Vladan Kovačević

 NEWSPIX/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Newspix/zuma Press/profimedia
VRUĆA TEMA

Srbi se pozivaju na nepostojeći hrvatski presedan, samo da bi jedan igrač nastupio za ‘Orlove‘

Slijedom pravila Europskog nogometnog saveza (UEFA) on nema prava zaigrati za Srbiju
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. ožujak 2023. 19:21

Vladan Kovačević (24), nogometni vratar iz Bosne i Hercegovine, rođen u Banja Luci, po nacionalnosti je Srbin. Ova je rečenica s točnim odrednicama mjesta rođenja, pa i državljanstva, kao i nacionalnosti, te igračeva dob, bitna zbog toga što ovaj mladić želi igrati odnosno braniti za reprezentaciju Srbije. Možda i ne bi bio problem da već u mlađim danima nije nastupio za reprezentaciju Bosne i Hercegovine do 21 godine.

Prema pravilima FIFA koja su na snazi od 2020. godine, nogometaš/nogometašica, koji je stariji ili starija od 21 godine, te zaigra makar na jednoj jedinoj službenoj utakmici za jednu reprezentaciju, više nema pravo mijenjanja sportskog državljanstva. Mediji u Srbiji su tijekom srijede puni tekstova o ovom mladiću koji želi zaigrati za Srbiju, a pritom se pozivaju, sasvim pogrešno, na hrvatskog reprezentativca Bornu Sosu koji, tako Srbi pišu "...unatoč nastupu u mlađim uzrastima za Njemačku, danas igra za Hrvatsku".

Tu je temeljna pogreška, pa i malo iskrenije, svjesno iznesena laž jer su podaci o nastupu nekog nogometaša javno dostupni. Naime, Borna Sosa NIKADA nije zaigrao za Njemačku, već je za Hrvatsku zaigrao u apsolutno svim mlađim uzrastima. Do 14, do 15, do 16 godina i tako možemo sve redom do 21 godine. Činjenica je da Borna Sosa ima od 2020. i njemačko državljanstvo, ali preko majke Vesne koja rođena i odrasla u Berlinu i to je sve po pitanju državljanstva. Bilo je medijskih napisa o zanimanju Elfa za ovog mladića prije 3-4 godine, ali ništa više od zanimanja. Borna Sosa je za seniorski, prvi sastav Vatrenih debitirao 2021. godine.

Toliko o tom "pozivanju" srbijanskih medija na "hrvatski presedan u odnosu na FIFA-ina pravila". Presedana naime nema. Slijedom pravila Europskog nogometnog saveza (UEFA), Vladan Kovačević nema prava zaigrati za Srbiju i to neće nikada ni moći. Ono što može jest konkurirati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a ako ne, do daljnjeg brani vrata poljskog prvoligaša Rakov iz Czestochowe, grada koji je inače planetarno poznat kao jedno od najvećih katoličkih marijanskih svetišta.

Linker
20. travanj 2024 07:41