Aurelien Tchouameni

 JEAN CATUFFE Dppi Via Afp
TKO JE AURELIEN TCHOUAMENI?

U Real stiže vrhunska klasa, ali evo zašto ga se ne bi trebalo odmah uspoređivati s Lukom Modrićem

Prvi gol karijere zabio je u gradu zbrisanom s lica Zemlje, a mnogi su ga i osporavali.
Piše: Toni RoićObjavljeno: 25. svibanj 2022. 22:51

Nakon teškog debakla i neuspjeha u dovođenju Kyliana Mbappea, koji je odlučio ostati u Paris Saint Germainu, madridski Real je očito krenuo u osvetničku misiju na tržištu i poduzeo sve kako bi doveo veznjaka Monaca Aureliena Tchouamenija. Riječ je o 22-godišnjaku kojeg se uz Mbappea smatra jednim od najperspektivnijih mladih igrača iz francuske Ligue 1, a svjedoči o tome i podatak da su Liverpool i Chelsea također duboko zagazili u posao oko njegovog dovođenja.

Posljednjih dana najaktualnija je bila priča da je Tchouameni bio na vagi između Liverpoola i Reala, ali Francuski RMC Sport u utorak je objavio da dvojbe više nema, te će Francuz kamerunskog podrijetla iz Monaca preseliti u Madrid. Pritom bi trebao potpisati ugovor na pet godina, a Monaco bi dobio 80 milijuna eura odštete, što je više od četiri puta veći iznos od 18 milijuna eura, koliko ga je u siječnju 2020. platio njegovom matičnom klubu Bordeauxu.

Nakon što je prošao sve mlađe uzraste Bordeauxa, seniorski debi imao je kao 18-godišnjak u europskoj utakmici protiv latvijskog Ventspilsa u srpnju 2018. godine, da bi prvi gol postigao već 8. kolovoza te godine na gostovanju u ukrajinskom Mariupolju, gradu zbrisanom s lica zemlje razaranjima u ovogodišnjem napadu Rusije na Ukrajinu.

Monaco kao klub je uvijek imao nos za dovođenje mladih talenata u svoje redove, a premda su u zimu 2020. mnogi tvrdili da je 18 milijuna eura previše za 20-godišnjaka iz Bordeauxa, u gradu kocke su opet pokazali da nisu igrali na krivu kartu, već investirali dosta, da bi zaradili "masno".

image
JEAN-PHILIPPE KSIAZEK Afp

Tchouameni je odmah po dolasku počeo izrastati u klasu, prošlog ljeta je debitirao za reprezentaciju Francuske, a u netom završenoj sezoni je eksplodirao pod vodstvom belgijskog stratega Philippea Clementa. Najvećim klubovima to ne može promaknuti i licitacija je ubrzo krenula.

Sportski direktor Monaca Paul Mitchell još je ranije ove godine ustvrdio "da mu je svejedno kome će prodati Tchouamenija, ali da će kupac morati duboko posegnuti u novčanik". Real pak nije imao pravo na pogrešku nakon propalog posla s Mbappeom, što je silno razočaralo armiju njegovih navijača, pa je predsjednik Florentino Perez krenuo u brzu akciju. Još jedan neuspjeh teško bi mu oprostili, pa cijena više i nije bila bitna, koliko je trebalo, toliko je Real platio.

Tchouameni je u Monacu igrao poziciju zadnjeg veznog, a u osvajanju trećeg mjesta ugradio je tri pogotka i dvije asistencije u 35 ligaških nastupa. Iako je više bio posvećen defanzivi, često se za njega moglo čuti "da je riječ o razornom 'box to box' igraču, koji još mnogo može napredovati".

U Realu čak vjeruju da 187 centimetara visoki Francuz, koji ima i osam nastupa za A reprezentaciju, može biti nasljednik Luke Modrića, premda s takvim najavama nikada ne treba brzati jer "dug je put do velikog igrača", kako uvijek pametni treneri kažu.

Osim Modrića, u veznom redu Reala su još uvijek i Kroos, Casemiro, Camavinga i Valverde, ali Tchouameni je definitivno igrač budućnosti i njegovo dovođenje za madridski klub ima ogromni značaj. Kako za igru i snagu momčadi, tako za preboljenje neuspjeha u angažiranju Mbappea...

Linker
21. travanj 2024 15:40