ANDY BUCHANAN Afp
POSEBAN FAKTOR

Bivši Vatreni objasnio zašto su Vatreni bolji od Srba i Bosanaca: ‘To Hrvatska u regiji najbolje koristi‘

‘Nogomet nije individualni sport, mora tu biti zajedništva. A mi na Balkanu smo svi izbornici...‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 25. lipanj 2021. 11:46

Bivši hrvatski reprezentativac Boris Živković za Dnevni Avaz je prokomentirao dosadašnje nastupe Hrvatske na Europskom prvenstvu te je pohvalio izvedbu Vatrenih u odlučujućoj utakmici skupine sa Škotskom (3:1).

- Malo je izbornik izrotirao i stavio igrače na njihove prave pozicije, gdje treba. A oni su na teren prenijeli malo pozitivne energije između sebe, odigrali dobru utakmicu i konačno dobili – rekao je Živković, koji je u karijeri nastupao za Sarajevo, Marsoniju, Hrvatski dragovoljac, Bayer Leverkusen, Portsmouth, Stuttgart, Köln i Hajduk.

Prokomentirao je i tranzicijsko razdoblje u kojem se nalazi momčad Zlatka Dalića.

- OK, nije Hrvatska dugo pobijedila, ali ima tu puno stvari koje treba znati; od smjene generacija do svega ostaloga. Ne može više Luka (Modrić) s 35 ili 36 godina nositi toliko, kao prije. Ni Lovren ni Vida nisu više mladi, brzi i agresivni, sve to stoji. No, ima toliko igrača na klupi koji mogu to iznijeti na pravi način. Sad je samo pitanje koliko će ti igrači istrpjeti. Na primjer, sad je ušao Juranović, pa je odigrao odlično, mali Vlašić stalno potvrđuje kvalitetu, tako je bilo i protiv Škota. A tu su i Ivanušec, Brekalo, i top-napadač Budimir, te mali Pašalić. Sve su to ozbiljni igrači. Mali Gvardiol ima 19 godina, a igra standardno, kao da ima 35 godina. Znači, ima tu kvalitete, a sve će se to posložiti, od utakmice do utakmice, ali sve što budu igrali bolje dizat će im se samopouzdanje i svašta je onda moguće – uvjeren je Živković.

image
Boris Živković
ODD ANDERSEN Afp

Dodaje i kako će navijači Hrvatskoj dati veliki vjetar u leđa protiv Španjolske u osmini finala u Kopenhagenu.

- Da, navijači puno znače, a posebno nama iz manjih država. Nijemcima je isto igrati bilo gdje, jer ih ima 80 ili 100 milijuna, ali nama nije. Ta podrška ti uvijek daje još jedan plus, koji igračima sa svih naših prostora puno znači.

Usporedio je Hrvatsku s ostalim reprezentacijama iz regije.

- Kvaliteta je najbitnija. Svi mogu pričati, pametovati; kod nas ovdje, na Balkanu, svatko je selektor, trener, ali prva i osnovna stvar je kvaliteta. OK, sve reprezentacije iz regije imaju pojedinačnu kvalitetu, i Bosna, i Srbija, ali ako se to ne složi sve zajedno u kvalitetnu momčad, nema rezultata. Nije to individualni sport, pa da sam odlučuješ... Mora tu biti i zajedništva, ljubavi, pozitivne energije između igrača. To je kolektiv od 25 ili 30 ljudi, svi se moraju poštovati, cijeniti. Ne kaže se slučajno: Svi za jednog, jedan za sve. To Hrvatska u ovoj regiji najbolje koristi – naglasio je Boris Živković.

Linker
24. travanj 2024 20:09