Marijan Kustić

 GORAN SEBELIC Cropix
OGLASIO SE KUSTIĆ

‘BBB u Split, a Torcida u Zagreb bez policije? Daj Bože, ali... Moramo odvojiti huligane od navijača!‘

Klubovi će dobiti zadatak da rade s navijačima, a i oni će reći što bi željeli popraviti.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 27. svibanj 2022. 20:33

Multilateralni sastanak ovoga su petka u prostorijama Hrvatskog nogometnog saveza održali predstavnici te institucije, krovne kuće hrvatskog nogometa, čelnici dva naša najjača kluba - Dinama i Hajduka, te predstavnici policije. Povod svemu tome bio je, nažalost, nemili incident koji se prije tjedan dana dogodio na autocesti A1 koja spaja dva naša najveća grada, kod odmorišta Desinec kada su se navijači Hajduka sukobili sa snagama reda. Epilog je svima poznat, četvorica propucanih navijača i još desetak puta toliko onih koji su završili u pritvoru. HNS je nakon nekoliko dana medijske tišine zauzeo stav i organizirao sastanak.

Nakon njega, izjavu je za medije dao predsjednik Hajduka, Lukša Jakobušić. A onda se za RTL Danas oglasio i Marijan Kustić, čelni čovjek HNS-a.

- Svi zajedno smo se usuglasili oko nekih stvari jednoglasno što moramo u budućnosti raditi. Ono što je jako bitno da smo se dogovorili da svi moramo poštivati propise koji postoje glede protokola, da će Savez i Ravnateljstvo policije potpisati sporazum gdje će se prije utakmica visokog rizika održavati operativni sastanci prije da bi se protokol poštivao i definitivno klubovi imaju obavezu komunikacije s navijačima. Također, navijačima uputiti dopis ili u sastanak uključiti navijače da izraze mišljenje glede nekih stvari što misle da bi se trebalo popraviti. Svi zajedno moramo napraviti sve da bi se sigurnost navijača, to nam je interes, da se dovede na najvišu razinu - kazao je Kustić.

Znat će se u budućnosti točno koje su čije dužnosti u organizaciji utakmica:

- Svi smo se usuglasili oko toga. Propise svi moramo poštivati, za sve su isti, protokol se zna. Neke stvari ćemo doraditi u skorašnje vrijeme i definitivno me veseli da smo bili jednoglasni i dogovorili se oko tih stvari. Mislim da svatko mora preuzeti odgovornost sa svoje razine, kako Savez tako i klubovi. Svatko očekuje da se očituje na neke stvari i kaže mišljenje o tome - veli Kustić.

image

Lukša Jakobušić i Marijan Kustić

JAKOV PRKIC Cropix

Kakav je stav HNS-a prema domaćoj nogometnoj ligi? Treba li biti čvršći, odlučniji?

- Svi moramo sa svoje razine preuzeti obavezu što se od nas očekuje, moramo biti odgovorni prema navijačima. Znamo da se nogomet igra, da nije to to, vidjeli smo kad je bio COVID kad nema navijača kako je to i kad su navijači. Moramo napraviti sve da sigurnost bude na najvišem nivou, da se ovo više nikad ne dogodi, niti na stadionu da se dogode slične stvari. S razgovorima i komunikacijom, nekim malim promjenama u propisima mislim da to zajedno možemo napraviti - kazao je Kustić.

Kalkulira li politika s domaćim nogometom?

- Moramo odvojiti huligane i navijače. Jučer je bila utakmica, prekrasna atmosfera u Splitu. U jednom trenutku je bačeno nekoliko baklji sa sjeverne tribine prema tartan stazi i terenu. Čuli ste zvižduke istočne i zapadne tribine koji osuđuju takvo nešto. Vidjeli ste baklje koje su došle u ložu i naravno ugrozile sigurnost ljudi koji su sjedili tamo. Treba odvojiti one koji su bacili to od navijača, ne možemo osuđivati cjelokupnu Torcidu i Armadu. To su navijači kojima treba dati podršku, ali treba odvojiti i osuditi one koji rade što rade - kazao je.

Desinec se valjda neće ponoviti. Hoće li se tenzije smiriti?

"Vjerujem da hoće, sastanak je bio dobar, konstruktivan, svi smo osudili to što se desilo i naravno da moramo napraviti sve. Ići ćemo u smjeru da se ovakve stvari više neće događati. Moramo svi raditi na tome da se tenzije spusti i raditi u interesu nogometa. Daj Bože da se dogodi to da Torcida dođe u Zagreb, a BBB u Split bez pratnje policije, ali trebamo puno toga napraviti da dođemo u tu situaciju - komentirao je Kustić za RTL Danas.

Linker
18. travanj 2024 03:58