DENIS LOVROVIC Afp
PROLJEĆE SE NASTAVLJA

Dinamo prošao u osminu finala! Pogledajte ‘zlatni‘ gol Mislava Oršića, Modri marširaju dalje

Hrvatski prvak slavio je 1:0 protiv Krasnodara i s ukupnih 4:2 prošao dalje
Piše: Tomo Ničota, Vjeko PaunObjavljeno: 25. veljača 2021. 23:10

Uspio je Dinamo, plasirao se u osminu finala Europske lige! I to bez prevelike buke, bez drame, kao običan dan u uredu pao je Krasnodar i u Zagrebu (1:0), Mislav Oršić upisao je još jedno ime u bilješku svojih “žrtava”.

Dinamo je najmanje tamo gdje je bio prije dvije godine, tada je stao u toj fazi, zašto ovaj put ne bi otišao još korak dalje? Uz dobar ždrijeb, sve je moguće... Ma i uz manje dobar, Krasnodar nije bio idealan izbor, momčad iz Lige prvaka, ali Dinamo je prošao, s dvije pobjede. Fenerbahče, Viktoria, Benfica, Atalanta, CSKA, Krasnodar..., svi su oni u zadnje dvije i pol godine položili oružje u Maksimiru. Who is next?

image
Oršić je postao igrač za "velike utakmice"
BORIS KOVACEV/ CROPIX Cropix

Počelo je odmah puškometanje, nije se Dinamova obrana ni postavila, u 15. sekundi Krasnodar je došao pred Livakovića. Cabella je bio malo iskosa, ali blizu, pucao, Ristovski izbacio u korner. Tek pola minute kasnije Dinamo je krenuo u kontru, Ivanušec je s vrha šesnaesterca lijevom nogom pucao, mladi Agkatsev u svom debiju za prvu momčad Krasnodara uspio nekako odbiti. Pamtit će, vjerojatno, u karijeri ovu utakmicu i tu prvu obranu na samom početku.

Pokazali su Rusi u prvim minutama svoje namjere, s čak četvoricom igrača napadali su Dinamovu zadnju liniju, mijenjali su stalno pozicije, nije Modrima bilo lako izaći iz svog polja. Ipak, kad god je Dinamo uspijevao maknuti pritisak s leđa, nešto se događalo pred Agkatsevom, ako ništa, barem korneri, koji ovaj put nisu donijeli ništa.

Oršić je zato pucao iz slobodnjaka, opet je mladi golman bio priseban. Kao i u 19. minuti, kad je ponovno pucao Ivanušec, sad desnom nogom, najbolja obrana Agkatseva, izvadio je iz kuta. Ne znamo je li se u tim trenucima pitao Krasnodarov trener Musajev zašto i u prvoj utakmici nije dao šansu tom mladiću. Inače, upravo je Musajev danima pričao kako golman Gorodov nije jedini krivac za poraz, a onda ga ipak ostavio na klupi. No, to su njegove brige...

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Nisu Rusi bili bezopasni, probijali su po strani, ubacivali u šesnaesterac, jednu povratnu loptu u padu je Claesson poslao preko gola, a nešto kasnije na odbijancu bio Wanderson, snažno pucao, ali Livaković je bio “izvanredson”, uhvatio je loptu. Tko će prvi zabiti, u kojem će smjeru otići susret? Brzo je odgovorio Dinamo. Jakić je dočekao neopreznost lošeg Brazilca Kaia, uzeo loptu, odličnu akciju završio je Oršić. Dinamo je povećao ukupnu prednost, napravio još korak prema osmini finala.

A samo minutu kasnije, opet prilika, Ademi je s 20 metara pucao preko gola. Bili su Rusi u tim trenucima zreli za još koji gol, ali su preživjeli. Kao što je i Dinamovo vodstvo preživjelo do kraja prvog dijela, iako je Cabella u zadnjoj minuti iz dobre pozicije pucao loše, preko gola.

image
SofaScore za SN
SOFASCORE ZA SN Sofascore Za Sn

Nastavak nije donio spektakl, Dinamo je samo potvrdio da je postao prava, rutinska, europska momčad. Bez previše stresa, uz par (polu)prilika, Modri su obranili pobjedu. Lauritsen je nakon kornera pucao glavom, odličan je pokušaj Gvardiola s 20 metara skinuo opet Agkatsev. Dao je Musajev sve u napad, ušli su Ari i Sulejmanov umjesto Smoljnikova i Gazinskog, međutim, Dinamovi nogometaši su zatvorili sve prilaze Livakoviću, Lauritsen i Theophile pokupili sve visoke lopte. A kad je trebalo, bio je tu i Livaković, za dalekometne udarce. Nisu Rusi uspjeli postići ni počasni gol, nisu im Modri dopustili ni to zadovoljstvo.

Ruke visoko u zraku, ali nisu Modri dugo slavili, ovakve pobjede postale su već “normalne”, misli su već na ždrijebu. Ima tamo “zrelih” za još koju bocu maksimirskog pjenušca.

OVDJE POGLEDAJTE POGODAK ORŠIĆA!

----------------------------------------------------------------------------------

Dinamo - Krasnodar 1:0 (Oršić '31)

DINAMO: Livaković - Ristovski, Lauritsen, Theophile, Gvardiol - Jakić - Ivanušec (od 83. Atiemwen), Majer (od 68 Mišić), Ademi, Oršić - Petković (od 87. Gavranović). Trener: Zoran Mamić.

KRASNODAR: Agkatsev - Smoljnikov (od 68. Sulejmanov), Martinovič, Kaio, Černov - Gazinski (od 68 Ari), Cabella, Vilhena (od 60. Olsson) - Jonov, Wanderson, Cleasson. Trener: Murad Musajev.

Žuti kartoni: Vilhena (42 - preoštar start), Majer (60 - neoprezna igra). Igrač utakmice: Mislav Oršić.

------------------------------------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

Kraj utakmice - Zaslužena pobjeda Dinama koji s ovakvim nastupima neće biti lak zalogaj nikome u Europi. Sjajni, nikad jači HNL također ima tu svoje zasluge... Sutra je ždrijeb koji se s nestrljenjem iščekuje u Maksimirskoj 128!

87' - Sjajan potez Shapine koji je volejom pokušao uzdrmati Livakovića sa šesnaest metara od gola, ali još jednom je hrvatski vratar pokazao mirnoću i lijepo ukrotio solidan šut

82' - Prvo je Gvardiol glavom izbio loptu uz krikove, a nakon toga je Sulejmanov pucao, srećom, pokraj gola. Priliku će u posljednjih desetak minuta dobili heroj iz prošle utakmice - Atiemwen.

76' - Sulejmanov je pokušao iz slobodnog udarca s nekih 25 metara sa sredine. Na kraju je pokušaj otišao dosta daleko iznad okvira i nema opasnosti za Livakovića.

70' - Petković je izvozao pola ruske obrane i tražio je Ademija u petercu, ali Rusi su otklonili i ovu opasnost. Dinamo dominira u nastavku utakmice, drugi gol opasno visi u zraku...

68' - Gvardiol je pokušao s ruba šesnaesterca! Sjajan je to bio pokušaj, ruski vratar jedva je izbacio u korner.

59' - Lovro Majer je uzvratio Kaiou đonom po stopalu, no na njegovu nesreću sudac je to vidio i kažnjen je žutim kartonom. U obrnutom slučaju iz prvog poluvremena nije bilo sankcija po gostujućeg nogometaša...

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

56' - Atraktivno primanje Ivanušeca s desne strane, pa odlična lopta za Jakića čiji je udarac s ruba šesnaesterca blokiran i bit će novi korner za Dinamo.

53' - Lauritsen u skoku, ali njegov pokušaj glavom nakon kornera nije bio baš precizan i sad će Rusi organizirati svoj napad.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

51' - Pritisak Dinama u nastavku. Stisnuli su Ruse u njihovu polovicu, opet je aktivan Ristovski po desnoj strani koji je izborio novi korner.

48' - Ristovski je sjajno povukao kontru i tražio Petkovića u petercu odličnim ubačajem s desne strane, ali na kraju je njegov pokušaj blokiran.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj 1. poluvremena - Odličnih prvih 45 minuta za Modre! Dinamo vodi 1:0 (4:2 ukupno), Rusi su prijetili iz nekoliko akcija, ali na kraju Livakovićeva mreža nije se zatresla. Na drugoj strani Oršić je potvrdio da je u fantastičnoj formi i Dinamo se polako bliži plasmanu u osminu finala...

image
SCREENSHOT/ARENASPORT Screenshot/arenasport

45' - Ionov je sjajnu spustio jednu dubinsku loptu u šesnaestercu Dinama i servirao je za Cabellu koji iz prve gađa okvir vrata, ali ne pogađa srećom. Bila je ovo opasna situacija za Modre, ali rezultat se ne mijenja.

43' - Majer je ubacio s desne strane, s oko 30 metara u šesnaesterac nakon prekršaja na Ademiju, ubacio je na drugu vratnicu gdje je bio jedio Theophile, ali na kraju je bio za glavu prenizak u skoku...

38' - Kaio je žestoko nagazio Majera, a u istoj akciji na travnjaku je završio i sudac (!) koji se ipak pridigao i nastavio neometano sudjelovati u akciji Rusa. Na kraju su braniči Dinama otklonili opasnost, Kaio je prošao bez kartona, a dobro su Majer, ali i sudac...

33' - Novi problemi za Ruse! Ademi ovoga puta pokušava s ruba šesnaesterca, odlično ostavljena lopta za igrača Dinama koji je za pola metra neprecizan, gađa iznad okvira vratiju...

31' - Gooool! Mislav Oršić za 1:0! Jakić je sjajno asistirao za fenomenalnog Oršića koji dokazuje da je u sjajnoj formi! Kombinirali su Petković i Jakić koji su pobjegli obrani gostiju, lopta je došla do Jakića koji je na kraju dodao Oršiću koji s 11 metara, kroz šumu nogu, lagano poentira za vodstvo Modrih. Velika prednost i korak više prema novim izazovima u Europi...

OVDJE POGLEDAJTE POGODAK ORŠIĆA!

27' - Livaković sjajno brani! Odlična lopta za Wandersona na nekih 20 metara, a ovaj topovski udara svom silinom, no udarac je bio prizeman i išao je relativno baš u Livakovića.

image
BORIS KOVACEV/ CROPIX Cropix

22' - Lijepa peta Majera za Oršića na nekih 22 metara iskosa koji je probao ubaciti, ali nitko nije bio na lopti i ruski vratar otklanja još jednu potencijalnu opasnost pred svojim vratima.

19' - Sjajan udarac Ivanušeca s nekih 18 metara sa sredine! Gađao je u okvir, donji lijevi kut, ali raširio se debitant i odlično skinuo i ovu prijetnju.

14' - Šteta za ovaj pokušaj Dinama, Ivanušec je sjajno pronašao Petkovića na 10 metara od gola, ali leđima okrenutog pa se malo spetljao u pronalasku Oršića na njegovoj idealnoj poziciji. Uslijedila je kontra Rusa, ali je na kraju zaustavljena (Jakić)

11' - Odlična kombinacija za Ionova koji je pokušao s nekih 10 metara zaprijetiti Livakoviću, ali hrvatski reprezentativni vratar opet je na mjestu.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

9' - Oršić je pokušao iz slobodnog udarca s nekih 20 metara malo lijevo - iskosa. Taman pozicija za njega, ali vratar je odlično boksao. Petković je opet na svoj način uspio izboriti prekršaj u idealnoj zoni za Mislava Oršića. Martinovich ga je faulirao...

6' - Utakmica s puno tempa čini se da nas očekuje, bit će ovo bogatih 90 minuta, barem ako je suditi prema prvim minutama. Nakon drugog kornera otklonila je modra obrana opasnost i Dinamo opet prijeti...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

2' - Umalo je Krasnodar poveo iz prve akcije, ali i Dinamo nekoliko sekundi kasnije iz kontre. Prvo je Cabella pokušao produžiti na drugu stativu, ali izbio je to Ristovski u korner iz kojeg je Dinamo imao kontru. Ivanušec je sjajno gađao s nekih 12 metara, ali na kraju ništa od gola. Odlično je isprobao novog vratara kojem je to debi, mlađahnog Agkatseva...

1' - Počela je utakmica.

20:35 - Priča o modrim šalovima po zagrebačkim spomenicima stigla je do Uefe...

20:25 - Tomislav Dujmović, čini se, otkrio je "ekskluzivu" za Novu TV, a na temu zašto je Krasnodar došao bez svog odličnog napadača Marcusa Berga. Naime, čini se da je Berg dizao dijete i presjeklo ga je u leđima.

20:05 - Rusi će u utakmicu na Maksimiru protiv Dinama krenuti bez svog prvog napadača Marcusa Berga, a također valja istaknuti i zanimljivu promjenu na vratima. Nakon što je prvi vratar Matvei Safonov već neko vrijeme izvan stroja, a Jevgenij Gorodov nije zadovoljio u prvom sudaru protiv Modrih u Rusiji, trener Murad Musaev odlučio je u vatru gurnuti tinejdžera Stanislava Agkatseva, kojem je ovo biti prva službena utakmica za ruski sastav. Dosad je branio samo za drugu momčad Krasnodara.

Linker
24. travanj 2024 00:34