Petar Mamić
 Privatna arhiva
NOGOMETAŠ S DIPLOMOM

Bivši dinamovac jedan je od rijetkih kojem je to uspjelo: ‘Svi čestitaju, učio sam u autobusu...‘

Za sedam godina diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer računovodstvo...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. rujan 2021. 11:01

Rijetki su slučajevi kad aktivni profesionalni nogometaši završe fakultet. Uz sve profesionalne obveze, svakodnevne treninge i utakmice, studirati i polagati ispite, e to nikako nije lako. Naročito na prestižnim fakultetima. Petar Mamić (25), trenutačno nogometaš Hrvatskog dragovoljca diplomirao je na Ekonomskim fakultetu u Zagrebu, smjer računovodstvo. Petar je počeo u Dinamu, igrao je u Lokomotivi, Rijeci, Interu, Varaždinu, bio je u Italiji, Poljskoj... Uz sve to je marljivo učio, rušio ispit za ispitom i na koncu je postao akademski građanin.

- Eto, sve je išlo polako, nije bilo tako komplicirano. Završio sam fakultet za sedam godina. S tim da sam sve ispite položio za šest godina, ali posljednju godinu sam igrao u Poljskoj, pa se odužio taj diplomski, ali eto, ovaj ponedjeljak je sve bilo gotovo. S obzirom da sam svih tih sedam godina profesionalno igrao nogomet, selio se u razne klubove, druge države, zadovoljan sam - kaže nam Petar.

Dugo redovan student

Naravno da smo ga pitali kad je stigao učiti s obzirom na život profesionalnog nogometaša koji u današnje vrijeme nema vremena za nešto drugo osim za treniranje i posvećenost nogometu.

- Najbitnija je organizacija. Uvijek se nakon treninga ili utakmica našlo vremena za učenje. Pred ispit se posebno posvetiš ispitu, nađeš nekog dobrog kolegu koji je pomogne... Onda to ide...

Zanimljivo, dok nije otišao u Rijeku, bio je redovan student.

- Kad sam se otisnuo na Rujevicu, dobio sam kategorizaciju, pa više nisam trebao odlaziti na predavanja. Tako da sam onda mogao polagati samo ispite, nisam trebao odlaziti na predavanja.

Sa smijehom nam je kazao:
- Sad kad sam diplomirao, napokon se mogu posvetiti karijeri!

Svi mi čestitaju

Nogometnoj ili u ekonomskoj struci?

- Nogometnoj, nogometnoj... Sad sam miran. Za sada ne razmišljam o tome da radim kao ekonomist, predamnom je još godina u nogometu. Za sada ću ganjati nogomet, a kasnije što bude - bude.... Htio bih ostati u sportu, to je ipak najljepše. Fakultet sam htio završiti zbog sebe. Kad sam završio srednju školu, nisam htio samo igrati nogomet, već i studirati kako bih jednog dana dobio diplomu.

Što mu kažu kolege iz nogometnog svijeta?

- Svi čestitaju... Jedan sam od rijetkih na ovoj razini koji je u ovim godinama uz profesionalno igranje nogometa završio fakultet. Ali svi su znali da sam studirao. Bilo im je to lako prepoznati jer sam često znao učiti u autobusu s kojim smo se vozili, nakon treninga sam žurio doma na učenje. Zapravo, nisam učio samo na dan odigravanja utakmica - zaključio je Petar.

Svaka čast, kapa do poda mladom nogometašu. Pridružujemo se čestitkama na velikom životnom uspjehu. Petar je pokazao da se sve može kad se hoće, kad si vrijedan, ustrajan, odlučan i kad znaš posložiti prioritete.

Linker
19. travanj 2024 04:55