi mogao prodajom doći blizu rekordu koji drži dres koji je na utakmici nosio Yankee Babe Ruth, a koji je prodan za 5.64 milijuna dolara. Ovo je prvi puta da je Maradonin dres na tržištu, a prethodno je bio izložen u Nacionalnom muzeju nogometa u Manchesteru.

Dres je u vlasništu bivšeg engleskog veznjaka Stevea Hodgea koji je s Maradonom zamijenio dresove nakon te utakmice u kojoj je Argentina slavila s 2:0.

"Bio sam ponosan vlasnik ovog dresa preko 35 godina, od kada smo Diego i ja zamijenili dresove u tunelu nakon utakmice. Bila je apsolutna čast igrati protiv jednog od najvećih i najveličanstvenijih igrača svih vremena", rekao je Hodge pa dodao:

"Dres s te utakmice ima dubok kulturološki značaj za svijet nogometa, ljude u Argentini i ljude u Engleskoj i siguran sam da će novi vlasnik biti počašćen što posjeduje takav ikonski dres."

Dres će biti dostupan na internetskoj aukciji od 20. travnja do 4. svibnja, a u tom razdoblju će biti i izložen u aukcijskoj kući Sotheby's u Londonu.

Linker
16. travanj 2024 00:35