GORAN MEHKEK/CROPIX
NEĆE BITI LAKO

‘Dinamo je bolji, ali oprez. U uzvratu ih čekaju abnormalni fanatici, atmosfera je kao na Maracani‘

‘Onoj mojoj momčadi modri bi zabili pet komada. Ovoj neće, ali bi trebali proći u dvije utakmice‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. kolovoz 2021. 21:13

Dinamo u srijedu igra s Legijom prvu utakmicu trećeg kvalifikacijskog kola Lige prvaka. Romeo Jozak, čovjek koji je bio šef škole Modrih i trener Legije, jako dobro zna kakav je odnos snaga.

- Dinamo je bolji od Legije, prvenstveno ima više europskog iskustva i sigurnosti, a omjer je 60:40 za hrvatskog prvaka - kazao nam je Jozak dodajući:

- Dinamo itekako ima kvalitetu za ovaj rang natjecanja, iako je Legia napravila veliki napredak. Ona koju sam ja vodio i ova sadašnja, to su dvije različite galaksije. Ako gledamo roster igrača, širinu klupe, platežnu moć i općenito cijelu nogometnu razinu. U to doba predsjednik Dariusz Mioduski je tek gradio klub, ja sam bio drugi trener u njegovom mandatu, to su bili procesi slaganja… Da je moja, tadašnja Legia, išla na hrvatskog prvaka, Dinamo bi joj dao pet komada. Mogu to komotno reći. Sadašnjoj neće zabiti pet golova, ali bi trebao dobiti u dvije utakmice zbog iskustva, kvalitete i karaktera. Legia nije više kao nekad, svakim danom postaje sve ozbiljniji europski klub i ima kvalitetu za jednu od europskih liga, što je već ostvarila jer igrat će najmanje Konferencijsku ligu. Portugalski štih koji trenutačno imaju govori u kojem su pravcu radili selekciju. Kad sam došao 2017. godine, zatekao sam uglavnom poljske igrače, pa sam pokušavao s našim Domagojem Antolićem, s Markom Vešovićem… ali nema ni tamo strpljenja, ni čekanja.

image
Romeo Jozak
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Fanatični navijači

Jozak smatra da će Dinamo morati pokazati koliko vrijedi kako bi realizirao te prognoze.

- Neće biti laki susreti, pogotovo što se uzvrat igra na stadionu Legije. Svi koji iole prate nogomet znaju da se radi o abnormalno fanatičnoj atmosferi. Navijačima koji ponekad prelaze granicu. I naši prelaze granicu, ali njihovi idu u velike ekstreme. Maksimalno vole svoj klub… Stadion će biti popunjen koliko god bude dozvoljeno, a kad je pun atmosfera je kao na brazilskoj Maracani. No, Dinamo je igrao ozbiljne europske utakmice protiv velikih momčadi na gostujućim terenima i bio al pari. Da moram uložiti novac, stavio bih na Dinamo. Nije to navijački. Emotivno sam vezan i za Legiju, iako ni blizu kao za Dinamo.

Kakve su točno emocije prema Legiji budući da su vas smijenili pred kraj sezone koja je zaključena osvajanjem titule pod vodstvom Deana Klafurića? Koji vam je dotad bio pomoćnik.

- Prva ljubav je najbolnija jer to mi je bio prvi trenerski posao. Nije mi bilo lako nekoliko tjedana, da ne kažem mjeseci. Mislim da otkaz nije bio fer iz mnogo razloga, međutim, zahvalan sam predsjedniku što mi je dao priliku kao nepoznatom treneru. To neću nikad zaboraviti. Naravno, kad čovjek dobije nešto to ne gleda, nego kad mu se oduzme pita - zašto ste mi oduzeli? Kad sam stigao bili smo osmi na tablici, prilikom odlaska ostavio sam ekipu na drugom mjestu. Ako se pogleda ljestvica od dana mojeg dolaska i napuštanja kluba bili smo debelo prvi na tablici. Pritom se tadašnji fond igrača, pogotovo u jesenskom dijelu sezone, ne može uspoređivati ni s čim ozbiljnijim u nogometu. Međutim, nisam neiskusan u tom poslu, znam kako stvari idu, ovo je business koji trpi i poznaje samo rezultat. Dovoljno je pročitati intervjue Pepa Guardiole koji kaže kako nema u nogometu dugoročnih projekata i planova, jedino je rezultat bitan jer nakon dva poraza pozicija trenera dovodi se u pitanje.

Jeste li to preboljeli?

- Jesam. Nije mi bilo lako, ali dobro je što sam takvu situaciju doživio na početku karijere i tako na brzinu odrastao. Bilo mi je prekrasno u Varšavi, osjećao sam se kao da sam u Manchester Unitedu… Jedino što je momčad tada bila lošije kvalitete u odnosu na sve ostalo što Legia kao klub daje.

Koje su danas najveće vrline Legije? Obično igraju u 3-5-2 formaciji. U subotu su čuvali dio igrača prve postave, a iako su ih u drugom poluvremenu uveli u igru izgubili su od Radomiaka 3:1, nove ekipe u prvoj poljskoj ligi. Ne bi se reklo da su u osobitoj formi.

- Igraju 3-5-2 ili 3-4-3, a ne tako rijetko spuštaju se i u 5-4-1. Sigurno će protiv Dinama biti u 5-4-1. Oni jako cijene Dinamo. Ja sam i došao u Legiju zato što je Dinamo brend i imidž. Naši ljudi nisu ni svjesni koliko Poljska, Varšava i Legia respektiraju Zagreb i Dinamo. Njima je to utakmica sezone u kojoj nemaju što previše izgubiti. U najboljih jedanaest imaju niz Portugalaca i vrlo dobrog Brazilca Luquinhasa, što pokazuje da misle ozbiljno. Europski iskorak se ne može napraviti u mjesec dana, Dinamo ga je radio godinama, Legia ga radi već nekoliko sezona…

Turbo izazov

Dakle, ističete da Dinamo gledaju kao klub od kojeg mogu naučiti i veliki im je izazov?

- Ne da je izazov, nego je turbo izazov. Kad se kaže Dinamo Zagreb, to je njima spektakl. Kad sam kao trener spomenuo da dovodim Dinamovog kapetana ili kad se govori o hrvatskoj reprezentaciji ili Dinamu, svi stanu u stav pozor. To nije zafrkancija. No, jako puno puta su lošije momčadi pobjeđivale bolje. Dinamo je pravi kad je bitno, tako da se nadam da će i sada biti pravi.

Potom je upozorio:

- Ne bih volio da nakon dvije utakmice pričamo o tome da ih nismo dovoljno ozbiljno shvatili. Oni su suparnik koji se ne smije podcijeniti.

Kako vam izgledaju Modri na startu sezone i kakvi su im dometi?

- Svi su ostali na okupu i zato su potencijalni dometi veći. Mislim da se neće osjetiti što neko vrijeme neće biti Arijana Ademija. Najveća snaga je zapravo ekipa, koja se stvarala zadnjih nekoliko godina. Ranije bi Dinamo svakog ljeta, kad je god trebao nešto napraviti u Europi, prodao dva igrača. Sad se to nije dogodilo. Nije u financijskom problemu da bi to trebao napraviti, a ne možeš ostvarivati rezultate i prodavati u isto doba. Zato mi je drago što su momčad ostavili na okupu. Dinamo sada zna koliko vrijedi i ima samopouzdanja. Prije bi padao u ključnim trenucima, a ova momčad baš u tim situacijama stavlja priču na svoju stranu. Ne radi početničke pogreške. Puna je samopouzdanja, a igrati tako ili kad si u grču potpuno je drugačije. Zato za Dinamo proljeće u Europi ne bi trebalo biti preveliki zadatak. Recimo da vidim Dinamo u Ligi prvaka, te da prezimi u Europskoj ligi. To bi bio jako veliki uspjeh. Ostati u Ligi prvaka na proljeće, to je pak svijet za sebe.

Kako ocjenjujete rad trenera Damir Krznara?

- Jako smo si dobri, on je fenomenalan dečko, nogometni fanatik i studiozan stručnjak. Kao i svima nama, lopta ti zapamti sve što si ulagao u nju, dobro i loše. Krznaru vraća na pozitivan način jer je ulagao u nju jako puno. Mirnim, tihim i studioznim radom. Bio je uz Zorana Mamića, skupljao iskustvo, pokazao da se s pritiskom nosi vrlo dobro. Iako još nije došao u situacije kad je imperativ na najvišoj razini. U vođenju svlačionice, komunikaciji, odnosu s igračima snalazi se jako dobro, a taktički i organizacijski je sam vrh.

Ovaj tjedan Jozak ide u Saudijsku Arabiju gdje je postao tehnički direktor pri Ministarstvu sporta zadužen za nogomet. Je li vam to izazov? Zadovoljava li vas to?

- Funkcije tehničkog direktora i trenera su komplementarne. Moraš biti trener da bi radio taj posao. Na čelu sam organizacije ozbiljne države za razvoj nogometa i naravno da mi je to imponiralo. Saudijska Arabija ima velike nogometne ambicije, to je svijet ozbiljnih kontakata… U Hrvatskoj nisam napravio sve, ali uradio sam jako puno. Bili su iznimno uporni, konkretni i izravni, razgovarali smo mjesec dana. Postojali su neki razgovori s Hrvatskim nogometnim savezom vezano za moj povratak, međutim, ni blizu takvoj konkretnosti i jasnoći. Da ne kažem i drugim uvjetima, pritom mi nisu presudni financijski jer puno sam toga riješio u životu, da ne kažem sve. Željan sam ambicioznih projekata. Jako sam zadovoljan - konstatirao je Jozak.

Linker
19. travanj 2024 16:24